Leiderschap bij Digitale Transformatie in de Bouw

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Leiderschap bij Digitale Transformatie in de Bouw

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeHanzePro   Zernikeplein 7 te Groningen.Op enkele lesdagen organiseren wij een excursie. Deze externe locatie is op maximaal 45 auto minuten van de HanzePro leslocatie. Eigen vervoer is hiervoor gewenst.  
3 nov. 2023 tot 2 mrt. 2024

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

HanzePro heeft de training ‘Leiderschap bij Digitale Transformaties in de Bouw’ ontwikkeld voor betrokken professionals die de eigen organisatie planmatig een stap verder gaan brengen in digitalisering. In deze training leer je hoe je komt tot een passende visie en strategievorming voor jouw organisatie(onderdeel); welke digitale ontwikkelingen en mogelijkheden er zijn binnen de bouw en infrasector; hoe je mensen van verschillende generaties binnen het bedrijf of organisatie meekrijgt in deze ontwikkeling alsook in de (digitale) samenwerking met ketenpartners.

Na het afronden van de training heb je een integrale visie op de digitale transformatie binnen je eigen organisatie, nie…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Bouw, Digitaal Leiderschap / Strategie, Digitale transformatie, Leiderschap en Asbest.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

HanzePro heeft de training ‘Leiderschap bij Digitale Transformaties in de Bouw’ ontwikkeld voor betrokken professionals die de eigen organisatie planmatig een stap verder gaan brengen in digitalisering. In deze training leer je hoe je komt tot een passende visie en strategievorming voor jouw organisatie(onderdeel); welke digitale ontwikkelingen en mogelijkheden er zijn binnen de bouw en infrasector; hoe je mensen van verschillende generaties binnen het bedrijf of organisatie meekrijgt in deze ontwikkeling alsook in de (digitale) samenwerking met ketenpartners.

Na het afronden van de training heb je een integrale visie op de digitale transformatie binnen je eigen organisatie, nieuwe instrumenten en inzichten om de visie voor je eigen organisatie over te dragen, te concretiseren en toe te passen. Daarnaast heb je passende vaardigheden en een passende mindset om de digitale transformatie te overzien en te begeleiden.

De training wordt gegeven binnen de specifieke context van de bouw en infrasector en de organisaties in de gehele bouwketen. De training is geschikt voor onder andere professionals bij bouw- en infrabedrijven, leveranciers, vastgoedontwikkelaars, architecten- en adviesbureaus, maar ook opdrachtgevers zoals woningbouwcorporaties, gemeenten, provincies en waterschappen.

Doel van de training 

Het doel van de training Leiderschap bij Digitale Transformaties in de Bouw is jou de kennis en vaardigheden geven, waarmee je de basis legt om de digitale transformatie van je eigen organisatie of die van je opdrachtgever succesvol te laten verlopen.

Opzet van de training 

In de training Leiderschap bij Digitale Transformaties in de Bouw werk je aan een praktijkcase voor je eigen organisatie of organisatieonderdeel. Je onderzoekt binnen je eigen organisatie welke vormen van digitalisering een passende volgende stap zijn. Daarna pas je in de praktijkcase de aangereikte principes en inzichten toe. Met dit digitaal transformatieplan leg je de basis om de digitale transformatie van je eigen organisatie of opdrachtgever, succesvol in gang te zetten.

De training is interactief en praktijkgericht. Er zijn een aantal interessante werkbezoeken in het programma opgenomen, evenals gastdocenten uit de praktijk. Zij laten verschillende perspectieven van digitalisering zien waar jij inspiratie uit haalt en kennis op doet om te gebruiken voor het schrijven van het digitaal transformatieplan voor jouw organisatie. De trainingsdagen vinden plaats in groepsverband, waarbij het leren met en van elkaar centraal staat.

Onderwerpen die aan bod komen: 

 • Trends en ontwikkelingen op het gebied van data & digitalisering in de bouw- en infra sector.
 • Data gedreven werken.
 • Klantervaring, datakwaliteit en digitaal leveren.
 • De belangrijkste platformen voor de ontwerpfase en de realisatiefase en de manieren van samenwerken hierin, zoals bijvoorbeeld Microsoft, Autodesk, Esri en BIM-werkwijzen.
 • De inhoud van een digitaal transformatieplan.
 • Persoonlijk leiderschap en leidinggeven aan digitale transformatie.

Na het volgen van de training 

 • ken je de trends en ontwikkelingen rond digitalisering in de bouw- en infrasector;
 • ben je op de hoogte van de noodzakelijke elementen van een digitaal transformatieplan en maak je een eerste opzet voor jouw organisatie;
 • kun je een eerste diagnose van je organisatie maken op het gebied van data gedreven werken en digitalisering;
 • kun je doordenken en doorvragen op digitale thema’s voor het formuleren van de diagnose, het plannen en het onderbouwen van een digitale transformatie-aanpak;
 • heb je een integrale visie op de digitale transformatie in je eigen organisatie(onderdeel);
 • ben je in staat om met directie, management en opdrachtgevers en andere stakeholders in jouw organisatie/omgeving te communiceren over digitale transformaties;
 • beschik je over kennis, inzicht en vaardigheden om de digitale transformatie voor je organisatie(onderdeel) te overzien en te begeleiden.

Excursies tijdens de training

We bezoeken tijdens de training ook externe locaties, waaronder het kantoor van Arcadis. Hier zal vestigingsdirecteur Alex Kraaiema een korte inleiding geven over Arcadis en digitale transformatie bij een ingenieursbureau. Tijdens een rondleiding langs de werplekken kun je zien en ervaren hoe digitalisering doorwerkt in de werkprocessen, producten en services van Arcadis. Tijdens deze dag geeft gastdocent Harry Venema een presentatie over het gebruik van data en de inzet van technologie ten behoeve van de ontmanteling van NAM gaswinningslocaties. Hij laat zien waar je start met zo'n proces, wat een digital twin is en hoe je dit concept verder ontwikkelt. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan welke rol(len) je als manager hebt in te vullen om deze digitale transformatie succesvol te realiseren.

Onze docent en gastsprekers

Hoofddocent van deze training is Jurjen Haitsma. Jurjen heeft ruim 20 jaar ervaring in het voorbereiden en realiseren van projecten in de bouw en infra. Hij is momenteel werkzaam voor Arcadis op het gebied van data gedreven werken bij ontwerpprocessen en assetmanagement.    

"Technologie maakt digitalisering mogelijk; mensen betrekken/invloed geven, zorgt er uiteindelijk voor of en hoe goed de transformatie plaatsvindt."

De volgende experts zijn als gastdocent verbonden aan deze training:

 • Maurice Meijer

Maurice werkt inmiddels ruim 11 jaar bij TVM verzekeringen en heeft hier diverse rollen gehad. De afgelopen drie jaar heeft hij de rol van Chief Product Owner voor het operations gedeelte van TVM. Binnen deze training gaat hij in op de klantreis en de waarde van data.

"Het hogere doel zou altijd moeten zijn om het werk simpeler te maken. Soms de inhoud, maar altijd het proces."

 • Harry Venema

Harry werkt al 26 jaar bij Arcadis en heeft de afgelopen jaren verschillende rollen gehad. Momenteel is hij directeur bedrijfsvoering en energietransitie. Als programmadirecteur houdt hij zich onder andere bezig met de ontmanteling en herontwikkeling van NAM-locaties. In deze training geeft hij inzicht in hoe het gebruik van digital twins van meerwaarde kan zijn bij de ontmanteling/sanering van gaswinstations.

"De digital twin die we voor de ontmanteling en herontwikkeling van NAM-gaswinlocaties ontwikkelen verhoogt onze kwaliteit van werken, vergroot de veiligheid van onze medewerkers on site en stelt ons in staat om met behulp van digital solutions richting onze klant en stakeholders te tonen dat onze performance zich continu verbetert. Deze ‘kennisdrager’ vergroot de voorspellende waarde en daarmee de betrouwbaarheid van ons werk."

 • Marco Smit

Marco is directeur bij Horizon Flevoland, een ontwikkelingsmaatschappij voor ondernemers in Flevoland. Hij is een echte inspirator en aanjager en heeft al veel (digitale) transformaties bij verschillende bedrijven en organisaties van dichtbij mogen meemaken. In zijn column 'Meer economie dan mensen' onderschrijft hij nog eens het belang van investeren in digitalisering, robotisering en automatisering. In deze training deelt hij zijn blik op de ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en digitaliseringsstappen binnen een bedrijf.

We hebben meer economie dan mensen en dat zal de komende jaren zo blijven. We zullen moeten investeren in digitalisering, robotisering en automatisering, zodat we meer kunnen bouwen met minder mensen. Dat vraagt om een fundamentele andere manier van ondernemen: niet meer werk, werk, werk, maar robot, robot, robot.

 • Inge Nuijten

Inge is gepromoveerd op dienend-leiderschap. Vanuit Redpoint Company geeft zij op basis van wetenschappelijk onderzoek advies en training aan organisaties op het gebied van dienend-leiderschap en prestatiepsychologie. Hoe kun je als dienende leider met succes je organisatie(onderdeel) begeleiden in het digitaal transformatieproces. Welke competenties zijn hiervoor nodig en hoe pak je dat dan aan? Met meer plezier en gemak het verschil maken. Hoe maak je eigenaarschap, samenwerking en innovatie de norm?

Doelgroep

Deze training heeft betrekking op strategie en visievorming en is bedoeld voor managementleden en/of professionals met mandaat om digitalisering binnen de organisatie verder te brengen.


De training wordt gegeven binnen de specifieke context van de bouw- en infrasector en de organisaties in de gehele bouwketen. Denk hierbij aan professionals werkzaam bij bouw- en infrabedrijven, leveranciers, vastgoedontwikkelaars, architecten- en adviesbureaus, maar ook opdrachtgevers zoals woningbouwcorporaties, gemeenten, provincies en waterschappen.

Instroomniveau

HBO+/WO werk- en denkniveau en minimaal 5 jaar relevante werkervaring. 

Deelnemers zijn ervaren managers en willen zich verbreden en verdiepen rond digitale transformaties en hiervoor een ‘stevige’ visie & strategie ontwikkelen die ze toepassen binnen hun organisatie/eigen werkpraktijk.

Startdata

03-11-2023

Overige data

Vervolgdata cursusdagen:

24-11-2023
15-12-2023
12-1-2024
02-2-2024
29-2-2024
01-3-2024

Tijden

09.00 – 16.30 uur

Tijdsinvestering

De training kent totaal 56 contacturen. 
Voorbereidingstijd (zelfstudie): 2 uur per week 

Kosten

€ 6.500,- inclusief trainingsmateriaal (prijspeil studiejaar ’22-’23, wijzigingen voorbehouden) 
De lesdagen 6 en 7 worden achter elkaar gehouden, inclusief diner en overnachting in een hotel. 

Locatie

HanzePro   
Zernikeplein 7 te Groningen.   
  
Op enkele lesdagen organiseren wij een excursie. Deze externe locatie is op maximaal 45 auto minuten van de HanzePro leslocatie. Eigen vervoer is hiervoor gewenst.   

Aantal deelnemers

12 - 20 deelnemers

Afronding

De training wordt afgerond met een eindopdracht.  
Indien je de training succesvol hebt afgerond, ontvang je een persoonsgebonden certificaat.  

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)