Privacy (AVG) bij schuldhulpverlening en bewindvoering

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Frijlande - instituut voor privacy management
Opleiderscore: starstarstarstarstar 9,6 Frijlande - instituut voor privacy management heeft een gemiddelde beoordeling van 9,6 (uit 17 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeGroningen
4 okt. 2021 tot 11 okt. 2021
Toon rooster
event 4 oktober 2021, 09:00-12:30, Groningen, Privacy en schuldhulpverlening dag 1
event 11 oktober 2021, 09:00-12:30, Groningen, Privacy en schuldhulpverlening dag 2

Beschrijving

Privacy en AVG opleidingen en trainingen, klassikaal en online 

Verwerken van persoonsgegevens bij schuldhulpverlening en bewindvoering

Cliënten in de schuldhulpverlening en bewindvoering bevinden zich in een kwets­bare en afhankelijke positie. Voor jou als schuldhulpverlener of bewind­voer­der is het dus van groot belang om zorgvuldig om te gaan met de persoonsgegevens van cliënten. Juist ook omdat vaak meerdere partijen een rol hebben in de uitvoering van je werk en omdat het vertrouwen van je cliënt essentieel is voor je werk­zaam­heden.

Als schuldhulpverlener of bewindvoerder moet je dus weten wat je wel en niet met de persoonsgegevens van cliënten mag doen. Uiteraard moeten de spel­regels in onder meer het Burgerlijk wetboek, de Wet gemeentelijke …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Bewindvoerder, Privacy (algemeen overzicht), Schuldhulpverlening, AVG (GDPR) / Privacywetgeving en Budgetcoach.

Privacy en AVG opleidingen en trainingen, klassikaal en online 

Verwerken van persoonsgegevens bij schuldhulpverlening en bewindvoering

Cliënten in de schuldhulpverlening en bewindvoering bevinden zich in een kwets­bare en afhankelijke positie. Voor jou als schuldhulpverlener of bewind­voer­der is het dus van groot belang om zorgvuldig om te gaan met de persoonsgegevens van cliënten. Juist ook omdat vaak meerdere partijen een rol hebben in de uitvoering van je werk en omdat het vertrouwen van je cliënt essentieel is voor je werk­zaam­heden.

Als schuldhulpverlener of bewindvoerder moet je dus weten wat je wel en niet met de persoonsgegevens van cliënten mag doen. Uiteraard moeten de spel­regels in onder meer het Burgerlijk wetboek, de Wet gemeentelijke schuld­hulp­verlening, de Faillissements­wet en de Wet schuldsanering natuurlijke personen, nageleefd worden. Maar omdat je werkt met gevoelige persoons­gegevens, zijn ook de ver­plich­tingen en de beginselen van de Algemene verordening gegevens­bescher­ming essentieel.

In deze training neemt een praktijkspecialist op het gebied van schuldhulpverlening en bewindvoering je mee in wat de privacy­wet­geving betekent voor je werk. Centraal daarbij staat het aanreiken van een werkbare manier van werken waarmee je je tevens houdt aan de privacywetgeving. De cursus is praktisch opgezet en interactief door het uitvoeren van kleine opdrachten en het voeren van discussies. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen vanuit je eigen uit­voerings­praktijk.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedereen die werkzaamheden verricht als schuld­hulp­ver­lener, inkomensbeheerder, curator,  Wsnp-bewindvoerder of bescher­mings­bewind­voerder.

 

Leerdoelen

Na deze cursus ken je de verplichtingen en beginselen uit de AVG en de Uitvoeringswet AVG en kun je die toepassen, ook in samen­hang met de bijzondere wet- en regelgeving die op je werk van toepassing zijn. Als deelnemer weet je wat van de organisatie wordt verwacht en waar je je in het dagelijks werk aan moet houden.      

Programma

Tijdens de cursus komen onder meer aan bod:

  • De uitgangspunten van de AVG waaronder: wat zijn persoonsgegevens, wanneer mag ik die verwerken en waar moet ik me aan houden bij het verwerken?
  • Specifieke wet- en regelgeving en hoe die zich verhoudt tot de AVG en de UAVG.
  • Belangrijke verwerkingsprocessen binnen de schuldhulpverlening/bewindvoering;
  • Verplichtingen voor de schuldhulpverlener/bewindvoerder (o.a. verwerkingen­register);
  • De rechten van mijn cliënt (en mijn invloed daarop).
  • Met wie mag ik wel en niet informatie delen?
  • Wanneer moet ik een verwerkersovereenkomst sluiten?
  • Hoe ga ik om met datalekken en wanneer moet ik ze melden?
  • Wanneer moet ik een Data Protection Impact Assessment (DPIA) doen?
  • Welke risico’s loop ik als ik me niet aan mijn verplichtingen houdt?

Corona maatregelen

Gezien de ontwikkelingen omtrent COVID-19, heeft Frijlande maatregelen genomen om uw gezondheid en die van anderen niet in gevaar te brengen. Onze veiligheidsmaatregelen:

https://www.frijlande.nl/nieuws/15-meter-leslokaal/

Datum en duur          zie www.frijlande.nl, 2 dagdelen

Docent                       mr. Jeroen Moolhuizen, privacy manager

Locatie                       Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen

Prijs                            € 475,00 exclusief BTW

Certificaat                  (digitaal) bewijs van deelname

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)