Leergang Bewegingsonderwijs

Niveau
Tijdsduur
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Assen, Groningen, Zwolle

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Afgestudeerden van de pabo zijn beperkt tot het geven van bewegingsonderwijs aan de eerste twee groepen van het basisonderwijs. Om in alle groepen bewegingsonderwijs te mogen geven biedt HanzePro u de opleiding Leergang Bewegingsonderwijs. Deze leergang leidt u op tot vakleerkracht bewegingsonderwijs. Na het volgen van deze leergang kunt u bewegingssituaties ontwerpen en differentiatie binnen bewegingsthema’s aanbrengen. Elk kind kan zo op zijn eigen niveau mee doen en plezier beleven aan de les. Tijdens uw inschrijving in deze leergang bent u al (tijdelijk) bevoegd bewegingsonderwijs te geven.

De leergang bestaat in totaal uit 3 blokken van ongeveer een half jaar, die achter elk…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: GIS en Geodesie, Informatiemanagement, Informatieanalyse, ArcGIS en QGIS.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Afgestudeerden van de pabo zijn beperkt tot het geven van bewegingsonderwijs aan de eerste twee groepen van het basisonderwijs. Om in alle groepen bewegingsonderwijs te mogen geven biedt HanzePro u de opleiding Leergang Bewegingsonderwijs. Deze leergang leidt u op tot vakleerkracht bewegingsonderwijs. Na het volgen van deze leergang kunt u bewegingssituaties ontwerpen en differentiatie binnen bewegingsthema’s aanbrengen. Elk kind kan zo op zijn eigen niveau mee doen en plezier beleven aan de les. Tijdens uw inschrijving in deze leergang bent u al (tijdelijk) bevoegd bewegingsonderwijs te geven.

De leergang bestaat in totaal uit 3 blokken van ongeveer een half jaar, die achter elkaar gevolgd moeten worden. Instroommomenten zijn september en februari. De studielast is 200 uur per blok, inclusief contacturen en stages die onderdeel zijn van de studie.

Blok 1
Blok 1 heeft als thema: “het aanbieden van activiteiten”. De nadruk ligt hierop om een veelheid aan eenvoudige bewegingsactiviteiten aan te bieden en te ervaren dat deze activiteiten aan kinderen van verschillende leeftijdsgroepen verschillend gepresenteerd en georganiseerd moet worden. De volgende aspecten komen aan bod:

 • inrichten, instrueren en organiseren van bewegingsactiviteiten;
 • volgorde binnen de leerlijnen;
 • differentiatie van bewegingsthema’s;
 • 20 stagelessen in groepen 3 t/m 8.


Blok 2
Het lesgeven in het vak Bewegingsonderwijs bestaat niet alleen uit het aanbieden van uitdagende en veilige bewegingssituaties voor kinderen. Kinderen moeten tijdens de lessen ook motorisch, sociaal, emotioneel en cognitief op hun niveau kunnen leren. In blok 2 ligt het accent op het leren en laten leren van kinderen in bewegingssituaties op verschillende niveaus.

 • reguleren van het onderwijsproces;
 • observeren, leerdoelen, leerhulp;
 • ongevallen en veiligheid;
 • 20 stagelessen in groepen 3 t/m 8.


Blok 3
In voorgaande blokken heeft de cursist veel ervaring opgedaan met betrekking tot het bedenken, geven en aanpassen van bewegingsonderwijs aan basisschoolkinderen. Echter, een vakdocent functioneert ook als lid in het team van de basisschool. Daarom komen in blok 3 de volgende thema’s naar voren:

 • onderwijsconcepten en planning;
 • 30 stagelessen (waarvan 50% in groepen 7/8);
 • goede bewegers in groep 8;
 • ontwerpen van bewegingssituaties;
 • bewegingsonderwijs en zorgverbreding.


Toetsing van de blokken
Elk blok wordt op verschillende wijze getoetst:

 • eindgesprek (blok 3);
 • toetsing van portfolio en stageverslagen (alle blokken);
 • opdrachten (alle blokken);
 • eigen vaardigheid (alle blokken).


Eigen vaardigheid
In alle blokken wordt eigen vaardigheid getoetst. Als vakleerkracht bewegingsonderwijs zult u een aantal basisvaardigheden leren beheersen. Ook zullen hulpverleningsvaardigheden tijdens de cursus worden ontwikkeld. Deze zijn essentieel om veilige lessen te waarborgen. Daarnaast vereist deelnemen aan deze cursus dat u een goede basisfitheid heeft. Gedurende de opleiding staat u wekelijks enkele uren les te geven in de gymzaal, en neemt u elke week deel aan vier uur durende lessen op de opleiding waarin u matig tot intensief beweegt (met name tijdens het onderdeel eigen vaardigheid). Dat maakt voor velen dat de intensiteit waarin u gaat bewegen toeneemt ten opzichte van uw huidige beweegpatroon. Lichamelijke beperkingen maken een succesvolle afronding dan ook vrijwel onmogelijk. Mocht u meer informatie hierover willen dan kunt u contact opnemen met het secretariaat.

Medewerking school
We weten uit ervaring dat het soms een heel gepuzzel is om naast uw baan aan de stageverplichting te voldoen. Dat vraagt medewerking van de school waar u werkt en van leidinggevenden, zeker als er meerdere groepsleerkrachten van de school op hetzelfde moment de opleiding volgen. Het is goed om hierover te overleggen met uw werkgever

Film opname
Het is van belang dat u mag filmen in uw lessen. Voor deze opleiding wordt u namelijk gevraagd film opnamen van bepaalde (delen van) lessen te maken en in te leveren bij de docent als onderdeel van elk blok.

Locaties en tijden
Per blok zijn er 13 contactmomenten op de woensdagmiddag. Lestijden variëren tussen 14.00 - 18.00 uur en 15.00 - 19.00 uur. De blokken worden op verschillende locaties in Groningen, Drenthe en Friesland gegeven. Voor een overzicht van de opleidingsplaatsen, zie de pagina praktische informatie.

Kwaliteitstoetsing en registratie
De leergang wordt getoetst en geregistreerd door ’het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION)’ en is opgenomen in het Register Post Initieel Stelsel Primair Onderwijs.

Deelnemers die de leergang met goed gevolg hebben afgesloten, ontvangen het getuigschrift voor de brede bevoegdheid voor bewegingsonderwijs voor het primair onderwijs en worden tevens geregistreerd door de Stichting Post-HBO Nederland.

Doelgroep

Leerkrachten in het basisonderwijs, zonder brede bevoegdheid voor bewegingsonderwijs

Instroomniveau

Pabo diploma of bezig zijn met de pabo. Affiniteit hebben met bewegingsonderwijs. Fysiek gezond zijn.

U kunt alle blokken bij HanzePro volgen. Instromen in blok 2 of 3 is mogelijk, op vertoon van deelcertificaten en beoordelingsformulieren van het voorgaande blok of via een vrijstellingsprocedure.

Met een getuigschrift van een mbo opleiding sport & bewegen (richting LOBO) of een propedeuse van de ALO, kunt u vrijstelling aanvragen voor blok 1. Wij raden u dan aan contact op te nemen met de medewerker opleidingen van de opleiding.


Aanvullende toelatingsvoorwaarden
Voor de leergang Bewegingsonderwijs gelden aanvullende toelatingsvoorwaarden. Met het inschrijfformulier kunt u zich online aanmelden voor de opleiding. De leergang Bewegingsonderwijs bestaat uit:

blok 1, blok 2 en blok 3

In verband met de tijdelijke wettelijke bevoegdheid wordt u automatisch ingeschreven voor de blokken die u nog moet volgen:

Indien u nog geen enkel blok heeft behaald, dan schrijft u zich in voor blok 1. Wij schrijven u dan automatisch ook in voor blok 2 en 3. Bij uw inschrijving wordt gevraagd naar uw voorkeurslocatie van blok 1. Halverwege blok 1 nemen we contact met u op over de voorkeurslocaties van blok 2 en 3.

Indien u blok 1 al heeft gehaald, dan schrijft u zich in voor blok 2. Wij schrijven u dan automatisch ook in voor blok 3. Bij uw inschrijving wordt gevraagd uw voorkeurslocatie van blok 2 aan te geven. Halverwege blok 2 zullen we contact met u opnemen over de locaties waar u blok 3 wilt volgen.

Indien u blok 1 en 2 al heeft gehaald, dan schrijft u zich in voor blok 3. Bij uw inschrijving wordt gevraagd uw voorkeurslocatie van blok 3 aan te geven.

Graag ontvangen we een kopie van uw identiteitsbewijs, een kopie van uw pabo-diploma (indien in bezit) en een kopie van de certificaten van de blokken die u succesvol heeft afgerond.

Startdata

04-09-2019 | blok 1, Groningen, Drachten
04-09-2019 | blok 2, Drachten
04-09-2019 | blok 3, Groningen, Drachten (VOL), Sneek
05-02-2020 | blok 1, Groningen, Drachten, Sneek, Emmen, Leeuwarden
05-02-2020 | blok 2, Groningen, Drachten, Sneek, Emmen, Leeuwarden
05-02-2020 | blok 3, Groningen, Drachten, Sneek, Emmen, Leeuwarden

Overige data

Indien de groep vol zit is het mogelijk om op een wachtlijst te worden geplaatst. Hier zullen wij u na inschrijving over berichten.

Tijden

Elke woensdag (behalve schoolvakanties). Starttijden liggen tussen 14.00 en 15.00 uur. Voor blok 1 en 2 zijn er 13 bijeenkomsten van 4 uur. Blok 3 heeft 12 bijeenkomsten van 4 uur.

Duur

Februari tot en met juni of september tot en met december

Tijdsinvestering

200 uur per blok (7 EC's).

Prijs

€ 1075,- per blok.

Subsidie opleiding bewegingsonderwijs
Groepsleerkrachten die de post-initiële leergang bewegingsonderwijs willen volgen, komen in de jaren 2019 en 2020 in aanmerking voor subsidie, net zoals in de jaren 2015 tot en met 2017 het geval was. Dit is een van de afspraken uit de actualisatie van het sectorakkoord PO. Er is jaarlijks €3 miljoen beschikbaar. Dit is genoeg voor ongeveer 750 leerkrachten. Ook groepsleerkrachten die in september 2019 met de opleiding willen starten, komen in aanmerking voor subsidie. Meer informatie over de subsidie is te vinden op de website van DUO.

Locatie

Zie startdata

Op het inschrijfformulier kunt u uw voorkeurslocatie aangeven. Bij het indelen van de groepen houden we rekening met uw voorkeur. Mochten er te weinig deelnemers zijn op uw voorkeurslocatie, dan behoudt HanzePro het recht de groep niet te starten en u in te delen op uw tweede of derde voorkeurslocatie.

Afronding

De opleiding wordt getoetst en geregistreerd door de CPION en wordt opgenomen in het Register Post Initieel Stelsel Primair Onderwijs. Deelnemers die de leergang met een voldoende hebben afgesloten, krijgen een getuigschrift voor de brede bevoegdheid voor bewegingsonderwijs en worden geregistreerd door de CPION. Voor elk behaalde blok krijgt men een deelcertificaat.

Vervolg of verdieping

Motorisch Remedial Teaching

Bijzonderheden

Veel gestelde vragen


V: Kan ik studiefinanciering krijgen voor deze opleiding?
A: Nee, helaas niet. De opleiding is geen initiële of Master opleiding, maar een post-hbo-opleiding. Vandaar dat studiefinanciering niet van toepassing is.

V: Hoe zit het met de tijdelijke bevoegdheid? Wanneer mag ik nu zelfstandig gymlessen geven in groepen 3 t/m 8?
A: Zodra u actief bezig bent met de post-hbo-opleiding van de leergang Bewegingsonderwijs, heeft u een tijdelijke bevoegdheid om zelfstandig les te geven aan alle groepen.

De bevoegdheid is maximaal twee aaneengesloten schooljaren geldig.

V: Ik ben nog bezig met de PABO, kan ik nu al beginnen met de opleiding?
A: Ja, u kunt met de opleiding beginnen terwijl u nog met de pabo bezig bent. U moet wel rekening houden dat u geen tijdelijke bevoegdheid hebt om zelfstandig les te geven – u heeft hiervoor een pabo diploma nodig. Voor de stagelessen zal een bevoegd gymleraar bij uw lessen aanwezig moeten zijn. Mocht u, voor wat voor reden dan ook uw pabo diploma niet halen, dan is het diploma van de leergang bewegingsonderwijs niet geldig.

V: Heeft mijn deelcertifcaat een geldigheidsduur?
A: Nee, het deelcertificaat heeft geen geldigheidsduur.

V: Worden eigen vaardigheden ook getest?
A: Ja, deze worden in alle blokken getest. Binnen de lessen zal er tijd zijn om deze vaardigheden te oefenen.

V: Waarom worden deze getest?
A: Als vakleerkracht bewegingsonderwijs moet u een aantal basisvaardigheden beheersen en doorleefd hebben. Tevens zult uw hulpverleningsvaardigheden worden ontwikkeld – deze zijn essentieel om veilige lessen te waarborgen. Fysiek gezond zijn is verplicht.

V: Wat voor eigen vaardigheden worden getest?
A: Een aantal voorbeelden hiervan zijn: handstand, touwklimmen, hurkspong op de kast, mikken op een hoog doel, koprol, rekstok, touwtje springen, ringen. Kortom: vaardigheden die u zelf in uw lessen zult gebruiken.
Elke vaardigheid kent 3 niveaus. Per blok zult u een aantal vaardigheden op niveau 3 moeten doen, voor de andere vaardigheden geldt niveau 1 of 2. Van de aangeboden vaardigheden kunt u zelf de vaardigheden kiezen die u op niveau 3 gaat doen.

V: Kan ik blokken tegelijkertijd volgen?
A: Helaas kan dit niet. Het voorgaande blok moet afgerond zijn voordat u verder kunt met het volgende blok.

V: Ik heb een baan op een school in het speciaal basis onderwijs – kan ik binnen mijn school de stageopdrachten en stages doen?
A: Over het algemeen wel, maar dit hangt van een aantal factoren af. Het beste is om contact met HanzePro op te nemen om het te bespreken.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)