Scenario Analyse (Strategisch Management)

Niveau
Tijdsduur
Trainer
Robert Bood

Scenario Analyse (Strategisch Management)

FairSights
Logo van FairSights

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Het programma Scenario Analyse introduceert deelnemers in de praktijk en principes van scenariodenken om met relevante en uitdagende toekomstscenario’s de toekomst te verkennen en strategie en beleid te ontwikkelen.

Analyseren van de toekomst

Succes op langere termijn hangt zowel af van het benutten van kansen als die zich voordoen als het goed omgaan met ongunstige omstandigheden. Anticiperen op mogelijke ontwikkelingen is daarbij essentieel omdat innoveren en het ontwikkelen van strategische competenties tijd kost. Het doel van scenario analyse is om de strategische implicaties van mogelijke veranderingen beter te begrijpen en te voorzien. Scenario’s verkennen en analyseren vanuit andere…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Strategisch management, Management Algemeen, Adviesvaardigheden, Communicatieplan en Strategische communicatie.

Het programma Scenario Analyse introduceert deelnemers in de praktijk en principes van scenariodenken om met relevante en uitdagende toekomstscenario’s de toekomst te verkennen en strategie en beleid te ontwikkelen.

Analyseren van de toekomst

Succes op langere termijn hangt zowel af van het benutten van kansen als die zich voordoen als het goed omgaan met ongunstige omstandigheden. Anticiperen op mogelijke ontwikkelingen is daarbij essentieel omdat innoveren en het ontwikkelen van strategische competenties tijd kost. Het doel van scenario analyse is om de strategische implicaties van mogelijke veranderingen beter te begrijpen en te voorzien. Scenario’s verkennen en analyseren vanuit andere perspectieven alternatieve routes naar de toekomst. Het levert waardevolle nieuwe inzichten op om beleid, strategieën, businessmodellen en innovaties te versterken. De scenario’s vormen bovendien een goede basis voor een strategische dialoog over de toekomst met anderen binnen en buiten de organisatie.

Product

Het programma combineert diepgaand inzicht in de principes, het proces en werking van scenario analyse en voorbeelden van scenarioprojecten met praktische oefeningen. De deelnemers doorlopen het volledige scenarioproces van de inventarisatie van toekomstkrachten tot het selecteren en gebruiken van toekomstscenario’s voor strategie- en beleidsontwikkeling en business innovatie. Met de verkregen inzichten kunnen deelnemers scenario analyse toepassen op de strategische uitdagingen en toekomst van de eigen organisatie. Voor degenen die zich willen verdiepen in het toepassen van scenario analyse op strategie- en beleidsontwikkeling, risico management innovatie en new business development verwijzen we naar een van onze andere programma’s. Tijdens en na het programma is de docent beschikbaar voor vragen en ondersteuning.

Inzichten

  • Zelf kunnen ontwerpen en toepassen van scenario analyse om te gebruiken voor het verkennen en ontwerpen van de toekomst vande eigen organisatie.
  • Op verschillende manieren relevante toekomstscenario’s kunnen selecteren, deze doordenken en analyseren om strategische implicaties, kansen en risico’s te bepalen om strategische keuzes,innovatieprogramma’s en investeringsvoorstellen goed te onderbouwen.
  • Een vliegende start met het inzetten van scenario analyse voor strategisches uitdagingen waar de eigen organisatie voor staat.
  • Een jaarabonnement op de online nieuwsbrief onFutureScenarios met een wekelijkse selectie van de beste artikelen en onderzoeken over toekomstscenario's, disruptieve transities en strategischetransformaties ter waarde van €249.

Deelnemers

Deelnemers zijn ondernemer, bestuurslid of als manager verantwoordelijk voor strategie, marketing, business development of risicomanagement en willen zich goed kunnen voorbereiden op externe veranderingen die zich plotseling voor kunnen doen of zich over een langere periode ontwikkelen. Het maakt daarbij niet uit of het om een beursgenoteerde onderneming, MKB bedrijf, (semi-)overheidsinstelling, of non-profit organisatie gaat. Deelnemers willen samen met hun medewerkers de organisatie in de toekomst leiden, staan voor belangrijke strategische keuzes, moeten investeringsvoorstellen omgeven door strategische onzekerheden en risico’s evalueren of innovatieprogramma’s met de beste vooruitzichten selecteren. Met scenario analyse kunnen ze deze strategische uitdagingen gestructureerd aanpakken.

Docent

Het programma wordt geleid door dr. Robert Bood, die het vak van scenario analyse en strategieontwikkeling in de praktijk heeft geleerd van pioniers in het vakgebied. In de afgelopen 25 jaar heeft hij het voor tal van doeleinden toegepast in honderden projecten, programma’s en workshops met ondernemingen, overheden, non-profit organisaties en NGO’s in meer dan 45 landen wereldwijd. Hij is consultant bij FairSights, zowel verbonden aan TIAS School for Business and Society van Tilburg University als de Asia School of Business in Kuala Lumpur, Maleisië. Hij heeft uitgebreide kennis van de literatuur op het gebied van scenario analyse, strategie, innovatie, new business development en risicomanagement en publiceert regelmatig nationaal en internationaal over strategie- en scenario-ontwikkeling.

Je kunt alleen maar voorzien en creëren wat je je kunt voorstellen. De Executive Programma's van FairSights helpen deelnemers om zelf de toekomst te verkennen en voorzien om te anticiperen op (disruptieve) veranderingen en transities, aantrekkelijke kansen te ontdekken en creëren en op tijd in te spelen op strategische risico's.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.
Robert Bood
Robert Bood
Foresee and create the future

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)