Basisopleiding / Post HBO leergang Cognitief Coachen met Paarden™

Tijdsduur

Basisopleiding / Post HBO leergang Cognitief Coachen met Paarden™

Centrum voor Paardencoaching
Logo van Centrum voor Paardencoaching

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Basisopleiding / Post HBO leergang Cognitief Coachen met Paarden™

 • Droom jij er van om met paarden en mensen te werken?
 • Wil jij mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen?
 • Dan is het vak van paardencoach echt iets voor jou!

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe ook jij paardencoach kan worden en met de methode Cognitief Coachen met Paarden™ kan werken. Het is een lange tekst. Met een reden. Ik wil je graag uitgebreid informeren voordat je de belangrijke beslissing neemt of je mee doet of niet.

Heb je eerder al (elders) een opleiding tot paardencoach gedaan? Klik dan hier om naar de pagina van de tweedaagse bijscholing te gaan (de tweedaagse bijscholing is alleen toegankeli…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Volwasseneneducatie, Coaching Basis, Co-actief coachen, Business / Executive Coaching en Coachingsvaardigheden.

Basisopleiding / Post HBO leergang Cognitief Coachen met Paarden™

 • Droom jij er van om met paarden en mensen te werken?
 • Wil jij mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen?
 • Dan is het vak van paardencoach echt iets voor jou!

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe ook jij paardencoach kan worden en met de methode Cognitief Coachen met Paarden™ kan werken. Het is een lange tekst. Met een reden. Ik wil je graag uitgebreid informeren voordat je de belangrijke beslissing neemt of je mee doet of niet.

Heb je eerder al (elders) een opleiding tot paardencoach gedaan? Klik dan hier om naar de pagina van de tweedaagse bijscholing te gaan (de tweedaagse bijscholing is alleen toegankelijk voor studenten die al een basisopleiding tot paardencoach gedaan hebben).

Let op: Als je de Post HBO leergang wil volgen, lees dan de informatie over het TotaalPakket!

Herken je jezelf in één (of meerdere) van onderstaande beschrijvingen?

 • Ik heb een enorme passie voor paarden en voor mensen. Hoe kan ik mijn passies combineren? Ik wil graag iets voor mensen betekenen. Daarbij wil ik het paard in zijn waarde laten, zodat hij echt tot zijn recht kan komen. Ik zoek een paardvriendelijke methode om op een praktische manier iets voor mensen te kunnen betekenen. Ik wil zo veel mogelijk mensen laten ervaren wat paarden voor de ontwikkeling van mensen kunnen betekenen.
 • Ik zie vaak van alles gebeuren tussen mensen en paarden. Ik weet alleen niet hoe ik het op een effectieve manier moet verwoorden naar mensen. Ik zie blijkbaar meer gebeuren dan anderen, maar ik weet nog niet hoe ik hier echt mensen mee kan gaan helpen. Ik heb het gevoel dat paardencoaching mij echt goed zou liggen, maar ik weet niet hoe ik daar mee moet gaan starten.
 • Ik wil wel mensen gaan coachen, maar ik ben bang om het verkeerd te doen. Ik twijfel al een tijdje of ik een opleiding tot paardencoach zal gaan doen. Het lijkt me fantastisch om mijn werk en mijn hobby te kunnen combineren. Ik mis alleen nog de juiste achtergrondkennis en de begeleiding om dit echt in praktijk te kunnen brengen. Het lijkt me een nachtmerrie als ik in een coachingssessie met mijn mond vol tanden sta of iets mis laat gaan. Ik wil eerst de juiste basis hebben voordat ik ga beginnen met coachen.
 • Ik werk als trainer/coach/therapeut en ik wil paardencoaching inzetten voor mijn cliënten. Maar hoe kan ik dat het beste doen? Ik wil graag dat de paarden van meerwaarde zijn in het traject. Ik zie wel mogelijkheden en ik weet dat paardencoaching effectief kan zijn. Ik weet alleen nog niet hoe ik het moet gaan vormgeven. Wanneer zet je wel paarden in en wanneer niet? Hoe ‘verkoop’ je dit naar de opdrachtgever en naar de cliënt? Hoe zet je een sessie op en hoe maak je er een effectief traject van?
 • Ik wil graag paardencoaching gaan geven, maar ik worstel met de praktische zaken.Zal ik mijn eigen paard inzetten of juist een ander paard? Welke werkvormen kan ik gebruiken? Hoe vind je een geschikte locatie? Hoe bouw je een sessie op? Ik heb concrete handvatten nodig om aan de slag te kunnen gaan.

Toen ik begon als paardencoach had ik dezelfde vragen en twijfels als jij. Inmiddels heb ik een succesvol bedrijf in paardencoaching. Mijn droom is uitgekomen.

Ik ben Wendela den Tonkelaar, expert in paardencoaching.

Ik ben ervaren paardencoach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en oprichter van het Centrum voor Paardencoaching. Ik ben de auteur van diverse boeken over paardencoaching en inmiddels een van de bekendste paardencoaches van Nederland.

Elke sessie die ik geef ervaar ik als een bijzondere, unieke gebeurtenis. Wat de paarden bij mijn klanten losmaken is zo speciaal dat ik steeds weer vereerd ben dat ik daar onderdeel van mag uitmaken. Ik kan me geen mooier beroep voorstellen dan dit!

Mijn eigen ontwikkeling als paardencoach is echter niet altijd zo gemakkelijk geweest. Toen ik ongeveer 10 jaar geleden begon met paardencoaching had ik vele vragen en niemand om ze aan te stellen. Er waren toen in Nederland nog geen opleidingen en vrijwel geen andere paardencoaches.

Ik heb alles moeten leren met vallen en opstaan. Dat is heel leerzaam, maar het kost erg veel tijd. Ik kan jou laten zien hoe je dat veel sneller kan doen! Jij hoeft niet in dezelfde valkuilen te stappen als ik destijds deed. Met mijn enorme ervaring en jouw inzet kan je in korte tijd een succesvolle paardencoach worden! Mijn carrière als paardencoach begon tijdens mijn studie psychologie met de keuze om de afstudeerrichting ‘training en coaching’ te doen. Naast mijn studie heb ik mezelf bijgeschoold als paardencoach en al snel kreeg ik mijn eerste opdrachten.

Nog voordat ik afgestudeerd was (ik was toen 23) stond ik met de paarden voor management- en directieteams. Ik heb in al die jaren als paardencoach heel veel verschillende opdrachten gedaan en veel verschillende mensen gecoacht. Ik heb met ontzettend veel verschillende mensen en paarden gewerkt. Ik heb dus een brede basis aan ervaringen waar ik uit kan putten. Inmiddels is het tijd geworden om mijn kennis met anderen te delen, zodat we samen nog veel meer mensen kunnen helpen door middel van paardencoaching.

Al enige jaren verzorg ik met veel plezier de basisopleiding tot paardencoach en begeleid ik ervaren paardencoaches om nog beter te worden in hun vak. Ik word gezien als een van de meest vernieuwende opleiders, omdat ik de nieuwste technieken inzet voor de praktische begeleiding tijdens de opleiding en de nieuwste psychologische kennis voor de begeleiding van cliënten.

De opleiding Cognitief Coachen met Paarden verzorg ik niet alleen, je wordt door een compleet team van docenten begeleid. In totaal zijn er 6 docenten betrokken bij de basisopleiding. Gedurende de gehele 12 maanden staan ze voor je klaar. Iedereen brengt andere kennis en ervaring mee, zodat we samen het beste kunnen bieden aan onze studenten.

Zou het niet heerlijk zijn als jij jouw passie voor paarden in kan zetten om anderen te helpen?

Door de sensitiviteit van paarden en hun vermogen om het onbewuste van mensen te spiegelen kom je razendsnel tot de kern van het probleem. Hiermee help je mensen om echt de oorzaak van hun probleem aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Als een paardencoachingssessie goed verloopt dan kom je samen met de cliënt in een ‘flow’. Op zo’n moment gaat alles vanzelf. Het paard geeft het verloop van de sessie aan. De cliënt wordt met zichzelf geconfronteerd en krijgt van het paard de mogelijkheid om direct opzoek te gaan naar een oplossing. Als de oplossing gevonden wordt dan weet iedereen, ook zonder woorden, dat het goed is zo.

Dit zijn de mooiste sessies en ik gun het jou ook om dit mogelijk te kunnen maken voor mensen. Dat kan echter alleen maar wanneer je als coach alles goed opzet.

De rol van de coach is eigenlijk net als die van de perfecte dressuurruiter. Het lijkt voor de buitenwereld alsof hij niets doet en alle schijnwerpers zijn op het paard gericht die schijnbaar moeiteloos een perfecte dressuurproef loopt. De dressuurruiter heeft echter, net als de paardencoach, alles van te voren zo opgezet dat de proef perfect zal verlopen.

Dit vraagt van de paardencoach de juiste kennis en vaardigheden om een sessie zo vorm te geven dat het paard volledig tot zijn recht kan komen en de cliënt de ruimte heeft om te schitteren. Je zorgt er als coach voor dat zowel paard als mens zich vrij en veilig voelen om met elkaar de interactie aan te gaan.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)