Verpleegkunde Deeltijd

Niveau
Tijdsduur

Verpleegkunde Deeltijd

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Uitgebreid

Je kunt je voor de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd aanmelden als je een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector hebt zodat je opleidingsopdrachten op je eigen werkplek kunt uitvoeren. Meer informatie over de toelatingseisen en specifieke voorwaarden waar je werkplek aan moet voldoen, vind je onder het kopje 'Praktisch' bij ‘Instroomniveau’.

Tijdens deze opleiding werk je in je eigen praktijksituatie aan verpleegtechnische vaardigheden. Wat je niet tijdens je eigen werk kunt oefenen, oefen je in het skillslab van de Academie voo…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Uitgebreid

Je kunt je voor de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd aanmelden als je een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector hebt zodat je opleidingsopdrachten op je eigen werkplek kunt uitvoeren. Meer informatie over de toelatingseisen en specifieke voorwaarden waar je werkplek aan moet voldoen, vind je onder het kopje 'Praktisch' bij ‘Instroomniveau’.

Tijdens deze opleiding werk je in je eigen praktijksituatie aan verpleegtechnische vaardigheden. Wat je niet tijdens je eigen werk kunt oefenen, oefen je in het skillslab van de Academie voor Verpleegkunde. Studenten zonder verpleegkundige achtergrond kunnen hier ook snel extra ervaring opdoen.

Afhankelijk van je vooropleiding kan je starten in één van de modules of trajecten die de opleiding kent, bijvoorbeeld:

 1. Bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd (volledig)
  Heb je een havo, vwo of mbo niveau 4 diploma? Kies dan voor de volledige deeltijdopleiding Verpleegkunde. Je start dan met de module Beargumenteren van zorg A. Deze opleidingsvariant duurt 4 jaar.
 2. Bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd (verkort)
  Heb je een diploma Mbo-V (of vergelijkbaar)? Kies dan voor de verkorte deeltijdopleiding Verpleegkunde. Je start dan met de Schakelmodule. Deze opleidingsvariant duurt 2,5 jaar.
 3. Starten in een andere module
  Wil je in een andere module starten dan Beargumenteren van zorg A of de Schakelmodule? Neem dan contact op met de opleiding.
 4. FastSwitch Verpleegkunde
  Wil jij overstappen naar een beroep in de zorg en ben je al in het bezit van een hbo- of wo-diploma? Dan is het FastSwitch-traject misschien iets voor jou: FastSwitch Verpleegkunde | HanzePro

Programma

Deze opleiding kent een flexibel programma dat is ingedeeld in twee niveaus (elk twee jaar). Per niveau worden verschillende modules aangeboden die gekoppeld zijn aan de deskundigheidsgebieden uit het landelijke opleidingsprofiel. Jouw vooropleiding en achtergrond bepalen hoe lang je over de studie doet.

Binnen niveau 1 maak je binnen de modules vooral kennis met het beroep verpleegkunde. Hierbij wisselen vaardigheidsonderwijs, medische kennis en communicatielessen elkaar af. Ook wordt binnen niveau 1 (en 2) aandacht besteed aan je persoonlijke en professionele identiteit wat onlosmakelijk verbonden is aan je ontwikkeling als verpleegkundige.

Binnen niveau 2 kies je je eigen route, waarbij de modules en in het bijzonder het doen van praktijkgericht onderzoek en keuzeonderwijs centraal staan. Binnen het keuzeonderwijs kun je naast een keuzemodule kiezen voor een verbredende of verdiepende minor. Denk bijvoorbeeld aan de minor Critical Care, Oncologie, Kind & Jeugd en Sociale Psychiatrie, of een minor buiten de Academie voor Verpleegkunde.
 
Je ontvangt studieloopbaanbegeleiding gedurende de gehele opleiding.

De modules die wij aanbieden op niveau 1:

 • Beargumenteren van zorg A (startmodule)
 • Regisseren van zorg
 • Werken aan gezondheid
 • Borgen kwaliteit en veiligheid
 • Beargumenteren van zorg B

Naast de bovenstaande modules wordt ook medische kennis aangeboden en skillslab onderwijs (verpleegtechnische vaardigheden).

De modules die wij aanbieden op niveau 2:

 • Beargumenteren van zorg
 • Regisseren van zorg
 • Werken aan gezondheid
 • Borgen kwaliteit en veiligheid
 • Analyseren en verbeteren van zorg
 • Vrije keuzeruimte Minor (bijvoorbeeld Critical Care, Oncologie, Sociale psychiatrie,
 • Kind & Jeugd of Geriatrie & Gerontologie)

Studenten met een Mbo-V of inservice-diploma starten in de Schakelmodule op niveau 1, deze module duurt een half jaar. Daarna volgen zij de modules die aangeboden worden binnen niveau 2.

Binnen niveau 1 en 2 zullen studenten naast de reguliere modules ook keuzemodules volgen. 

Meer inhoudelijke informatie over de modules volgt.

Na het afstuderen

Wil je na je opleiding HBO-Verpleegkunde doorstuderen? Met een HBO-V diploma en minimaal twee jaar werkervaring kun je kiezen voor de Master Advanced Nursing Practice van de Hanzehogeschool. Je kunt na je bacheloropleiding ook kiezen voor de Master Healthy Ageing Professional.

Lesdagen

Als deeltijd student heb je één lesdag per week. Op welke dag deze lesdag plaatsvindt, hangt af van de module die je volgt.

De lesdagen voor studiejaar 2024-2025 volgen zo spoedig mogelijk.

Houd rekening met eventueel avondonderwijs. Volg je een module op dinsdag, woensdag of donderdag dan word je ingedeeld in een groep die les heeft van 9.00 – 16.00 of in een groep van 13.30 – 20.30. Op maandag en vrijdag vindt er geen avondonderwijs plaats.

Start

De bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd start elk jaar in september. Heb je een Mbo-V diploma dan kun je ook starten in februari (je start met module 4).

Ga je starten met de opleiding Verpleegkunde Deeltijd in module 4 en heb je voorkeur voor een lesdag (woensdag of vrijdag)? Schrijf je dan op tijd in! Wij zullen dan proberen om zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeur. Na de onderstaande data kunnen wij helaas niet de voorkeur van jouw lesdag garanderen.

Start opleiding: 2 september 2024           | Inschrijven vóór 1 juli 2024

Start opleiding: 10 februari 2025              | Inschrijven vóór 1 december 2024


Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht op een van onze open dagen  of één van onze informatieavonden.

Wil je alvast verder kennismaken en proefdraaien of de opleiding echt iets voor je is? Kom dan ook naar de voorbereidende avonden! Meer informatie hierover vind je op: Voorbereiding op de Hbo-V | HanzePro.

Na het volgen van de opleiding

Als afgestudeerde Hbo-V’er ben je een competente beginnende beroepsbeoefenaar. Niet alleen beschik je over de nodige vakkennis, maar je hebt ook geleerd om weloverwogen beslissingen te nemen. Je bent gedegen voorbereid op de beroepspraktijk, je bent in staat kritisch te redeneren, je bent een zelfstandig professional en je bent je bewust van je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Allemaal factoren die het beroep van verpleegkundige interessant maken.

Door te kiezen voor de Academie voor Verpleegkunde kun je functioneren op zowel de nationale als de internationale arbeidsmarkt. Kortom: een toekomst vol perspectief!

Ook op maat voor organisaties

Werkgevers met vragen over de mogelijkheden voor hun medewerkers, kunnen met ons contact opnemen via verpleegkundedeeltijd@org.hanze.nl

Doelgroep

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag het hbo-diploma Verpleegkunde willen halen. 

Instroomniveau

Met een diploma havo, vwo of mbo 4 diploma ben je toelaatbaar tot de opleiding verpleegkunde deeltijd.

Let op: Als voorwaarde geldt dat je een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector hebt die voldoet aan onderstaande werkplekeisen.

21+ Regeling
Beschik je niet over de juiste vooropleiding, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kan je eventueel toch aan de opleiding Verpleegkunde Deeltijd beginnen. Dit kan via de zogenaamde 21+ regeling. Door middel van een toelatingsonderzoek kijken we of je geschikt bent voor de opleiding. Elke opleiding binnen de Hanzeghogeschool stelt zelf de criteria vast. Er is dus geen centraal 21+ toelatingsonderzoek. Binnen de Academie voor Verpleegkunde bestaat de 21+ regeling uit de volgende onderdelen:

 • Capaciteitentest (de MCT-H-test), meer informatie hierover vind je hier.
 • Motivatiebrief en CV
 • Gesprek: tijdens dit gesprek kijken we naar je drijfveren om te kiezen voor een opleiding tot verpleegkundige op hbo-niveau. De uitslag van de capaciteitentest en de inhoud van je motivatiebrief worden meegenomen in dit gesprek.

De procedure
Wil je je aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde én gebruikmaken van de 21+ regeling? Stuur dan zo vroeg mogelijk een mail naar verpleegkundedeeltijd@org.hanze.nl. De toelatingscommissie van de Academie voor Verpleegkunde neemt vervolgens contact met je op om afspraken te maken en de aanmeldprocedure toe te lichten.

De toelatingscommissie geeft op basis van haar indruk een advies aan de dean van de Academie voor Verpleegkunde. De dean van de Academie voor Verpleegkunde neemt uiteindelijk een besluit op basis van het advies van de toelatingscommissie én de brief. Als het een positief besluit betreft, ontvang je een beschikking die ervoor zorgt dat je toelaatbaar bent voor de opleiding.

Je dient je uiterlijk 1 mei te hebben aangemeld voor een 21+ toelatingsonderzoek.

Werkplekeisen
Omdat je op je eigen werkplek opdrachten moet uitvoeren en ervaring opdoet op hbo-niveau, stelt de opleiding eisen aan jouw werkplek. Nadat je je hebt aangemeld, toetsen we of jouw werkplek geschikt is als basis voor de bacheloropleiding Verpleegkunde deeltijd.

Je werkplek moet voldoen aan een aantal eisen, waaronder:

 • Je bent werkzaam binnen de zorg- of welzijnssector waar je samenwerkt met verpleegkundigen. Je bent in het bezit van een contract van minimaal 20 uur per week. Of je hebt de mogelijkheid én de garantie - vastgelegd in een overeenkomst - om stage te lopen binnen de zorg- of welzijnssector. Deze werkplekeis houdt verband met de verplichte 2300 stage-uren in de praktijk (Wet BIG).
 • Tijdens de opleiding faciliteert je werkgever je om leer- en toetsopdrachten van de opleiding te verrichten zoals beschreven in de onderwijs- en examenregeling en bij de modules van de opleiding.
 • Op je werkplek bestaat de mogelijkheid (of wordt de mogelijkheid gecreëerd) om de CanMEDS-rollen te ontwikkelen naar het eindniveau van de Bachelor of Nursing (V&VN 2012)*
 • Je wordt tijdens de uitoefening van de leer- en toetsopdrachten begeleid door een vaste hbo-verpleegkundige.
 • Op je werkplek kom je in aanraking met patiëntproblemen uit de vier domeinen van de kernset patiëntenproblemen: lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal.
 • Je werkbegeleider heeft goed zicht op de activiteiten die je in relatie tot de competenties (behorende bij de CanMEDS-rollen) binnen de opleiding gaat verwerven.
 • Je hebt de mogelijkheid om op een vaste dag in de week lessen bij te wonen.

Het gaat hier om de rollen van zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve EBP-professional, gezondheidsbevorderaar, organisator en professional & kwaliteitsbevorderaar.

Startdata

De bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd start in september. Mensen met een MBO-V diploma kunnen ook starten in februari (zij starten dan met module 4).
02-09-2024 | Inschrijven vóór 1 juli 2024
10-02-2025 | Inschrijven vóór 1 december 2024

Overige data

Mensen met een Mbo-V diploma kunnen ook starten in februari (je start dan met de Schakelmodule – verkorte HBO-V opleiding).

Voor meer informatie over deze opleiding kun je terecht op een van onze informatieavonden.

Tijdens de reguliere Open Dagen van de Academie voor Verpleegkunde hebben we vaak een doorlopend spreekuur voor mensen met interesse in Verpleegkunde deeltijd. Ga naar www.hanze.nl/opendag voor een overzicht van deze Open Dagen.

Duur

Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding 2,5 tot 4 jaar.

 • Havo, vwo of mbo-diploma (niveau 4): 4 jaar
 • Mbo-verpleegkundigen (niveau 4): 2,5 jaar
 • In-service verpleegkundigen: 2,5 jaar
 • Mbo in de richting Zorg & Welzijn (bijv. doktersassistenten): 4 jaar
 • SAW’ers en SPW’ers (niveau 4): 3 tot 4 jaar*
 • Hbo'ers en Wo'ers in Zorg & Welzijn: 3 tot 4 jaar*
 • Toelating d.m.v. 21+ toelatingsonderzoek: 4 jaar

*Afhankelijk van loopbaan en achtergrond.

Tijdsinvestering

Deze deeltijdopleiding vraagt een flinke tijdsinvestering. Naast je werkplek in de zorg van minimaal 20 uur, besteed je wekelijks 12 uur aan zelfstudie en volg je lessen. Je maakt deel uit van een leergemeenschap waarin het werkveld, studenten en docenten samenwerken om het onderwijs vorm te geven.

Kosten

De kosten voor de opleiding zijn afhankelijk van je achtergrond:

 • De meest actuele gegevens over het collegegeld vind je op de website HanzePro.
 • De kosten voor boeken en leermiddelen zijn éénmalig ongeveer 1300 -, euro.

Afronding

Als je met succes deze opleiding hebt doorlopen, heb je recht op de titel Bachelor of Science.

Vervolg of verdieping

Wil je na je opleiding hbo-Verpleegkunde doorstuderen? Met een Hbo-V diploma en minimaal twee jaar werkervaring kun je o.a. kiezen voor de Master Advanced Nursing Practice van de Hanzehogeschool. Je kunt na je bacheloropleiding ook kiezen voor de Master Healthy Ageing Professional.

Bijzonderheden

De opleiding wordt verzorgd door de Academie voor Verpleegkunde Hanzehogeschool Groningen.

We denken graag met je mee over de ontwikkeling van je loopbaan. Wil je meer informatie of een afspraak maken voor een gesprek?

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan via www.studielink.nl.  Je inschrijving is afhankelijk van je individuele situatie:

 • Inschrijven voor Verpleegkunde Duaal: Je werkgever biedt jou alle faciliteiten om de bacheloropleiding Verpleegkunde deeltijd te volgen. Je volgt Verpleegkunde deeltijd als duale student.
 • Inschrijven voor Verpleegkunde Deeltijd: Voldoet je werkplek wel aan de werkplekeisen, maar wordt jouw opleiding niet volledig door je werkgever gefaciliteerd, dan volg je deze opleiding als deeltijdstudent.

Deze opleiding doet mee aan het OCW-experiment leeruitkomsten, gericht op het flexibiliseren van het deeltijdonderwijs. Het experiment duurt tot de inwerkingtreding van het wetvoorstel leeruitkomsten of tot de intrekking of verwerping van dit wetvoorstel. https://www.hanzepro.nl/waarom-hanzepro/experiment-leeruitkomsten/

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)