Architectuur (master)

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeGroningen
aug. 2021 tot sep. 2025

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Uitgebreid

100% ontwerpopleiding

Een groot deel van de bouwtechnische kennis waarover u als architect moet beschikken, hebt u al in de vooropleiding verkregen. Tijdens de master leert u die kennis in te zetten in de complexe activiteit van het ontwerpen. Leren ontwerpen staat daarom centraal tijdens de opleiding. U brengt bijna tweederde van uw studietijd door in ontwerpateliers (zie Ateliers).
De master is sterk met de praktijk verweven. U combineert het studeren aan de academie met uw werk bij een architectenbureau. Deze formule wordt concurrency-onderwij…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Architectuur, Binnenhuisarchitectuur, Tuinarchitectuur, Interieurstylist(e) en Enterprise Architectuur.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Uitgebreid

100% ontwerpopleiding

Een groot deel van de bouwtechnische kennis waarover u als architect moet beschikken, hebt u al in de vooropleiding verkregen. Tijdens de master leert u die kennis in te zetten in de complexe activiteit van het ontwerpen. Leren ontwerpen staat daarom centraal tijdens de opleiding. U brengt bijna tweederde van uw studietijd door in ontwerpateliers (zie Ateliers).
De master is sterk met de praktijk verweven. U combineert het studeren aan de academie met uw werk bij een architectenbureau. Deze formule wordt concurrency-onderwijs genoemd. Het zijn twee relatief zelfstandige, maar nauw samenhangende delen van de opleiding. Het studiedeel is met name gericht op het verwerven van vakkennis en ontwerpvaardigheid. Het praktijkdeel draagt bij aan de professionele vorming. Juist door deze wisselwerking tussen studie en werk leert u veel en snel.

Doel

Leren architectonisch ontwerpen en het gehele proces van ontwerpen en bouwen kennen en kunnen begeleiden.

Opbouw

Het studieprogramma op de Academie is opgedeeld in drie periodes.

Het 1e jaar heeft een oriënterend karakter. U komt in aanraking met de verschillende aspecten van het vak. Het ontwikkelen van het creatieve vermogen en analytisch denken staat centraal maar gaat hand in hand met de verwerving en ontwikkeling van de nodige disciplinaire kennis en vaardigheden.

In het 2e en 3e jaar gaat het om het verder verbreden en vervolgens verdiepen van uw kennis van de architectuur en andere relevante vakgebieden. Geleidelijk wordt u gestimuleerd om uw eigen opvattingen te ontwikkelen en na te denken hoe u zich als architect in de beroepspraktijk wilt manifesteren.

In het 4e en afstudeerjaar laat u door middel van een individueel ontwerp zien dat u als zelfstandig ontwerper kunt functioneren. Zowel de opgave, de ontwerpbenadering en de werkwijze kunt u grotendeels naar eigen inzicht invullen. U kiest een mentor en zorgt zelf voor planning en organisatie van uw afstudeerproject. De eindpresentatie en dus het voltooien van uw afstudeerproject, geldt als het behalen van de Meesterproef.

Inhoud

Het onderwijs van de master Architectuur bestaat uit drie belangrijke uitgangspunten: Ontwerpen, Theorie en Praktijk.

Ontwerpen

De ateliers zijn de basis van het onderwijs aan de Academie van Bouwkunst. Dit zijn in de praktijk gewortelde, begeleide ontwerpopgaven over een langere periode, waarin alle facetten van het ontwerpen aan bod komen. De ateliers sluiten steeds aan bij de actualiteit en wisselen daarom per semester van onderwerp, inhoud en docent. Naast ontwerpvaardigheden komen ook onderzoek, theorie en verschillende mogelijke werkwijzen aan bod.

Theorie

De theorie krijgt u aangereikt tijdens colleges, atelierondersteunende laboratoria en laboratoria algemene vaardigheden. Naast kennisverwerving staat tijdens de colleges ook centraal het leren toepassen van die kennis in het ontwerpproces en concrete praktijksituaties. Het gaat tenslotte om het op gang brengen van het architectonisch denken, wat uiteindelijk moet leiden tot uw eigen plaatsbepaling ten opzichte van vak, praktijk en maatschappij. Het collegeprogramma is opgedeeld in vijf inhoudelijke clusters: ontwerp en geschiedenis, ontwerp en maatschappij, ontwerp en idee, ontwerp en beroep, en ontwerp en actualiteit.
De atelierondersteunende laboratoria (AOL) zijn complementair aan de ateliers en richten zich op de elementaire vaardigheden en kennis rondom het ontwerpen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld vaardigheden voor analyse en onderzoek, inpassen van constructies of het uitwerken van de detaillering.
Tijdens de laboratoria algemene vaardigheden (LAV) werkt u aan vaardigheden als uw positie in het vak bepalen en communiceren over uw eigen werk.

Praktijk

Een voorwaarde om aan de Academie van Bouwkunst te studeren is dat u daarnaast werkt op een voor de opleiding relevante werkplek. Meestal is dat een architectenbureau. Het belang van de praktijk blijkt uit het feit dat u er de helft van de jaarlijkse studiepunten behaalt. U werkt minimaal 20, maximaal 32 uur per week. Van uw werkplek verwachten wij:

  • dat er ontwerpen worden gemaakt en gerealiseerd;
  • er sprake is van een stimulerende en uitdagende werkomgeving;
  • er vakliteratuur, documentatie over regelgeving en materialen aanwezig is, en de mogelijkheid tot discussie over het vak met collega’s, etcetera.

Individueel onderwijs

De kleinschaligheid van de opleiding biedt u alle ruimte voor ontwikkeling. U hebt veel direct en individueel contact met docenten, studiecoaches en jaarcoördinatoren. Zo kunnen het onderwijs en uw leerdoelen steeds nauw op elkaar worden afgestemd. Ook kunt u mee bepalen welke opgaven in ateliers of workshops aan de orde moeten komen. Wij vinden het belangrijk dat in het onderwijsprogramma de diversiteit van het vak is terug te vinden. Gedurende de studie moet u met veel verschillende -ook tegenstrijdige- opvattingen over het vak kennismaken om op basis van daarvan uw eigen opvatting te kunnen ontwikkelen. Daarom beschikt de academie over een uitbreid netwerk van meer dan 85 architecten en andere professionals, die regelmatig les komen geven.

Doelgroep

Afgestudeerden van een bouwkundige of interieuropleiding die zich verder willen ontwikkelen tot zelfstandig architect.

Instroomniveau

  • Afgestudeerden TU en hbo Bouwkunde/architectuur: rechtstreeks toegang.
  • Afgestudeerden Bouwkunde/algemeen: + een jaar relevante werkervaring, een positief beoordeeld portfolio en een positief toelatingsgesprek.
  • Afgestudeerden van een Academie van Beeldende Kunst (opleiding interieurarchitectuur): + een positief afgeronde Technische cursus.
  • Buitenlandse opleidingen worden aan de toelatingseisen getoetst via het Nuffic. Iedere student wordt geacht de Nederlandse taal voldoende en actief te beheersen om het onderwijs te kunnen volgen.

Overige data

Startdatum: eind augustus

Tijden

donderdag 19.00 - 22.30 uur, vrijdag 9.00 - 15.30/17.30 uur) en eens per maand dinsdag 20.00 - 21.30 uur. Een paar keer per jaar bijzondere activiteiten op zaterdag: excursies, workshops en het verkorte januari-atelier.

Duur

4 jaar

Tijdsinvestering

10 contacturen en 10 zelfstudie-uren per week. Daarnaast werkt u minimaal 20 en maximaal 32 uren in de beroepspraktijk.

Kosten

Collegegeld ongeveer € 1.730,- per jaar. Kijk voor de actuele bedragen op www.duo.nl. Daarnaast voor materialen, studieboeken, tijdschriften, excursies en projecten gemiddeld € 200,- per jaar.

Financiële regelingen
Alle duale opleidingen en een groot aantal deeltijdopleidingen (onder voorwaarden) van de Hanzehogeschool komen in aanmerking voor de WVA Onderwijs.
Op de website HanzePro vindt u regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Deze regelingen kunnen het u soms net even iets gemakkelijker maken om uw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Afronding

Na de afronding bent u Master of Architecture (MArch). U mag zich inschrijven in het architectenregister en de titel architect gebruiken.

Bijzonderheden

Aanmeldingsformulier aan te vragen bij het secretariaat van de Academie via (050) 595 5405, avbg@org.hanze.nl. Tijdens een toelatingsgesprek bespreken we of u geschikt bent voor de opleiding, op basis van uw vooropleiding, uw eigen werk, motivatie en het verloop van het gesprek.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)