Mechatronica in de Smart Industry

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Mechatronica in de Smart Industry

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeGroningen
feb. 2022 tot feb. 2025

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Doel

De Associate degree-opleiding Mechatronica in de Smart Industry is gericht op het opleiden van mechatronici die in staat zijn om gepaste oplossingen te realiseren voor praktische vraagstukken. Je zorgt ervoor dat geautomatiseerde machines en/of productielijnen optimaal kunnen functioneren in een complexe, hightechomgeving. Zo word je een belangrijke schakel tussen operationeel werk en strategie.

Binnen de Ad Mechatronica in de Smart Industry ligt veel nadruk op het ontwikkelen van je  onderzoekend vermogen. Een onderzoekende houding is belangrijk en j…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Mechatronica, SMART, Excel, Leiderschap en Strategisch management.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Doel

De Associate degree-opleiding Mechatronica in de Smart Industry is gericht op het opleiden van mechatronici die in staat zijn om gepaste oplossingen te realiseren voor praktische vraagstukken. Je zorgt ervoor dat geautomatiseerde machines en/of productielijnen optimaal kunnen functioneren in een complexe, hightechomgeving. Zo word je een belangrijke schakel tussen operationeel werk en strategie.

Binnen de Ad Mechatronica in de Smart Industry ligt veel nadruk op het ontwikkelen van je  onderzoekend vermogen. Een onderzoekende houding is belangrijk en je leer dan ook om onderzoek van anderen in je dagelijks werk toe te passen. Je wordt uitgedaagd met een kritische bril naar vraagstukken en problemen te kijken.

Inhoud en opbouw

De opleiding bestaat uit 4 modules:

Module 1: Design

In deze module leer je om een aangedreven mechanisme te ontwerpen en construeren. Hiervoor worden de principes van mechanica behandeld en geoefend, de basis van elektronica, toegespitst op de aansturing van een elektromotor aangereikt, en het 3D modeleren en simuleren van een dynamische machine aangeleerd. Deze basis wordt in twee modules getoetst. Door middel van een integrale opdracht wordt de vaardigheid van het ontwerpen en construeren van een machine, in projectmatige setting, via een beroepsproduct getoetst. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

 1. Ontwerpen en construeren van een aangedreven mechanisme (15 EC)
 2. Besturingstechniek (5 EC)
 3. Professionele vaardigheden 1 (10 EC)

Module 2: Data analysis

Deze module richt zich met name op (meet)data en de verwerking hiervan tot informatie. Het gaat om het genereren van data, het versturen van data, het bewerken van data en het omzetten van data in informatie via o.a. visualiseren van de data. De oplevering bestaat uit een bewegende constructie waaraan gemeten moet worden. Deze meetdata zal uiteindelijk gevisualiseerd moet worden. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

 1. Data-analyse (15EC)
 2. Meten = weten (5EC)
 3. Professionele vaardigheden 2 (10EC)

Module 3: Optimisation

In deze module leer je hoe een industriële productielijn is opgebouwd aan de hand van de gangbare technieken als Hydraulica, Pneumatiek, PLC’s en Elektrotechniek. Verder zal ook het logistieke deel aan bod komen in de vorm van Operations Management en Lean. Je leert een (deel van een) productieproces in zijn toepassingscontext of werkomgeving te optimaliseren, daarbij rekening houdend met aspecten op het gebied van veiligheid, milieu, technische en economische levensduur. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 5 onderdelen:

 1. Aandrijfsystemen (5 EC)
 2. Operations Management (5EC)
 3. Industriële automatisering (5EC)
 4. Project ‘Optimalisatie’ (5 EC)
 5. Professionele vaardigheden 3 (10 EC)

Module 4: Control Engineering

Voor deze afsluitende module wordt op individuele basis een dynamisch systeem, bestaande uit een aandrijving met een terugkoppeling, opgeleverd. Het mechanisme moet door een regeling (PID) zo optimaal mogelijk aangedreven moet worden. Voor de sensorinput wordt (in ieder geval) met beeldherkenningstechnieken gewerkt. De toegepaste regeling moet onderbouwd en gesimuleerd zijn. Het gehele traject wordt op een gestructureerde wijze doorlopen. De oplevering wordt ondersteund met een demonstratie en presentatie. Daarnaast reflecteer je op je eigen ontwikkeling tot Ad Mechatronicus.

De module bestaat uit de volgende twee onderwijseenheden:

1. Regeltechniek (10 EC)
2. Eindassessment (20 EC)

Doorstroommogelijkheden
Na afloop van de opleiding en na het volgen van een schakelprogramma kun je doorstromen naar de deeltijd bacheloropleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Het is dan mogelijk om in twee jaar tijd je bachelordiploma te behalen.

Flexibel studeren in deeltijd

De opleiding is modulair van opzet. 

Het modulaire karakter van de opleiding maakt het mogelijk om zelf het tempo te bepalen waarin u de opleiding volgt. Je kunt alle modules achter elkaar volgen, maar het is ook mogelijk om na het afronden van één of enkele modules een pauze in te lassen.

Deze opleiding doet mee aan het OCW-experiment leeruitkomsten, gericht op het flexibiliseren van het deeltijdonderwijs. Dit experiment loopt van 1 juli 2016 t/m 30 juni 2022.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De deeltijdopleiding Mechatronica in de Smart Industry is zeer praktijkgericht. De studie voer je deels uit op jouw eigen werkplek. Zo pas je de opgedane kennis meteen toe en kun je werk en studie optimaal combineren. Beschik je niet over een relevante werkplek, dan dien je stage te lopen.

Doelgroep

 • Mensen die op mbo-niveau werken in een technische omgeving en willen doorgroeien naar een schakelfunctie tussen strategie en operationeel werk.
 • Praktische ingestelde havisten die zich wil verdiepen in het vakgebied van mechatronica.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven en/of hun beroepsmogelijkheden willen vergroten.

Instroomniveau

Toelatingseisen:
Havo/Vwo: Heb je een havo- of vwo-diploma met profiel Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid of Economie & Maatschappij dan ben je direct toelaatbaar. Met het profiel Cultuur & Maatschappij ben je niet toelaatbaar.

Mbo: Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbonoordnederland.nl. Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast bieden we ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan. 

Aanvullende toelatingsvoorwaarden: u moet op jaarbasis minimaal 504 uren werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling: Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin uw kennis van Wiskunde, Nederlands en Natuurkunde getoetst wordt, bent u mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen

Startdata

01-09-2021

Overige data

De opleiding start ieder jaar in september en februari.

Tijden

Colleges zijn op donderdagmiddag- en avond. Incidenteel ook op maandagavond.

Toetsing
Toetsen worden online ’s avonds afgenomen.
Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.

Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 2 jaar. Heb je de juiste vooropleiding, werk je op mbo+-niveau en heb je minimaal drie tot vijf jaar relevante werkervaring? Dan kun je bij ons een assessment doen om te bepalen of we de studie kunnen verkorten of verlichten.

Tijdsinvestering

Gemiddeld 25 uur per week, niet rekening houdend met de mogelijkheden om een deel daarvan op je werk te doen.. Naast de 2 lesavonden blijft er dan ongeveer 16 uur per week voor zelfstudie over. Ook voor de afstandsvariant geldt een gemiddelde studieduur per week van 20-25 uur.

Kosten

Zie hanze.nl/collegegeld. Het eerste jaar betaal je ongeveer € 700,- voor studieboeken en syllabi, het daaropvolgende studiejaar is dit bedrag lager. We adviseren om een eigen laptop aan te schaffen of ervoor te zorgen dat u administratorrechten heeft op uw werkcomputer. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor u van toepassing zijn.

Afronding

Per module ontvang je een certificaat. Heeft u alle vier modules afgerond, dan ontvang je het geaccrediteerde diploma Associate degree Mechatronica in de Smart Industry.

Vervolg of verdieping

Afhankelijk van de gekozen specialisatie tijdens deze opleiding kun je doorstromen naar de hoofdfase van de Bachelor deeltijdopleidingen Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde.

Bijzonderheden

Aanmelding
Voordat u zich aanmeldt via www.studielink.nl verzoeken wij u om een intakeformulier in te vullen (zie website HanzePro). Na ontvangst hiervan wordt u uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek, waarna u een studieadvies ontvangt. U vindt hier het intakeformulier.

Let op:
De opleiding start onder voorbehoud van accreditatie.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)