Advisering in een politiek-bestuurlijk krachtenveld

Niveau
Tijdsduur
Logo van Bureau Kennis
Opleiderscore: starstarstar_borderstar_borderstar_border 4 Bureau Kennis heeft een gemiddelde beoordeling van 4 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Bureau Kennis biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alkmaar, Almere / Lelystad, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerenveen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Westland, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Beschrijving

Tweede dag: 28 november 2019

Doel:

Professionele deskundigheid met haalbare adviezen

‘Hoe combineert u, als beleidsmedewerker die mondeling of schriftelijk beleidsadviezen geeft, politiek-bestuurlijke wensen en opvattingen met uw eigen professionele deskundigheid. En hoe brengt u dit tot haalbare adviezen op basis waarvan het bestuur beslissingen kan nemen?’ Deze vragen staan centraal in het programma dat we in deze tweedaagse training aanbieden. In het actieve programma zullen ook gasten uit het politiek-bestuurlijk domein een belangrijke rol spelen. Zo zullen we een wethouder uitnodigen of zal een raads- of Statenlid zijn dilemma’s als politicus met u delen. Het programma van deze train…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Politiek, Adobe Photoshop Basis, Adobe (overzicht), Vormgeving en Adobe Creative Suite.

Tweede dag: 28 november 2019

Doel:

Professionele deskundigheid met haalbare adviezen

‘Hoe combineert u, als beleidsmedewerker die mondeling of schriftelijk beleidsadviezen geeft, politiek-bestuurlijke wensen en opvattingen met uw eigen professionele deskundigheid. En hoe brengt u dit tot haalbare adviezen op basis waarvan het bestuur beslissingen kan nemen?’ Deze vragen staan centraal in het programma dat we in deze tweedaagse training aanbieden. In het actieve programma zullen ook gasten uit het politiek-bestuurlijk domein een belangrijke rol spelen. Zo zullen we een wethouder uitnodigen of zal een raads- of Statenlid zijn dilemma’s als politicus met u delen. Het programma van deze training is gebaseerd op de volgende kernbegrippen en onderwerpen:

Verkennen: Van de externe en interne omgeving van waaruit de deelnemers opereren; het profiel van het politieke bestuur in uw organisatie; het krachtenveld rondom beleidsdossiers, de maatschappelijke, politieke en ambtelijke rationaliteit waarin het werk als ambtenaar zich afspeelt.

De eigen rol: Zicht hebben en houden op de eigen rol en impact hierin. Inzicht in de wijze waarop u tactisch en strategisch handelt, in gesprek bent (en blijft) met betrokkenen en invloed uitoefent op het besluitvormingsproces.

Verbinden: Het kunnen omgaan met belangentegenstellingen en het effectief handelen in een complexe bestuurlijke en ambtelijke omgeving. Dit laatste betekent het zodanig organiseren van processen dat bestuurders tijdig een professioneel en afgewogen advies krijgen in een hanteerbare vorm, waarbij de (beleids-)inhoud wordt verbonden aan de politiek-bestuurlijke.

Voor wie:

Deze tweedaagse training is bedoeld voor beleidsadviseurs en professionals van andere stafafdelingen bij gemeenten en provincies. U moet regelmatig aan het bestuur rapporteren en adviseren. Van belang is dat u met enige regelmaat als professional met uw college of raad/staten te maken hebt.

Programma: Dag 1

  • Hierin verkennen we de politiek-bestuurlijke domeinen en hun krachtenvelden. We doen dit aan de hand van het Domeinenmodel;
  • Aan de hand van het model van de Bestuursstijlen gaan we het college nader duiden, wie zijn zij, hoe kan ik hen ‘kennen’;
  • Tussenopdracht: de deelnemers gaan zich met behulp van een scorelijst en een vragenformulier in de huid ‘hun’ bestuurder kruipen;
  • De eigen Rolopvattingen staan in deze module centraal. Opnieuw gebruiken we daar een scorelijst en een bespreekmodel voor.

Dag 2

  • In de ochtend ontvangen wij als gast een bestuurder die we middels een verplaatsingsoefening uitdagen om iets van zijn dagelijkse dilemma’s met ons te delen;
  • Hierna gaan de deelnemers met een tussenopdracht aan de slag. Aan de hand van een aangeleverde format en het eigen dossier wordt geoefend met de kennis en inzichten die we eerder hebben opgedaan;
  • Misschien wel het meest lastige is het inschatten van politieke krachtenvelden. Raads- en Statendebatten worden vaak als ondoorgrondelijk ervaren, soms zelfs irrationeel. Tijdens deze ochtend laten we zien dat het herkennen van patronen een handig hulpmiddel is;
  • Tijdens deze middag ontvangen we een raads- of Statenlid. Met hem bespreken we zijn drijfveren en hoe zijn behoefte aan ambtelijke ondersteuning te weten kan komen.

Reacties van eerdere deelnemer(s): 

Veel kennis van alle aspecten en kanten van het adviseren. Leuke praktijkverhalen.

Heel verhelderend, een leuke en leerzame cursus

Deze training had ik eerder moeten volgen. Met de opgedane kennis en ervaring had ik mij heel wat frustraties bespaard

Wij bieden u cursussen, masterclasses en studiemiddagen op het gebied van algemeen bestuursrecht, omgevingsrecht, gemeenterecht, civiel recht, Europees recht en bouwen & wonen.

Ervaren docenten vanuit de universiteit, overheid en advocatuur bespreken de leerstof op basis van situaties uit de dagelijkse praktijk en dragen direct toepasbare oplossingen aan. Primair doel is u en uw medewerkers te ondersteunen bij het professioneel uitoefenen van uw vak.

Bureau | Kennis hanteert helder en professioneel studiemateriaal in de vorm van zeer uitgebreide syllabi. Al ons lesmateriaal is speciaal voor onze cursussen ontwikkeld. Dat veel deelnemers herhaaldelijk terugkeren, zegt meer dan genoeg.

Onze docenten worden na iedere bijeenkomst beoordeeld aan de hand van een door de deelnemers van de bijeenkomst ingevuld evaluatieformulier. Wij maken doorgaans gebruik van zeer goed met het openbaar vervoer bereikbare locaties. Wij hanteren geen aparte arrangements- of locatiekosten. Certificaten van deelname en syllabi worden standaard zonder extra kosten uitgereikt.

Onze opdrachtgevers, met name overheden, ervaren Bureau | Kennis als betrouwbaar, deskundig, praktijkgericht én betaalbaar.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.
  • Vraag informatie aan over deze training. Je ontvangt vanaf dan ook een seintje wanneer iemand een ervaring deelt. Handige manier om jezelf eraan te herinneren dat je wilt blijven leren!
  • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Politiek.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)