Scenarioplanning

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Frank van Ormondt Advies en Educatie
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,2 Frank van Ormondt Advies en Educatie heeft een gemiddelde beoordeling van 9,2 (uit 12 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeHilversum
19 aug. 2020
check_circle Startgarantie
placeHilversum
27 okt. 2020
check_circle Startgarantie

Beschrijving

Praktijkgericht, persoonlijke aandacht, inspirende locatie

Hoe stellen organisaties scenario's op? Hoe gebruiken zij deze om hun strategie bij te stellen? Scenarioplanning is een belangrijk instrument voor zowel profit als non-profit organisaties om strategieën te beoordelen en te evalueren. In deze training wordt de methode van scenarioplanning in acht stappen behandeld en toegepast op een door u aangeleverd onderwerp. Er wordt aandacht besteed aan visie, omgeving, onzekerheid, drijvende krachten, scenario's, verhalen, communicatie, strategie en evaluatie. Deelnemers kiezen een eigen onderwerp en werken daarvoor in hoofdlijnen een scenario uit. Deze training staat daardoor zeer dicht bij de praktijk. Tevens leren deelnemers een scenario kritisch te…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Product Management, Productontwerp / Productontwikkeling, Scrum, Lean Startup en Non-profit Management.

Praktijkgericht, persoonlijke aandacht, inspirende locatie

Hoe stellen organisaties scenario's op? Hoe gebruiken zij deze om hun strategie bij te stellen? Scenarioplanning is een belangrijk instrument voor zowel profit als non-profit organisaties om strategieën te beoordelen en te evalueren. In deze training wordt de methode van scenarioplanning in acht stappen behandeld en toegepast op een door u aangeleverd onderwerp. Er wordt aandacht besteed aan visie, omgeving, onzekerheid, drijvende krachten, scenario's, verhalen, communicatie, strategie en evaluatie. Deelnemers kiezen een eigen onderwerp en werken daarvoor in hoofdlijnen een scenario uit. Deze training staat daardoor zeer dicht bij de praktijk. Tevens leren deelnemers een scenario kritisch te doorgronden en te beoordelen.

Titel

Scenarioplanning - cursus (WS-SCEP)

Het nemen van strategische beslissingen in onzekere omstandigheden

Voordelen

Een training van Frank heeft veel voordelen zoals:

 • praktijkgerichte trainer met praktijkervaring;
 • kleine groepen deelnemers, veel persoonlijke aandacht;
 • inspirerende, centraal gelegen locatie;
 • gratis 'helpdesk' voor het stellen van inhoudelijke vragen achteraf.

Resultaat

Na afloop van deze training heeft de deelnemer:

 • een praktisch tool voor scenarioplanning;
 • vakinhoudelijke kennis en vaardigheden omtrent scenarioplanning;
 • een aantal scenario's voor de eigen organisatie in kaart gebracht.

Doelgroep en aantal deelnemers

De doelgroep bestaat uit executives, managers, professionals en ondernemers met minimaal 3 jaar werkervaring op hbo/wo-niveau. Het aantal deelnemers is minimaal twee en maximaal zeven. Hierdoor is er veel gelegenheid voor een persoonlijke benadering. De training wordt aangeboden in de Nederlandse taal. Vanaf drie deelnemers kan het voor uw organisatie interessant zijn om deze training in-company te houden. 

Duur en locatie

De training wordt op 1 dag van 9:00 uur tot 17:00 uur gehouden.  De training vindt plaats in ons trainingscentrum op Wisseloord Area gelegen in de bosrijke villawijk Trompenberg aan de rand van Hilversum. Dit creatieve business park heeft roots in de muziekindustrie en is internationaal bekend van de ooit door Philips opgerichte en nog steeds met succes draaiende Wisseloord Studios. De lunch wordt geserveerd in het Wisseloord Restaurant van de studio zodat u de kans krijgt deze muzikale en creatieve sfeer op te snuiven. 

Onderwerpen

In deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde: toekomst, scenario, visie, strategie, onzekerheid, drijvende krachten, verhalen, onwikkeling, evaluatie, beslissing, communicatie.

Programma

9:00 - Opening

 • Kennismaking met deelnemers, trainer en programma
 • Inleiding scenarioplanning
 • Raamwerk voor deze workshop: de 8 stappen

Fase I: Analyse

 • Stap 1: brainstormen over visies op de toekomst
 • Stap 2: trends onderzoeken
 • Stap 3: drijvende krachten kiezen

Fase II: Ontwikkeling

 • Stap 4: een scenario-template maken
 • Stap 5: scenario's ontwikkelen
 • Stap 6: scenario's presenteren

Fase III: Reflectie

 • Stap 7: scenario's evalueren
 • Stap 8: beleidsadviezen opstellen

Wrap-up

 • Aspecten van implementatie en evaluatie
 • Hoe ga ik hier mee verder op mijn werk?

17:00 - Afsluiting

Tijdens de training wisselen theorie en praktijkoefeningen elkaar af. Deelnemers kiezen hun eigen onderwerp en werken tijdens de praktijkoefeningen hun eigen onderwerp uit.

Reacties

"Dankzij zijn enthousiaste en praktijkgerichte insteek is niet alleen de theorie besproken, maar zijn er ook concrete scenario's uitgewerkt. Frank heeft ons genoeg handvatten gegeven om het verder zelf op te pakken."  -  Stella Kuin, hoofd ICT, Het Kadaster.

"Frank is in staat geweest om met een zeer korte voorbereidingstijd een training scenarioplanning te verzorgen voor een groep medewerkers van de afdeling Openbare Werken van de Gemeente Uden. Doel was om deze groep medewerkers kennis te laten maken met de methodiek hoe te komen tot scenario's. In plaats van te kijken naar de interne organisatie en vanuit het heden te vertrekken is de slag gemaakt dat het om de omgeving en de toekomstige realiteit gaat. Nadat 's morgens de praktische spelregels en te volgen stappen aangereikt waren is er 's middags al daadwerkelijk met het uitwerken van scenario's aan de slag gegaan. Met zijn deskundigheid heeft Frank op een ontspannen en prettige manier het proces begeleid én kans gezien iedereen mee te nemen in de denkwijze die nodig is bij dit soort processen. Frank is in staat prima maatwerk te leveren. Ik beveel hem dan ook van harte aan."  -  Nancy Kalbvleesch, Adviseur Organisatie Ontwikkeling, Gemeente Uden.

Uw trainer

Deze training wordt verzorgd door Frank van Ormondt. Frank is een enthousiaste trainer en heeft gedurende zijn loopbaan bij o.a. Philips zelf veel ervaring opgedaan met visievorming. Momenteel begeleidt hij vanuit zijn adviespraktijk regelmatig executives, managers en ondernemers in verband met beslissingen met een onzekere toekomst. 

Materiaal, ondersteuning en methode

Iedere deelnemer ontvangt een uitgebreide syllabus met documentatie, checklists en opdrachten. Bij deze training worden diverse boekentips gegeven; boeken kunnen optioneel worden aangeschaft maar zijn niet nodig om te training te kunnen volgen. Daarnaast krijgt de deelnemer toegang tot het Extranet boordevol templates, tools en tips. Frank heeft een eigen trainingsmethode ontwikkeld, die heel dicht bij de praktijk staat. Het werken met cases gaat hem niet ver genoeg en daarom nemen deelnemers hun werk mee naar de training om het geleerde meteen uit te proberen. Na afloop van de training heeft iedere deelnemer recht op een begeleidingsgesprek van een uur. 

Prijs

De prijs voor deze training bedraagt totaal € 765.00. Deze vaste prijs is exclusief 21% btw, per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. Bij de prijs inbegrepen zijn de syllabus, de lunch en de koffie en thee in de pauzes. Niet inbegrepen is o.a. een eventuele overnachting. 

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)