Opleiding vertrouwenspersoon specialisatie onderwijs, geaccrediteerd

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Opleiding vertrouwenspersoon specialisatie onderwijs, geaccrediteerd

Centrum Vertrouwenspersonen Plus
Logo van Centrum Vertrouwenspersonen Plus
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 Centrum Vertrouwenspersonen Plus heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht of online
13 sep. 2022 tot 1 nov. 2022
Toon rooster
event 27 september 2022, 09:00-17:00, Utrecht of online
event 11 oktober 2022, 09:00-17:00, Utrecht of online
event 1 november 2022, 09:00-17:00, Utrecht of online
placeUtrecht
26 okt. 2022 tot 14 dec. 2022
Toon rooster
event 9 november 2022, 09:00-17:00, Utrecht
event 30 november 2022, 09:00-17:00, Utrecht
event 14 december 2022, 09:00-17:00, Utrecht

Beschrijving

Centrum Vertrouwenspersonen Plus wil een zinvolle bijdrage leveren aan de sociale veiligheid binnen organisaties. Dat doen we onder andere door op professionele en vakkundige wijze vertrouwenspersonen op te leiden. 

Als Vertrouwenspersoon binnen het onderwijs krijg je te maken met ingewikkelde vraagstukken die het werken met minderjarigen en jong volwassenen met zich mee brengt. Dat maakt het werk van een vertrouwenspersoon in het onderwijs tegelijk zo interessant en complex. In de opleiding tot Vertrouwenspersoon met specialisatie Onderwijs komt deze complexiteit volop aan bod. Met welke wetgeving heb je als vertrouwenspersoon te maken als je werkzaam bent als vertrouwenspersoon binnen het onderwijs? Welke consequenties heeft dat voor de gesprekken die je voert en wat betekent dat voor je positie binnen de school? Daarnaast gaan we natuurlijk uitgebreid in op de 3 hoofdtaken van de vertrouwenspersoon: …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Vertrouwenspersoon, Voortgezet Onderwijs, E-HRM, Human Resource Management (HRM) en Strategisch HRM.

Centrum Vertrouwenspersonen Plus wil een zinvolle bijdrage leveren aan de sociale veiligheid binnen organisaties. Dat doen we onder andere door op professionele en vakkundige wijze vertrouwenspersonen op te leiden. 

Als Vertrouwenspersoon binnen het onderwijs krijg je te maken met ingewikkelde vraagstukken die het werken met minderjarigen en jong volwassenen met zich mee brengt. Dat maakt het werk van een vertrouwenspersoon in het onderwijs tegelijk zo interessant en complex. In de opleiding tot Vertrouwenspersoon met specialisatie Onderwijs komt deze complexiteit volop aan bod. Met welke wetgeving heb je als vertrouwenspersoon te maken als je werkzaam bent als vertrouwenspersoon binnen het onderwijs? Welke consequenties heeft dat voor de gesprekken die je voert en wat betekent dat voor je positie binnen de school? Daarnaast gaan we natuurlijk uitgebreid in op de 3 hoofdtaken van de vertrouwenspersoon: Klachtafhandeling, Voorlichting en Advisering. Ook komt het verschil in taken tussen een contactpersoon en vertrouwenspersoon aan bod. Daarnaast wordt er ruimschoots aandacht besteed aan het begrip Integriteit.

Werkveld van de vertrouwenspersoon

Als u deze opleiding heeft gevolgd kunt u aan de slag als interne of externe vertrouwenspersoon in alle sectoren binnen het onderwijs. Vertrouwenspersonen die werkzaam zijn binnen het onderwijs en deze opleiding gevolgd hebben, zijn in staat om medewerkers, ouders of leerlingen op professionele wijze op te vangen en verder te helpen door in te schatten welke hulp in dit geval het beste is. Daarnaast is men in staat om de organisatie op het gebied van ongewenste omgangsvormen op de juiste wijze gevraagd en ongevraagd te adviseren. U levert op deze wijze een zinvolle bijdrage aan een veilige school.
Met behulp van veel en diverse casuïstiek specifiek uit het PO, VO en MBO, komen alle niveaus van gespreksvoering aan bod: organisatieniveau (management en collega’s), leerlingniveau en uiteraard de eventuele gesprekken met ouders. Door gebruik te maken van twee trainers die beiden uitgebreide ervaring hebben in het onderwijs (zowel PO, VO als MBO) differentiëren we veelvuldig. Deze opleiding voeren we ook in-company uit. Neem voor meer informatie gerust even contact met ons op.

Onderwerpen en vaardigheden

In onze 4-daagse opleiding vertrouwenspersoon onderwijs komen de volgende vaardigheden aan bod:
-Communicatieve vaardigheden (o.a. gesprekken met leerlingen, pubers en ouders)
-Reflectieve vaardigheden
-Omgaan met klachten en vertrouwelijkheid
-Adviesvaardigheden richting management

 

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
-De verschillende vormen van ongewenst gedrag waaronder uiteraard pesten
-Voorlichting in de organisatie over de rol van de vertrouwenspersoon
-Preventie van ongewenste omgangsvormen
-Klachtafhandeling, waaronder opvang van medewerkers, leerlingen en ouders
-Inzicht in specifieke gedragingen, emotionele reacties van klagers en aangeklaagden en culturele verschillen
-Klachtenprocedures, zowel formeel als informeel
-Juridische kader en Wet- en regelgeving m.n. rond het beleid psychosociale arbeidsbelasting (Arbowetgeving, cao’s, onderwijswetgeving)
-Verwijzen & sociale kaart
-Beleidsontwikkeling en strategie
-Managementadvisering
-Rehabilitatie
-Interne werkorganisatie
-Bevoegdheden en de plaats van de vertrouwenspersoon binnen de school

Integriteit

In de 4-daagse opleiding vertrouwenspersoon specialisatie onderwijs wordt ten slotte ook aandacht besteed aan het thema Integriteit. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

  • Begripsvorming Integriteit, waar hebben we het dan over?
  • Wetgeving waar je mee te maken krijgt en de vertaling daarvan naar de organisatie in protocollen en procedures
  • Het onderscheid in taken tussen een Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Vertrouwenspersoon Integriteit
  • De (verwijs)mogelijkheden
  • Reflectie op eigen handelen

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)