Omgevingsvergunning NL 2023 (Update & Praktische Handvatten Nieuwe Omgevingswet)

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Omgevingsvergunning NL 2023 (Update & Praktische Handvatten Nieuwe Omgevingswet)

SPRYG Real Estate Academy
Logo van SPRYG Real Estate Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,6 SPRYG Real Estate Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,6 (uit 7 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeDen Haag
4 okt. 2023

Beschrijving

Update & Praktische Handvatten Nieuwe Omgevingswet. In januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Er is al veel geëxperimenteerd met deze nieuwe vergunningverlening. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen? Waarmee moet u als gemeente en als aanvrager van een omgevingsvergunning rekening houden? Welke kansen bieden toekomstige vergunningsaanvragen? Wat is de actuele stand rondom het omgevingsplan, DSO, kostenverhaal, Wkb en participatie?

Dat hoort u van dé omgevingsexperts en koplopers op de 10e editie van deze populaire en goed gewaardeerde studiedag! U wordt meegenomen in de praktijk en 'lessons learned' van de vergunningsaanpak, zoals het omgevingsplan, het Digitaal…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Omgevingswet, Fiscaal recht, Financieel recht, Grondbeleid en Vastgoedrecht en Appartementsrecht.

Update & Praktische Handvatten Nieuwe Omgevingswet. In januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Er is al veel geëxperimenteerd met deze nieuwe vergunningverlening. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen? Waarmee moet u als gemeente en als aanvrager van een omgevingsvergunning rekening houden? Welke kansen bieden toekomstige vergunningsaanvragen? Wat is de actuele stand rondom het omgevingsplan, DSO, kostenverhaal, Wkb en participatie?

Dat hoort u van dé omgevingsexperts en koplopers op de 10e editie van deze populaire en goed gewaardeerde studiedag! U wordt meegenomen in de praktijk en 'lessons learned' van de vergunningsaanpak, zoals het omgevingsplan, het Digitaal Stelsel Omgevingswet en participatieproces. 

Deze studiedag is bestemd voor vastgoedprofessionals zoals ontwikkelaars, beleggers, woningcorporaties, adviseurs, architecten, aannemers, juristen, gemeentelijke projectmanagers en beleidsmedewerkers.

PROGRAMMA

09:00

Ontvangst

09:30

Inleiding en dagdoelstelling

Dagvoorzitter Friso de Zeeuwomgevingsexpert en vml hoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft, geeft een actueel overzicht van de stand van zaken rondom de nieuwe Omgevingswet en Omgevingsvergunning. Daarbij gaat hij in op de praktische thema’s en zet hij de doelstellingen van deze studiedag uiteen.

Het omgevingsplan en de omgevingsvergunning

Het omgevingsplan staat straks aan de basis van gemeentelijke omgevingsvergunningen. Jur van der Velde, adviseur Omgevingsrecht bij Interra en mede-auteur van het boek ‘Werken met de Omgevingswet’, adviseert o.a. gemeenten over omgevingsplannen. Hij gaat in op de keuzes waarvoor de gemeenten staan bij het opnemen van activiteiten, regels en vergunningenplichten in het omgevingsplan. Hij loopt met u op praktische wijze de verschillende regelmogelijkheden langs en geeft aan wat dat voor initiatiefnemers betekent. Hierbij gaat hij ook in op de voor- en nadelen van open en gesloten normen en het werken met beleidsregels door gemeenten.

Strategisch omgaan met de omgevingsvergunning

Wat verandert er door de nieuwe Omgevingswet aan procedures, termijnen en rechtsbescherming? Waar moet u op letten bij het overgangsrecht van plannen en vergunningen? Hoe werkt het kostenverhaal onder de Omgevingswet? Marinda de Smidt, advocaat/partner bij Straatman Koster Advocaten, praat u volledig bij. U krijgt alle handvatten om uw projecten en processen strategisch in te richten en optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden van de Omgevingswet.

11:00

Break

11:20

Kostenverhaal en financiële bijdragen Omgevingswet

U krijgt een actueel overzicht van de nieuwe kostenverhaalsregeling in de Omgevingswet: juridisch, beleid en financieel, alsmede de wijze waarop deze wordt geïmplementeerd. Daarbij wordt ook het nieuwe instrumentarium van ‘financiële bijdragen’ besproken, alsmede de eerste ervaringen met de (lopende) experimenten.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Hoe werkt de toetsing van bouwplannen volgens de Wet kwaliteitsborging (Wkb) als straks de nieuwe Omgevingswet in werking is getreden? Welke actoren, rollen en verantwoordelijkheden horen bij het nieuwe proces? Wat betekent dit voor uw komende projecten? U krijgt een actueel overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

12:40

Lunch

13:40

Participatie bij integrale afweging omgevingsvergunning

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning onder de Omgevingswet moet de initiatiefnemer bij aanvraag aangeven of hij de samenleving betrokken heeft bij de voorbereiding. Soms is deze participatie zelfs verplicht. Als de initiatiefnemer de samenleving betrekt, is de wijze waarop dit gebeurt vormvrij. Belangrijk is wel dat een beschrijving van het traject en de uitkomst daarvan aan de aanvraag zijn toegevoegd. Maar welke informatie moet u als initiatiefnemer aanleveren? Hoe wegen gemeentes de uitkomsten mee bij de integrale afweging op de omgevingsvergunning? En wat kunnen overheden doen wanneer ze vinden dat de participatie-uitkomsten van het traject van de initiatiefnemer onvoldoende zijn? Op interactieve wijze gaat Sarah Ros, zelfstandig bestuursadviseur Fysieke Leefomgeving en Omgevingswet, met u op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Het omgevingsplan in de praktijk: Gemeente Arnhem

Gemeente Arnhem begon al enkele jaren geleden met het klaarstomen van bestemmingsplannen voor de veranderingen van de Omgevingswet. Er ligt een compleet plan van aanpak waarmee de transitie de komende jaren voortvarend kan worden opgepakt. Klaas van Haaften, bestuursadviseur en coördinator van de werkgroep Omgevingsplan bij de Gemeente Arnhem, bespreekt de lessons learned en de route om tot één samenhangend omgevingsplan voor de hele gemeente te komen.

15:00

Break

DSO in de praktijk

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Het is voor iedereen van belang om hiermee te oefenen en zo beter inzicht te krijgen in wat de mogelijkheden zijn van dit stelsel. Adrie van Bohemen, DSO expert Ministerie BZK, geeft u hierover een korte inleiding, waarna we samen kijken naar de praktijk en aan de slag gaan met de online omgeving van het DSO.

15:50

Wrap up & Netwerkborrel

Deze vastgoed bijeenkomst is geschikt voor u als u werkzaam bent op het gebied van:

  • Vastgoed
  • Bouwkunde
  • Bouw en WKB / Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen.
  • Vastgoedrekenen
  • Taxateur
  • Vastgoedeconomie
  • Woningbouw
  • Volkshuisvesting
  • Bedrijfsmatig Vastgoed
  • Vastgoedmanagement
  • Duurzaam Bouwen
  • Woningcorporaties
  • Duurzaamheid
  • Duurzame energie / Energietransitie
  • Urban management
  • Duurzaam Wonen
  • CO2 emissies
  • Gebiedsontwikkeling
  • Omgevingswet
  • Grondzaken

Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei korting op de deelnamefee! Deze deal geldt ook als u meerdere collega's meeneemt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)