Beroepsopleiding Trainingsacteren

Niveau
Tijdsduur
Logo van De Academie voor Innovatief Trainen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 De Academie voor Innovatief Trainen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 197 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8,5
Gemiddeld cijfer voor Beroepsopleiding Trainingsacteren
Gebaseerd op 14 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
Elise Löwik
starstarstarstarstar
Elise Löwik
Woonbegeleider
10
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Op een leuke en creatieve manier het trainingsacteur vak geleerd. Een ontdekking naar jezelf en jezelf gaan leren inzetten als een instrument. Geweldige trainers die veel inspiratie en inzichten geven. Top opleiding!!" - 04-05-2018 18:55

"Op een leuke en creatieve manier het trainingsacteur vak geleerd. Een ontdekking naar jezelf en jezelf gaan leren inzetten als een instrumen… alles lezen - 04-05-2018 18:55

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

De opleiding Trainingsacteren uit 2 Basisdagen, 5 modules en 2 Opleidingsdagen. Dit is precies het pakket wat je nodig hebt (54 uur) om een erkend diploma van trainingsacteur te kunnen krijgen.

Als je dat wil, kan je daarnaast ook nog de Extra module Marrakech volgen. Deelname aan deze module is gratis, behalve een vergoeding voor je verblijfskosten van € 75 per dag en je vliegticket, dat je zelf moet betalen.

Opleiding Professioneel Trainingsacteur

Trainingsacteren is een vak. De laatste jaren neemt de vraag naar trainingsacteurs steeds meer toe. Professionele acteurs kunnen ingezet worden bij assessments, bij kickoff bijeenkomsten, bij rollenspelen, bij simulaties en bij communicatie- en…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Trainingsacteur, Train de trainer, Facilitator / Faciliteren, Workshops geven en Trainersvaardigheden.

De opleiding Trainingsacteren uit 2 Basisdagen, 5 modules en 2 Opleidingsdagen. Dit is precies het pakket wat je nodig hebt (54 uur) om een erkend diploma van trainingsacteur te kunnen krijgen.

Als je dat wil, kan je daarnaast ook nog de Extra module Marrakech volgen. Deelname aan deze module is gratis, behalve een vergoeding voor je verblijfskosten van € 75 per dag en je vliegticket, dat je zelf moet betalen.

Opleiding Professioneel Trainingsacteur

Trainingsacteren is een vak. De laatste jaren neemt de vraag naar trainingsacteurs steeds meer toe. Professionele acteurs kunnen ingezet worden bij assessments, bij kickoff bijeenkomsten, bij rollenspelen, bij simulaties en bij communicatie- en gedragstrainingen. 

2 Basisdagen Trainingsacteren

De opleiding begint met 2 dagen basistraining op do 17 en vr 18 oktober. In deze basistraining maken we kennis met elkaar en gaan we kijken wat het vak van trainingsacteur inhoudt. Welke competenties heb ik nodig? Hoe leer ik als trainingsacteur afstemmen en acteren bij assessments?
In deze basistraining leren we welke competenties er voor een trainingsacteur nodig zijn en hoe trainingssessies opgebouwd zijn. We leren opbouwen, afstemmen, inleven, monitoren en feedback geven als trainingsacteur en samenwerken met een trainer.
We oefenen met cases uit de praktijk, spelen rollen en leren omgaan met agressie, angst, onzekerheid e.d. Hoe kan ik als trainingsacteur mijn cliënten leren om te gaan met moeilijke, agressieve klanten, a-relaxte situaties, spanning, stress en emoties? We oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken en oefenen met feedback. We oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken en oefenen met feedback. Verder leren we in deze basistraining hoe je je cliënt kan coachen, uitdagen, stimuleren, motiveren en ondersteunen om zijn gewenste doelen te halen.
Verder leren we in deze basistraining hoe je je cliënt kan coachen, uitdagen, stimuleren, motiveren en ondersteunen om zijn gewenste doelen te halen.
  

Modules Trainingsacteren


Hieronder een korte beschrijving van de 5 modules van deze beroepsopleiding.

 1. Spelen met thema’s (do 24 oktober)
  We improviseren op en rond een thema, regie, spelcarrousel, spelen in het hier en nu, spelen met creatieve werkvormen.

 2. Improviseren en rollenspelen (do 31 oktober)
  Binnen het bedrijfsleven is steeds meer vraag om mensen te leren improviseren en om te gaan met het hier en nu. In deze module leer je hoe je mensen kan begeleiden, wat theatersport inhoudt en hoe je de diverse tools kunt inzetten binnen bedrijfstrainingen.

 3. Afstemmen, schakelen, finetunen (za 9 november)
  Als trainingsacteur moet je je kunnen afstemmen, nauwkeurig aan kunnen voelen wat er nodig is om het juiste effect, het juiste resultaat te kunnen behalen. In deze module oefenen we met fine-tunen, inleven, afstemmen en schakelen.

 4. Werken met agressie (zo 10 november)
  Bij veel bedrijven is er steeds meer behoefte om hun personeel te trainen in het omgaan met agressie. In deze module maak je mee hoe zo'n training eruit ziet en gebruiken we een agressiemodel om je te leren wat het juiste gedrag is om agressie te laten de-escaleren en hoe je dit als trainingsacteur gebruikt binnen een agressietraining.

 5. Ontwikkel je eigen stijl (do 14 november)
  In deze laatste module ontwikkel je je eigen stijl van spelen en acteren en onderzoek je waar precies je specialiteit en talenten als trainingsacteur liggen.


2 Opleidingsdagen

De 2 opleidingsdagen zitten vlak voor het examen en zijn erop gericht je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Je kunt op deze dagen ook vragen stellen aan de docenten en onderzoeken op welk vlak je nog hulp nodig hebt of dingen wil leren.
We gaan deze dagen veel oefenen met het voeren van gesprekken, het doen van presentaties of het geven van trainingen.

 1. Omgaan met Weerstand (do 21 november)
  Iedere trainer, coach en acteur is bang voor weerstand. Daarom deze module speciaal om te leren hoe je om kunt gaan met voor jou lastige situaties. Voor iedereen kan iets anders lastig zijn. Daarom kan je in deze module gericht oefenen met allerlei situaties waar je denkt moeite mee te hebben.  

 2. Trainen met het Enneagram (za 23 november)
  Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram met name gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd zeer doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol management instrument. 
  Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer of coach, leidinggevende of trainingsacteur. Kortom voor iedereen die met mensen werkt is het Enneagram een openbaring. 
  Deze dag eindigt met het grote Enneagramdiner waar we tijdens een feestelijk diner op een ludieke manier kennismaken met de 9 types van het Enneagram, die in een theateract worden uitgebeeld.
   

Eindexamen

Je eindexamen is op vr 29 november. Voordat je eindexamen doet, voer je een aantal trainingsgesprekken, waarbij je persoonlijk begeleid wordt door één van de docenten, die je ook feedback geven. Je eindexamen is een gesprek van 30 min. 
Na afloop van je eindexamen krijg je je een erkend diploma, waarmee je direct als trainingsacteur professioneel aan de slag kan.

Alle data op een rij

Basisdagen

 • 2 Basisdagen (do 17 en vr 18 oktober)

Modules

 1. Spelen met Thema's (do 24 oktober)
 2. Improviseren en rollenspelen (do 31 oktober)
 3. Afstemmen, schakelen, finetunen (za 9 november)
 4. Werken met agressie (zo 10 november)
 5. Ontwikkel je eigen stijl (do 14 november)

Opleidingsdagen

 1. Omgaan met Weerstand (do 21 november)
 2. Trainen met het Enneagram (za 23 november)

Eindexamen

 • Eindexamen Trainingsacteren (vr 29 november)

 
Algemene info

De studiebelasting is minimaal is 36 uur (incl. eindexamendag). Het instroomniveau van deze opleiding is MBO/HBO. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Bij 36 lesuren krijg je een door SPOTCER erkend diploma waarmee je professioneel aan de slag kunt.

Klein

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert opleidingen en certificeert o.a. trainingsacteurs, maar helpt ook startende trainingsacteurs bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze opleiding ook erkend door de CRKBO. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst.

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een gratis dag "hoe zet ik mijzelf als trainingsacteur in de markt". Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER in samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainingsacteurs. Ook deze "coaching on the job" is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt thuis overnachten, maar het is ook mogelijk in Arnhem. Er is een mogelijkheid van Basis-overnachten van "bed op slaapzaal" op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek. 

8,5
Gemiddeld cijfer voor Beroepsopleiding Trainingsacteren
Gebaseerd op 14 ervaringen
Elise Löwik
starstarstarstarstar
Elise Löwik
Woonbegeleider
10
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Op een leuke en creatieve manier het trainingsacteur vak geleerd. Een ontdekking naar jezelf en jezelf gaan leren inzetten als een instrument. Geweldige trainers die veel inspiratie en inzichten geven. Top opleiding!!" - 04-05-2018 18:55

"Op een leuke en creatieve manier het trainingsacteur vak geleerd. Een ontdekking naar jezelf en jezelf gaan leren inzetten als een instrumen… alles lezen - 04-05-2018 18:55

starstarstarstarstar_half
Corina Ligthart
Trainingsacteur
9
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Ongelooflijk inspirerend, bruisend, breed georiënteerd, hard gewerkt, vakmensen, veel onderwerpen, veel praktijk, ruimte voor persoonlijke inbreng, engelengeduld, stimulerend, ruimte voor zelfreflectie en humor. In korte tijd zeer veel geleerd o.a. over types mensen en hun bijbehorende persoonlijkheid." - 24-04-2018 18:00

"Ongelooflijk inspirerend, bruisend, breed georiënteerd, hard gewerkt, vakmensen, veel onderwerpen, veel praktijk, ruimte voor persoonlijke i… alles lezen - 24-04-2018 18:00

Maaike Brouwer
starstarstarstarstar_half
Maaike Brouwer
Loopbaancoach, coach, trainersacteur, NLP, Eigenaar coachpraktijk Maaike Brouwer Coaching
9
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Na deze opleiding ben je als trainingsacteur een volwaardig opleidingspartner van trainers, coaches, adviseurs en assessors. Je bent in staat om gedrag te leveren ten behoeve van een leerervaring van de deelnemers, desgewenst gevolgd door het geven van feedback. Mijn intuitieve coachstijl alsmede de link met opstellingen, alles komt hier samen. Een mooie opleiding en een mooi resultaat!" - 09-05-2017 08:43

"Na deze opleiding ben je als trainingsacteur een volwaardig opleidingspartner van trainers, coaches, adviseurs en assessors. Je bent in staa… alles lezen - 09-05-2017 08:43

starstarstarstar_halfstar_border
Manon Roozen
7
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Goede training. Binnen een maand hebben we veel essentieels geleerd over het vak van trainingsacteur.
Het programma was inspirerend doordat twee leraren elkaar beurtelings afwisselden. We hebben veel geleerd over dienstbaar spel en feedback geven. Voor het snel opbouwen van een personage werden verschillende praktische tools aangereikt.

Een ochtend werd besteed aan agressie-training. Dit had voor mij wel een groter tijdsdeel mogen beslaan, ik vond het te summier, want dit soort spel vraagt weer heel specifieke vaardigheden.
Aan het eind van de cursus was er een hele dag over het Enneagram. Hoewel ik dit heel interessant vind had dat voor mij weinig meerwaarde voor het leren van het vak van trainingsacteur..." - 22-04-2017 09:18

"Goede training. Binnen een maand hebben we veel essentieels geleerd over het vak van trainingsacteur. Het programma was inspirerend doordat… alles lezen - 22-04-2017 09:18

starstarstarstarstar_border
Anja van den Bosch
8
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Inspirerende bijeenkomsten, leerzaam, afwisselend en verbindend. Voor de trainingsdagen met Rob Hertog,Hendrik-Jan Hoeve en de agressietrainer niets dan lof. Zeer prettige stijl van trainen: respectvol, open, professioneel, rustig en humoristisch. Veel praktijk, een deel theorie: top. Daarnaast het verblijf met de verschillende werkvormen in Bant, de kruisbestuivingen, de enneagrammodule met het diner maakten het tot een grote positieve ervaring. Dit geeft energie. " - 04-04-2017 20:15

"Inspirerende bijeenkomsten, leerzaam, afwisselend en verbindend. Voor de trainingsdagen met Rob Hertog,Hendrik-Jan Hoeve en de agressietrain… alles lezen - 04-04-2017 20:15

Theo de Boer
starstarstarstarstar_border
Theo de Boer
Beschikbaar als projectleider/trainingsacteur
8
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"een hele leuke leerzame en vooral praktische opleiding. waar ik veel leuke en getalenteerde mensen ben tegengekomen.
ik heb heel veel ervaring binnen het amateur toneel maar trainingsacteur zijn is heel wat anders. Deze transitie is door de docenten van de academie heel goed begeleid. Ik heb het gevoel een zeer waardevol diploma in handen te hebben" - 30-03-2015 10:24

"een hele leuke leerzame en vooral praktische opleiding. waar ik veel leuke en getalenteerde mensen ben tegengekomen. ik heb heel veel erva… alles lezen - 30-03-2015 10:24

starstarstarstarstar_half
Gerda Budding
9
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Top training! Na veel levens-werk- en leerervaring wilde ik als trainer meer leren over de rol van trainingsacteur. In deze training heb ik in een zeer veilige omgeving mijn grenzen kunnen verleggen waardoor belemmeringen verdwenen en ik dichter bij mijzelf ontdekte waar ik goed in ben en vooral ook waar ik plezier aan beleef. Dit alles in een sfeer van deskundige begeleiding, talentvolle medecursisten, goede ruimtes en heerlijk gezond eten. Het heeft mij meer gebracht als dat ik mij van te voren had bedacht. Als trainingsacteur kan ik mij nu echt ten dienst stellen van die ander of dat team om die te leren en groeien. Een hoogte punt in al mijn leerervaringen!! Ik beveel deze training dan ook voor de volle 100% aan." - 29-03-2015 14:38

"Top training! Na veel levens-werk- en leerervaring wilde ik als trainer meer leren over de rol van trainingsacteur. In deze training heb ik … alles lezen - 29-03-2015 14:38

starstarstarstarstar_border
Heleen Verkiel
8
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Praktische opleiding waarin veel wordt geoefend en 'gespeeld' onder leiding van enthousiaste, gedreven en ervaren trainers-trainingsacteurs. Er was een veilige en leuke sfeer in de groep. Creatieve en inspirerende locatie. Goede catering." - 03-07-2013 10:46

"Praktische opleiding waarin veel wordt geoefend en 'gespeeld' onder leiding van enthousiaste, gedreven en ervaren trainers-trainingsacteurs.… alles lezen - 03-07-2013 10:46

starstarstarstarstar_border
Sandra Lenderink
Eenheidsmanager bij gemeente
8
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Prima opleiding. Lekker compact. Veel oefenen. Inspirerende locaties. Trainers zijn bevlogen en "practice what they preach". Erg stimulerend. Boodschap en gedrag zijn congruent. " - 27-06-2013 17:25

"Prima opleiding. Lekker compact. Veel oefenen. Inspirerende locaties. Trainers zijn bevlogen en "practice what they preach". Erg stimulerend… alles lezen - 27-06-2013 17:25

starstarstarstarstar
Paul Haarsma-Bakker
Eigenaar 1 van de jongens, trainer hospitality, trainingsacteur en interim projectmanagement
10
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Voor iedereen die verder wil in het ondersteunen van anderen in hun leerproces is deze opleiding als trainingsacteur een ware aanrader! Mijn groep bestond met name uit professionals met veel ervaring in het eigen vakgebied. De een uit het onderwijs, de ander overheid en de derde weer uit de zorg. Vanaf dag 1 wist ik dat ik goed zat. Super locatie, goede kennisoverdracht en heel praktisch ingesteld met dus vooral veel oefenen! De eind opdracht van 2 dagen heeft een extra verrijking te weeg gebracht door de samenwerking met de coaches die tegelijkertijd hun examen deden. Hele fijne mensen leren kennen welke aan mijn persoonlijke en professionele netwerk zijn toegevoegd!" - 27-06-2013 15:26

"Voor iedereen die verder wil in het ondersteunen van anderen in hun leerproces is deze opleiding als trainingsacteur een ware aanrader! Mijn… alles lezen - 27-06-2013 15:26

starstarstarstarstar_half
Pieter de Vos
Coach / trainingsacteur
9
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Toelichting: “De beroepsopleiding tot trainingsacteur deed precies wat deze beloofde te doen: het gaf me goed inzicht in de theoretische basis van trainingsacteren; Maar belangrijker nog: Er was veel ruimte om te oefenen, te ervaren hoe een bepaalde casus je wel kan liggen en een ander je veel meer moeite kost; en te leren van de feedback die deelnemers krijgen van trainers en elkaar. De kleine groepsgrootte (12 man/vrouw) was goed om enerzijds met verschillende (typen) mensen te kunnen werken, en anderzijds om elkaar goed te leren kennen en van elkaar te kunnen leren. De aanwezigheid van twee trainers (allebei ervaren trainingsacteurs, natuurlijk) maakt dat aandacht voor de deelnemers groot is. Gasttrainers over specifieke onderwerpen zijn een mooie extra daarbij. De afsluitende examens zijn realistisch qua opzet. Tot slot: de entourage van zowel de lessen (inspiratiekamers in Arnhem) als de eind-tweedaagse (Havelte) is erg goed georganiseerd en erg inspirerend.”" - 25-06-2013 21:14

"Toelichting: “De beroepsopleiding tot trainingsacteur deed precies wat deze beloofde te doen: het gaf me goed inzicht in de theoretische bas… alles lezen - 25-06-2013 21:14

starstarstarstarstar_border
Willemijn Scheeren
trainingsacteur, trainer-coach
8
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Een opleiding waarin je geen rol leert spelen, maar waarin je allerlei handvatten/ oefeningen krijgt aangereikt, waarmee je in staat bent jezelf te zijn in een rol die je krijgt toebedeeld. En dit afgestemd op en in dienst van de ander. De rol werd ikzelf.......dit vond ik wel de meest bijzondere ervaring.

Ik heb mezelf, mijn mogelijkheden én grenzen leren kennen, daar waar het rollen en uitingen betreft. Boeiend , én zelfs leuk, te merken dat een bepaalde rol die in mijn allergie zit, me zelfs goed af gaat als ik ‘erin kruip’ en ik daar ook plezier aan beleef. En zo kan ik nog wel even verder gaan…het was genieten! Het was ook plezierig dat we één vaste trainer hadden, iedere keer aangevuld met verschillende trainers. Allemaal erg deskundig én inspirerend! Deze opleiding is een echte aanrader als het trainingsacteren je wat lijkt.

Willemijn Scheeren" - 05-03-2013 07:22

"Een opleiding waarin je geen rol leert spelen, maar waarin je allerlei handvatten/ oefeningen krijgt aangereikt, waarmee je in staat bent j… alles lezen - 05-03-2013 07:22

starstarstarstarstar_border
Agnes
8,2
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Met veel plezier heb ik deze opleiding gevolgd die gegeven werd door enthousiaste en kundige trainers. Erg praktijkgericht. De cursusdagen waren intensief maar heel plezierig. De echte vaardigheid zal ik in de praktijk moeten opdoen; daar is de opleiding te kort voor. Maar voor mij is het een inspirerende aanzet geweest om me verder te ontwikkelen." - 20-12-2011 14:42

"Met veel plezier heb ik deze opleiding gevolgd die gegeven werd door enthousiaste en kundige trainers. Erg praktijkgericht. De cursusdagen … alles lezen - 20-12-2011 14:42

starstarstarstarstar_border
Jan van Beugen
8,4
Beroepsopleiding Trainingsacteren

"Ik heb vorig jaar meegedaan aan de opleiding trainingsacteren van de Academie voor Innovatief Trainen. Ik vond het een inspirerende, zeer praktijkgerichte opleiding, die uitermate geschikt is om in korte tijd dit vak goed te leren. Ben sinds die tijd als freelance trainingsactrice aan de slag o.a. bij de politie en ben nog steeds zeer tevreden over de basis die ik heb meegekregen." - 16-08-2010 20:13

"Ik heb vorig jaar meegedaan aan de opleiding trainingsacteren van de Academie voor Innovatief Trainen. Ik vond het een inspirerende, zeer pr… alles lezen - 16-08-2010 20:13

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)