Specialisatie Conflict Coaching

Niveau
Tijdsduur
Trainer
B.W. Delleman
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Caleidoscoop Leertrajecten
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 Caleidoscoop Leertrajecten heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 188 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeBilthoven
6 apr. 2021 tot 15 jun. 2021

Beschrijving

Opleiding Coachen bij conflicten (18 - 36 PE punten)

Een ongemakkelijk gevoel wanneer mensen met wie je werkt, een conflict hebben. Herken je dat? In deze masterclass leer je hoe dat komt. En hoe je als coach, leidinggevende, HR,  of mediator kunt interveniëren wanneer anderen een conflict hebbenDeze 3 tot 6-daagse opleiding Conflict coaching (bestaande uit module I en II) is bestemd voor professionals, die aanknopingspunten zoeken om met uiteenlopende conflicten om te gaan. Daarbij gaat de aandacht uit naar de conflicttheorie, conflictanalyse, conflictgedrag, conflictescalatie- en conflictinterventie.

Wanneer heeft conflict coaching nut

Heb je ‘iets’ met conflicten? Triggert de dynamie…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Conflicthantering, Beïnvloeden, Communicatieve vaardigheden, Werkdruk en Omgaan met weerstand.

Opleiding Coachen bij conflicten (18 - 36 PE punten)

Een ongemakkelijk gevoel wanneer mensen met wie je werkt, een conflict hebben. Herken je dat? In deze masterclass leer je hoe dat komt. En hoe je als coach, leidinggevende, HR,  of mediator kunt interveniëren wanneer anderen een conflict hebbenDeze 3 tot 6-daagse opleiding Conflict coaching (bestaande uit module I en II) is bestemd voor professionals, die aanknopingspunten zoeken om met uiteenlopende conflicten om te gaan. Daarbij gaat de aandacht uit naar de conflicttheorie, conflictanalyse, conflictgedrag, conflictescalatie- en conflictinterventie.

Wanneer heeft conflict coaching nut

Heb je ‘iets’ met conflicten? Triggert de dynamiek van conflicten je? En vraag je je af hoe je jouw coachees nog beter kunt begeleiden in het doorbreken van een negatief patroon, dat door henzelf en het systeem waar ze deel vanuit maken in stand gehouden wordt? Dan is de opleiding Coachen bij conflicten vast iets voor jou! 

Conflicten zijn er in ieder team, in iedere organisatie. Dat kan ook niet anders wanneer je samenwerkt en regelmatig verschillende belangen hebt. Of omdat je gewoon van mening verschilt.

Waarom voelen we ons eigenlijk zo vaak ongemakkelijk bij conflicten? Hoe wordt er binnen de organisatie waar jij werkt, mee omgegaan? Worden conflicten verdoezeld en gemeden? En hoe ga je er zelf mee om? In een organisatie waar conflicten constructief worden benaderd, waar men elkaar aanspreekt, blijken verschillen juist bij te dragen aan een krachtige samenwerking en duurzame ontwikkeling.

Bij conflictcoaching staat, anders dan bij bijvoorbeeld mediation, niet het conflict zelf centraal. Het doel is om de conflicthebber (coachee) inzicht te laten verkrijgen in het eigen handelen en denken, belemmerende overtuigingen en patronen en deze te doorbreken. Waardoor er ruimte ontstaat voor anders denken en nieuw gedrag, ook bij toekomstige conflicten.

Conflict coaching
 wordt ingezet in conflictsituaties om de samenwerking tussen mensen te verbeteren, wanneer de communicatie verstoord is en daardoor de relatie in gevaar komt. Zodra een of meer van de volgende signalen zich voordoen kan het raadzaam zijn om professionele conflict coaching in te zetten: ziekteverzuim zonder duidelijke medische oorzaak, mensen die samenwerking weigeren of elkaar mijden zodra arbeidsprocessen verslechteren of zelfs stagneren. Conflicten komen vaak voor in een groeiende of krimpende organisaties, bij verandering van managementstijl, bij taakonvolwassenheid van management en/of medewerkers, een werkdruk die als te hoog wordt ervaren en bij falend management.

Doelstelling opleiding Coachen bij conflicten

De opleiding is te volgen in twee modules. Na het volgen van zowel Coachen bij Conflicten module I als II ben je in staat om individuen en teams te coachen bij conflicten en conflictsituaties.

Na afronding van module I kunnen de deelnemers:

 • Je kunt conflicten zien en benaderen vanuit systeemdynamisch perspectief.
 • Je hebt kennis en inzicht in de dynamiek van conflicten en escalatie daarvan.
 • Je bent je bewust van je eigen overtuigingen en houding ten opzichte van conflicten.
 • Je kunt met je ‘coachee’ een werkbare coachvraag formuleren en deze operationeel maken.
 • Je beschikt over een uitgebreid(er) interventierepertoire t.a.v. conflicten en conflictsituaties.

Na afronding van module II kunnen de deelnemers:

 • Conflicten benaderen als leervraag en (zelf)sturingsvraagstuk;
 • Conflicten en hun (escalatie)dynamiek (h)erkennen;
 • Coachen o.b.v. een heldere conflictanalyse;
 • Vaardigheden, technieken en systeeminterventies toepassen bij coaching in conflictsituaties;
 • Zelfsturing en leiderschap (verder) ontwikkelen in conflictcoaching;
 • Bewust van eigen visie en houding conflictcoaching bieden.


Programma Conflict coaching

Module I (3 lesdagen)
Worstel je als (coachend) leidinggevende geregeld met vragen als: Hoe pak ik mijn rol als leider bij conflictsituaties binnen mijn team? Hoe stel ik me zelf op wanneer samenwerking escaleert? Welke interventies kies ik? De Masterclass Coachen bij Conflicten I brengt je inzichten en repertoire om adequaat om te gaan met conflicten op het werk. Je ontwikkelt inzicht in de invloed van systemen op een conflict en je leert meer over je eigen overtuigingen en waarden op het gebied van conflicten. Dat is belangrijk, want ook jij maakt deel uit van een systeem wanneer je intervenieert bij conflicten. En wie jij bent als mens, beïnvloedt altijd jouw interventies.

In deze masterclass doe je kennis op over systeemtheorie en conflicten en ga je daarmee concreet aan de slag: o.a. slachtofferschap en daderschap, schaamte, statusgevoeligheid, groepsdynamiek, jouw eigen betrokkenheid en eigen rol in systemen komen aan de orde.

De Masterclass Coachen bij Conflicten I omvat 3 dagen training, tussentijdse opdrachten en intervisie.

Eigen casuïstiek vormt een wezenlijk onderdeel van het programma. Onderwerpen uit de dagelijkse praktijk werk je met de trainers uit. Je verdiept je kennis en vaardigheden rond zelf ingebrachte casuïstiek door theorie, zelfanalyse, discussies, oefeningen en rollenspellen. In de digitale leeromgeving vind je alle benodigde informatie.

Module II (3 lesdagen)
Masterclass II van de opleiding Coachen bij conflicten is een vervolg op Masterclass Coachen bij conflicten I.

In deze masterclass verdiep je je kennis over systeemtheorie, conflicten en conflictmanagement. Ook groeps(conflict-)dynamiek komt aan de orde. Met je nieuw verworven kennis ga je in de training aan de slag: gedragsinterventies en technieken, voorkeursstijlen en natuurlijk ook in deze masterclass veel ruimte voor de inbreng van eigen casuïstiek. Je leert het conflict als motor van groei en verandering bij je coachee(s) te hanteren.

Masterclass II omvat 3 dagen training, tussentijdse opdrachten en intervisie.

Eigen casuïstiek vormt ook in deze masterclass een wezenlijk onderdeel van het programma. Onderwerpen uit de dagelijkse praktijk werk je met de trainers uit. Je verdiept je kennis en vaardigheden rond zelf ingebrachte casuïstiek door theorie, zelfanalyse, discussies, oefeningen en rollenspellen. In de digitale leeromgeving vind je alle benodigde informatie.

De opleiding is bedoeld voor:

- Coachen bij Conflicten I: Ervaren professionals zoals coachend leidinggevenden, HR-adviseurs, coaches en mediators, die krachtig(er) willen interveniëren bij uiteenlopende conflicten tussen personen en in teams.

- Ben je ervaren coach en wil je je specialiseren in conflictcoaching? Volg dan eerst de Masterclass Coachen bij Conflicten I en aansluitend de Masterclass Coachen bij conflicten II.

Onze visie en werkwijze:

 • In onze visie is ‘de coach als instrument’;
 • Ook non-verbale communicatie en lichaamstaal komen aan bod;
 • Naast veel praktijk ook een theoretisch kader;
 • Leren kijken en analyseren met de ’systeembril’ op;
 • Ervaringsleren en aansluiten op de praktijk van de deelnemers;
 • De diversiteit van de groep vergroot het leerrendement;
 • Maatwerk, met eigenaarschap voor het leerproces bij de deelnemers.

Caleidoscoop Leertrajecten een ervaren en innovatief bedrijf dat sinds haar oprichting in 2003 professionals, teams en organisaties van dienst is op het gebied van mediation, conflictbemiddeling samenwerken, conflict en leiderschap. Wij verzorgen verschillende geaccrediteerde opleidingen, workshops en maatwerk.

Je bent van harte welkom op onze maandelijkse gratis informatiebijeenkomst! Geheel vrijblijvend maak je kennis met ons bureau en de trainers, kun je onderzoeken welke opleiding aan je behoeften en wensen voldoet en krijg je antwoord op al je vragen over onze erkende mediation opleiding(en). Kijk op de website voor actuele data of neem contact met ons op.

Caleidoscoop Leertrajecten: jouw partner in mediation, opleidingen, coaching en advies.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)