Toerisme, recreatie en ruimte

Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Toerisme, recreatie en ruimte

Berghauser Pont Academy
Logo van Berghauser Pont Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,9 Berghauser Pont Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 7,9 (uit 15 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
12 sep. 2024 tot 26 sep. 2024
Toon rooster
event 12 september 2024, 09:30-16:45, Utrecht
event 26 september 2024, 09:30-16:30, Utrecht

Beschrijving

Behoefte aan persoonlijk leeradvies? Laat je contactgegevens achter bij je brochure aanvraag.

Toerisme en recreatie
 • Kiezen uit 4 modulen van 1 dagdeel of allemaal volgen, uw keuze
 • Thema’s modulen:
  • Vitaliteit verblijfsrecreatie
  • Doelgroepen
  • Waardevol toerisme
  • Visievorming
 • Wil je handvatten voor het ontwikkelen en uitvoeren van recreatiebeleid?
 • Heb je behoefte om met collega’s van andere gemeenten ervaringen uit te wisselen en input te krijgen voor een voor jou belangrijk vraagstuk?
 • Zoek je naar handvatten om als gemeente recreatieondernemers te faciliteren?
 • Wil je in korte tijd de ins & outs weten over recreatie en toerisme vanuit gemeentelijk perspectief?

Inhoud

Inleiding

De toeristisch-recreatieve sector staat bekend als dynamisch. De vrijetijdseconomie neemt met ruim 640.000 b…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Recreatie, Toerisme, PLC-techniek, Onderhoudstechniek en Elektriciteitsvoorziening.

Behoefte aan persoonlijk leeradvies? Laat je contactgegevens achter bij je brochure aanvraag.

Toerisme en recreatie
 • Kiezen uit 4 modulen van 1 dagdeel of allemaal volgen, uw keuze
 • Thema’s modulen:
  • Vitaliteit verblijfsrecreatie
  • Doelgroepen
  • Waardevol toerisme
  • Visievorming
 • Wil je handvatten voor het ontwikkelen en uitvoeren van recreatiebeleid?
 • Heb je behoefte om met collega’s van andere gemeenten ervaringen uit te wisselen en input te krijgen voor een voor jou belangrijk vraagstuk?
 • Zoek je naar handvatten om als gemeente recreatieondernemers te faciliteren?
 • Wil je in korte tijd de ins & outs weten over recreatie en toerisme vanuit gemeentelijk perspectief?

Inhoud

Inleiding

De toeristisch-recreatieve sector staat bekend als dynamisch. De vrijetijdseconomie neemt met ruim 640.000 banen en 75,7 miljard aan toeristische bestedingen in Nederland een groeiende economische en maatschappelijke positie in. Tegelijkertijd heeft de sector als geheel te maken met snel veranderende omstandigheden en wensen vanuit de markt, en met een toenemende interactie met de omgeving. Denk aan thema’s als leefbaarheid, duurzaamheid en vitale vakantieparken. Wat dit seizoen populair is, kan volgend jaar alweer achterhaald zijn. Om in te kunnen spelen op de wensen van de hedendaagse gast, hebben recreatieondernemers ruimtelijk gezien steeds meer behoefte aan een flexibel speelveld waarin zij snel kunnen handelen.

Omdat toerisme en recreatie ook vaak een economische boost met zich meebrengen, willen veel gemeenten ondernemers in de vrijetijdssector helpen bij het realiseren van hun plannen en hun burgers betrekken. Deze cursus helpt beleidsmedewerkers / adviseurs van gemeenten daarbij.

Doel

Het doel van de modulencursus is: de beleidsmedewerker / adviseur recreatie en toerisme bij de gemeente meer grip te geven op hun rol, om zo sturing te kunnen geven aan het behalen van doelen rondom de vrijetijdseconomie. Daarbij kunnen de cursisten ook hun eigen ervaringen en praktijkcases inbrengen.

Opzet

De cursus is opgebouwd uit vier modulen van 1 dagdeel, die allemaal gevolgd kunnen worden of deels. De keuze is aan u.

De indeling in modulen is als volgt:

 1. 1. Vitaliteit verblijfsrecreatie
 2. 2. Doelgroepen
 3. 3. Waardevol toerisme: balans tussen druk- en draagkracht, bewoners betrekken
 4. 4. Visievorming

Hieronder in het programma wordt verder op de inhoud ingegaan.

Doelgroep

De cursus is primair bestemd voor beleidsmedewerkers en adviseurs toerisme, recreatie, vrijetijdseconomie en economische zaken bij gemeenten. Daarnaast is de cursus ook interessant voor beleidsmedewerkers / adviseurs van de Provincie, ruimtelijke en economische adviesbureaus, projectontwikkelaars, recreatieschappen, recreatiebedrijven, vastgoedmakelaars en medewerkers bij waterschappen en Kamer van Koophandel waarbij recreatie en toerisme onderdeel is van het takenpakket.

Programma

Module 1: Vitaliteit Verblijfsrecreatie

De verblijfsrecreatie staat de laatste jaren volop in de aandacht. De sector groeit gestaag, zorgt voor veel werkgelegenheid en biedt toeristen een fijne vakantie. Maar er zijn ook aandachtspunten: niet-vitale bedrijven kampen met permanente bewoning, ondermijning en verpaupering. Vitale vakantieparken dragen hun onderneming over aan een nieuwe generatie en hebben te maken met een consument die veeleisender is dan ooit. Wij houden ons daarom intensief bezig met de vraag: ‘Hoe houden we de verblijfsrecreatie in Nederland vitaal?’.

Tijdens deze module geven wij u allereerst meer inzicht in het thema, het vitaliteitsmodel en hoe u de vitaliteit van de verblijfsrecreatie sector in uw gemeente, gebied of regio kunt toetsen. Daarnaast gaan we met u in op (landelijke) ontwikkelingen en vitaliteitsprogramma’s en staan we stil bij instrumenten die u kunt inzetten om de sector te (re)vitaliseren. De cursus is informatief en interactief. We gaan graag met u in gesprek over uw ervaringen, zodat we kunnen leren van elkaar.

De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in het thema Vitaliteit Verblijfsrecreatie en meerdere accommodaties heeft getoetst en geholpen in revitaliseringsprocessen.

Module 2: Doelgroepen o.b.v. de Leefstijlvinder

De toerisme- en recreatiesector is volop in beweging, veranderingen volgen elkaar snel op en consumenten worden steeds veeleisender. Om mee te kunnen in deze dynamische sector is het van belang om goed inzicht te hebben in uw doelgroepen. Zeven leefstijlen laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben.

De één wil rust en regelmaat, de ander juist drukte en sensatie. Dankzij de leefstijlvinder weten we hoe de verschillende leefstijlen eruit zien en waar de betreffende doelgroepen in Nederland wonen. Wat zijn hun wensen en hoe kunt u hen het best bereiken?

Tijdens deze module leert u meer over het profiel en gedrag van de toerist en recreant in uw gemeente, gebied of regio met behulp van de Leefstijlvinder. Wie zijn deze bezoekers, wat trekt ze aan en hoe kan je nog beter inspelen op de wensen en verwachtingen van die specifieke óf een nieuwe doelgroep? We maken op een interactieve manier kennis met de Leefstijlen en maken de vertaling naar de praktijk.

De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in werken met de Leefstijlvinder. Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd is één van de officiële Leefstijlvinder partners en heeft meerdere tools en Leefstijlvinder testen (mede) ontwikkeld, waaronder de Leefstijlvinder natuurbeleving toolkit.

Module 3: Waardevol toerisme: balans tussen druk- en draagkracht, bewoners betrekken

De toerismesector groeit hard en bereikt recordhoogtes in 2030. Dit biedt enorme kansen voor gemeenten, regio’s en provincies. Natuur en erfgoed vormen vaak hét motief om een regio of voorziening te bezoeken. Denk aan het centrum van Amsterdam, de Wadden, Kinderdijk, de Noordzeekust of de Veluwe; alle UNESCO Werelderfgoed of natuur.

Door natuur en erfgoed beter te ontwikkelen, met aandacht voor de leefbaarheid, en beleefbaar te maken, wordt Nederland (nog) aantrekkelijker voor recreanten en toeristen. Tegelijkertijd zijn er regio’s die met krimp te maken hebben: minder inwoners, een afname van voorzieningen en economische aantrekkelijkheid. Recreatie en toerisme stimuleren is één van de manieren om een krimpregio aantrekkelijk te houden.

Hoe kan recreatie en toerisme zich in balans met de leefomgeving ontwikkelen? Sturen op balans vraagt om een aanpak op maat:

 • kansen benutten
 • inzicht in balans van bestemmingen (fysieke draagkracht, leefbaarheid inwoners)
 • nieuwe modellen rondom de verdeling van lusten en lasten

Tijdens deze module krijgt u meer inzicht in het waardevol toerisme gedachtegoed, hoe u kunt sturen op balans, druk en draagkracht en bewoners kunt betrekken bij toeristisch- recreatieve ontwikkelingen. In deze interactieve cursus delen we graag onze ervaringen met u en gaan we in gesprek met elkaar. Hoe geeft u invulling aan waardevol toerisme? Hoe zorg je voor balans en hoe creëer je meerwaarde? Wat zijn de kansen en wat zijn uitdagingen?

De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in het thema waardevol toerisme. Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd heeft veel ervaring met dit thema en onder andere meegewerkt aan een groot onderzoek in de Metropoolregio Amsterdam over druk en draagkracht.

Module 4: Visievorming

De vrijetijdssector is volop in ontwikkeling en behoort tot de snelst groeiende economieën van ons land. Waarschijnlijk geeft het beleidsstuk dat jaren geleden door u is vastgesteld niet meer de antwoorden op de vragen van vandaag. Want er zijn volop kansen, maar ook de nodige uitdagingen. Dit vraagt om een heldere visie, waarin u bijvoorbeeld bepaalt wat er nodig is om meer bezoekers te trekken of bezoekers juist beter te spreiden. En hoe toerisme en recreatie optimaal kan bijdragen aan het creëren van een fijne leefomgeving en stimuleren van de lokale economie.

Een heldere visie helpt u om een koers uit te zetten en met elkaar, zowel overheden, ondernemers als andere belanghebbenden, keuzes en afspraken te maken.

Tijdens deze module geven wij u meer inzicht in hoe u een visie of beleidsnota kunt opstellen. Welke stappen kunt u doorlopen, waar kunt u welke informatie vinden en hoe zorgt u voor voldoende draagvlak. In deze interactieve cursus delen we graag onze ervaringen met u en gaan we in gesprek met elkaar.

De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in het thema visievorming.

Materiaal

•  Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
•  Toegang tot de gehele digitale kennisbank Omgevingsweb Pro tot een maand na de cursus 

Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met Omgevingsweb Pro gratis toegang tot tientallen dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)