Keuzehulp HVK

Onze HVK Leeradviseur

Ruben

Ruben is onze HVK leeradviseur. Hij heeft veel ervaring met HVK trainingen en kent de de verschillende aanbieders. Neem contact met hem op via de klantenservice of plan een afspraak wanneer het jou uitkomt.

phone Maak een belafspraak


Waarom HVK een goede keuze is

 • trending_up Complexe vraagstukken op het gebied van veiligheid aanpakken
 • trending_up Overzien en bewaken van procesveiligheid
 • trending_up Onderzoek en inventariseer ongevallen
 • trending_up Leer meer over veiligheidspsychologie

HVK Trends

 • 26 Cursussen
 • 5 Aanbieders
 • 75 Ervaringen
 • 8.6 Beoordeling (gem.)
 • € 545 - € 27.830 Prijsklasse
 • Bekijk alle HVK trends

Op deze pagina:

 1. Wat kan je met een HVK opleiding?
 2. Welke HVK opleiding kan je kiezen?
 3. Een kleine selectie aan opleidingen maken
 4. De juiste zoekterm gebruiken

Wat kan ik met een opleiding Hogere Veiligheidskunde?

Ben jij expert op het gebied van veiligheid? Ben jij MVK’er? Wil je je beleidsniveau op een hoger niveau gaan uitvoeren? Dan is een Hogere Veiligheidskunde Opleiding iets voor jou.

Je zal voldoende deskundigheid opbouwen waardoor je risico’s kunt herkennen en analyseren. De operationele en structurele beheersing kan je dan handen en voeten geven. Zo komt er een integrale benadering van beperkingen in de risico’s in bedrijfsprocessen door het hele bedrijf heen. Deze cursussen beperken zich niet enkel tot het beheersen van risico’s, maar juist tot een structurele integratie van alle processen met de gehele bedrijfs- en arbeidsveiligheid.

Met een HVK opleiding kan je zowel binnen uw organisatie succesvol risico’s voor veiligheid en arbeidsomstandigheden analyseren, als voor andere organisaties in een externe adviseursrol.

Deze opleiding tilt de complexiteit en veiligheid naar een hoger niveau, vergeleken met een Middelbare Veiligheidskunde opleiding. De inhoud sluit vaak naadloos aan op de MVK opleidingen. Het ligt niet in de onderwerpen die worden behandeld, maar meer in het HBO denkniveau wat gevraagd wordt.

Onderwerpen die overeenkomen zijn adviezen geven op het gevied van veiligheid. Dit wordt gedaan door het overzien van de procesveiligheid en deze bewaken door middel van risico-inventarisaties. Advies wordt ook gegeven op gebied van arbeidsomstandigheden om arbeidsveiligheid te garanderen. Dit gaat onder andere in samenwerking met de machineveiligheid, klimaat, geluid en trillingen om een prettige werksfeer te garanderen. Naast deze omstandigheden is het ook nodig voor veiligheid om de risico’s te analyseren met betrekking tot fysieke belasting, elektriciteit, gevaarlijke stoffen en brandveiligheid. Dit komt ook allemaal in een bedrijfsnoodplan. Ongevallen worden onderzocht en geïnventariseerd. Tenslotte leert u ook veiligheidspsychologie.

Je bent toe aan een opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) als je merkt dat er meerdere instituten zijn die de volledige opleiding aanbieden. Daarnaast zijn er ook nog korte trainingen of masterclasses op het gebied van de hogere veiligheidskunde.

Bekijk het volledige aanbod aan HVK opleidingen


Welke opleiding ga ik kiezen?

Je staat nu voor een belangrijke keuze: welke HVK opleiding gaat het worden? Wij komen je te hulp en wijzen meteen maar even op een paar belangrijke criteria:

 • -Het aantal opleidingsdagen verschilt per aanbieder. Ook de looptijd is niet overal gelijk. Het aantal opleidingsdagen is het aantal dagen dat je les hebt, de looptijd is de tijd die verstrijkt tussen begin en eind van de opleiding. In veel gevallen ligt het aantal contacturen dicht bij elkaar, maar de verschillen kunnen oplopen tot een verdubbeling van de opleidingsduur.
 • -HVK opleidingen en trainingen worden op verschillende plaatsen gegeven. Zoek je het dicht bij huis? …Een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer kan ook een voorwaarde zijn.
 • -De kosten liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet gelijk. Betaal je de opleiding zelf, dan kunnen enkele duizenden euro’s het verschil maken.
 • -Het maximale aantal deelnemers per groep: Een groep kan 12 leden tellen, maar ook 22.
 • -Tijdstip en weekdag: Sommige instituten kan je ’s avonds bezoeken. Wanneer jouw weekprogramma niet flexibel is, telt ook de precieze dag waarop de lessen worden aangeboden. Let erop dat het lesprogramma goed in je leven in te plannen is.

Een kleine selectie

Wanneer je voor jezelf aan de hand van deze criteria een duidelijk beeld van uw eisen hebt gevormd, kan je dan tot een kleine selectie komen van een stuk of drie concurrerende HVK opleidingen? Deze drie kan je dan in de lijst met resultaten aanvinken en met een druk op de knop ‘vergelijk’ overzichtelijk naast elkaar zetten. Het snelle overzicht dat je op je scherm krijgt kan echter niet al je vragen beantwoorden en ook de uitgebreide beschrijvingen laten soms nog het één en ander te raden. Het gaat er nu vooral om dat je de keuze hebt afgebakend en de mogelijkheden tot een overzichtelijk aantal hebt teruggebracht. Je vraagt vervolgens gratis de brochures aan om zo je favorieten nog eens grondig onder de loep te kunnen nemen.


De juiste zoekterm als sleutel tot de geslaagde keuze

De vijf criteria hierboven zijn voor iedereen handig. Wanneer je echter geen volledige HVK opleiding zoekt, kan het vooral handig zijn nog eens opnieuw over je zoektermen na te denken. Waar ben je nu eigenlijk inhoudelijk precies naar op zoek? We zitten in de hoek van de Veiligheid, Gezondheid en Milieu (internationaal afgekort tot VCA). Gaat het je daarbij om scholing in procesveiligheid of risicomanagement? Wil je op het allerlaatste moment een betrouwbare analyse van de risico’s kunnen maken (LMRA)? Zoek je een training PBM, zodat je weer helemaal bij bent op het gebied van de persoonlijke beschermingsmiddelen? Je wilt gedragsverandering of zelfs cultuurverandering teweeg brengen? Is het zaak dat je deskundig toezicht houdt op asbestverwijdering (DTA)?

Zoek je een training ongevallenonderzoek of ongevallenanalyse? Wanneer je deze beide zoektermen om de beurt probeert, zal je merken dat die niet dezelfde resultaten opleveren!

We hopen dat we met deze “Eerste Hulp Bij Keuzestress” jou en je carrière een klein duwtje in de rug hebben kunnen geven, zodat op het werk de EHBO kist voorlopig in de kast kan blijven.

Je kan ook teurg naar de hoofdcategorie van HVK, welke Arbo & Veiligheid is. Hier vind je meer dan 2300 veiligheidstrainingen, opleidingen en cursussen.


keyboard_arrow_upTerug naar boven

125.944 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken: