Post-hbo SPV

Niveau
Tijdsduur

Post-hbo SPV

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Assen, Groningen, Zwolle

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

De post-HBO-opleiding SPV is een duale competentiegerichte opleiding. De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld en in samenspraak met andere hogescholen. De competenties die leidend zijn voor de inhoud van de opleiding zijn gebaseerd op het expertisegebied van de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (V&VN SPV, 2014).

Doel

U wordt opgeleid om zelfstandig te kunnen werken vanuit verschillende sociaal psychiatrische rollen. U kunt daarbij werkzaam zijn binnen de ambulante, transmurale en klinische GGZ (LVG) setting, de verslavingszorg, dienst justitiële inrichtingen en binnen de zorg voor asielzoekers (GCA). U leert vanuit een outreachende aanpak te werken…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

De post-HBO-opleiding SPV is een duale competentiegerichte opleiding. De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld en in samenspraak met andere hogescholen. De competenties die leidend zijn voor de inhoud van de opleiding zijn gebaseerd op het expertisegebied van de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (V&VN SPV, 2014).

Doel

U wordt opgeleid om zelfstandig te kunnen werken vanuit verschillende sociaal psychiatrische rollen. U kunt daarbij werkzaam zijn binnen de ambulante, transmurale en klinische GGZ (LVG) setting, de verslavingszorg, dienst justitiële inrichtingen en binnen de zorg voor asielzoekers (GCA). U leert vanuit een outreachende aanpak te werken aan hoog complexe zorgvraagstukken en bent in staat om nieuwe strategieën te bedenken, daar waar standaarden niet altijd toereikend zijn. U wordt in de gelegenheid gesteld om uw POH-GGZ diploma te behalen gedurende de SPV opleiding.

Leren op de werkplek

Een essentieel kenmerk van deze opleiding is het duale karakter: u studeert en werkt tegelijkertijd. Het leren op de werkplek wordt door het onderwijs binnen de school ondersteund. Tijdens het leerproces wordt u in staat gesteld om de competenties die centraal staan in de opleiding te verwerven. Gedurende de opleiding heeft u een praktijkcoach nodig die de verbinding kan leggen tussen de opleiding en de praktijk.

Elektronische leeromgeving

De communicatie over de opleiding en tussen deelnemers onderling gebeurt onder andere via een elektronische leeromgeving. Hierin vindt de leeromgeving aansluiting bij de praktijk waar het werken met verschillende soorten software essentieel is geworden. Het is daarom noodzakelijk dat u een internetverbinding thuis en op uw werkplek heeft.

Inhoud

De opleiding is een praktische en beroepsgerichte. Gedurende de opleiding leert u in toenemende mate te reflecteren op uw eigen handelen en professionele identiteit. Praktijkopdrachten worden gekoppeld aan uw werk zodat u kunt leren en productief bent.

Structuur van de opleiding

De onderwijsinhoud van de opleiding wordt vormgegeven op basis van de competenties uit het expertisegebied van de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. De competenties zijn beschreven aan de hand van de (zeven) CanMeds rollen:

1) Klinisch handelen: de SPV als zorgverlener.
2) Communicatie: de SPV als communicator.
3) Samenwerking: de SPV als samenwerkingspartner.
4) Kennis en wetenschap: de SPV als reflectieve professional
5) Maatschappelijk handelen: de SPV als gezondheidsbevorderaar.
6) Organisatie: de SPV als organisator
7) Professionaliteit: de SPV als kwaliteitsbevorderaar

Om te kunnen voldoen aan het kwalificatieniveau van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige waarbinnen kennis, vaardigheden en attitude geïntegreerd zijn, zullen de competenties binnen de CanMeds rollen aangeboden worden in gecombineerde onderwijsmethoden. Het onderwijs wordt aangeboden als theoretische kennis in combinatie met training en Action Learning Opdrachten en parallel hieraan de combinatie van de groepsleermethoden, reflectiebegeleiding en het werken aan het Vakblad. Daarnaast wordt er gewerkt aan een portfolio dat de verbindende schakel vormt tussen alle onderdelen. De opleidingsduur zal in twee fasen worden verdeeld.

In de verschillende fasen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Directe cliëntenzorg
Methodisch handelen binnen het primair verpleegkundig zorgproces, crisisinterventie, herstelgerichte zorg/rehabilitatie, verslavingszorg , psychopathologie DSM-V, systeemgericht werken, behandelplan en interventies, (kortdurende) behandelstrategieën, vroegsignalering, presentie- en narratieve methodiek, motiverende gespreksvoering, zorgprogrammering, positieve psychologie, eigen kracht en stigmatisering.

Preventie en consultatie
Public (mental) health, , gezondheidsbevordering, cognitieve therapieën, psycho-educatie, zorg in de 1e lijn.

Innovatie en zorgbeleid
Coördinatie, ketenzorg, chroninsche zorg, WMO, (F)ACT, Vakblad

Deskundigheidsbevordering en coaching
Professionalisering, positionering, diversiteit, kwaliteitszorg, trends in de zorg, praktische ethiek, werken met verschillende reflectietools.

Uw kerndocent

Gerard Lohuis (1961) is docent bij de opleiding Sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven. Daarnaast is hij docent bij diverse andere opleidingen in de gezondheidszorg. Ook werkt hij als GGZ-verpleegkundige specialist als docent en onderzoekbegeleider bij Lentis, afdeling volwassenenzorg. Gerard is intensief betrokken bij de ontwikkelingen in de zorg aan sociaal-psychiatrisch patiënten en heeft daarover diverse publicaties op zijn naam staan.

Doelgroep

De opleiding is voor hbo-opgeleide verpleegkundigen met minimaal 2 jaar recente werkervaring met mensen met psychiatrische problematiek. Tevens moet u werkzaam zijn binnen een instellingen waar u (ook) werkt met psychiatrische problematiek.

Instroomniveau

  • Verpleegkundige in het BIG-register;
  • hbo-V diploma;
  • mbo-V diploma afstudeerrichting GGZ of diploma B- verpleegkundige, aangevuld met een relevant hbo-diploma;
  • B-verpleegkundigen en mbo opgeleide verpleegkundigen kunnen worden toegelaten op basis van een assessment, waarmee wordt aangetoond dat zij over hbo denk- en werkniveau beschikken;
  • Twee jaar recente werkervaring in de psychiatrie;
  • Werkzaam zijn in de psychiatrie (minimaal 0,8 fte inclusief opleidingsdagen);
  • Op de werkplek de beschikking hebben over een praktijkcoach (een senior SPV) die gedurende anderhalf jaar het praktijkleren wekelijks kan begeleiden;
  • Competenties: expertisegebied van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige (V&VN SPV, 2014)

Startdata

05-03-2021 | Lesdag vrijdag
15-09-2021 | Lesdag woensdag

Overige data

Volgt

Tijden

09.15 – 16.30 uur (dagen waarop reflectie gegeven wordt tot 17.30 uur of vanaf 8.30 uur).Tijdens de eerste helft van de opleiding: elke week op woensdag en daarna om de week.

Duur

48 dagen verspreid over anderhalf jaar.

Tijdsinvestering

De opleiding omvat 90 ECT(= 2520 studiebelastingsuren).De opleiding duurt anderhalf  jaar met een tijds investering van 8-12 uur per week.

Kosten

€ 8.950,= (inclusief cursusarrangement*) (prijs onder voorbehoud)

Bijkomende literatuurkosten: circa € 725, -

*Cursusarrangement: onbeperkt koffie, thee en ijswater. Gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Belastingdienst en studiekosten ( zie hiervoor de website van HanzePro)

Locatie

Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 15, maximaal 24

Afronding

De opleiding zit op dit moment in de procedure zitten van de NLQF kwalificatie en is tevens is geregistreerd door V&VN SPV. Daarmee vallen de kwaliteitseisen en diplomering binnen een erkende en landelijke overeengekomen regeling in het hoger beroepsonderwijs. U ontvangt een post-hbo diploma waarop het NLGF kwalificatieniveau wordt benoemd.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)