Functioneel ontwerpen.604_aanbieding

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Functioneel ontwerpen.604_aanbieding

CAI opleidingen
Logo van CAI opleidingen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,3 CAI opleidingen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,3 (uit 272 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeArnhem
5 mrt. 2024
check_circle Startgarantie

Beschrijving

Functioneel Ontwerp, Analyse, Specificatie en documenteren. (aanbieding betreft de 5 daagse cursusuitvoering).

In het functioneel ontwerp (FO) staat wat de te bouwen applicatie of website aan functionaliteit moet bieden zodanig omschreven dat een klant het document ook goed kan begrijpen. Dat wil zeggen: niet te technisch, maar elk woord moet wel raak zijn. Daarnaast moet de informatie ook nuttig zijn voor iemand die een informatiesysteem moet gaan bouwen. Het functioneel ontwerp is de blauwdruk van dit systeem/de applicatie.

Bij Agile ontwikkelen en Scrum is een functioneel ontwerp van belang om de helikopter view te bewaren over de divers user stories. Met name de User stories die bovenaan…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Agile (algemeen), Scrum, Scrum Product Owner, PRINCE2 Agile en SAFe Agile.

Functioneel Ontwerp, Analyse, Specificatie en documenteren. (aanbieding betreft de 5 daagse cursusuitvoering).

In het functioneel ontwerp (FO) staat wat de te bouwen applicatie of website aan functionaliteit moet bieden zodanig omschreven dat een klant het document ook goed kan begrijpen. Dat wil zeggen: niet te technisch, maar elk woord moet wel raak zijn. Daarnaast moet de informatie ook nuttig zijn voor iemand die een informatiesysteem moet gaan bouwen. Het functioneel ontwerp is de blauwdruk van dit systeem/de applicatie.

Bij Agile ontwikkelen en Scrum is een functioneel ontwerp van belang om de helikopter view te bewaren over de divers user stories. Met name de User stories die bovenaan de Product Backlog staan (en waarover men vaak minder onzeker is over functionaliteit en haalbaarheid van implementatie) kunnen incrementeel worden toegevoegd aan een functioneel ontwerp. Het functioneel ontwerp is hierbij een dynamisch document dat op een evolutionaire wijze wordt onderhouden.

De Product Owner (PO) als productmanager en eindverantwoordelijke van het product zal zich minder bezighouden met het FO te onderhouden. Heeft de PO wel de competenties om requirement engineering en business analyse uit te voeren, dan kan hij/zij ook goed het FO bijhouden. In andere gevallen kan dit worden uitbesteed aan het ontwikkelteam, waarbij we goed in de gaten houden dat perfectioneren van een FO niet vooropstaat.
Werkbare afspraken over wat en hoe betreffende het onderhouden van een FO kunnen door PO en team samen worden opgesteld en kunnen worden opgenomen in een Definition of Done.

Algemeenheden over Business Analyse (zoals BABOK v3.0 en BSC invalshoeken) en requirements engineering (zoals IREB invalshoek en BCS invalshoek) worden zeker bekeken in deze cursus maar de focus ligt op het zelf leren toepassen van de technieken en methoden in praktijk, om zo een samenhangend ontwerp / specificatiedocument te kunnen maken met begrijpbare diagrammen ter ondersteuning.

 • Een cursus voor informatieanalisten, requirements engineers of business analisten met weinig werkervaring (1 tot 2 jaar) of IT professional die opfrissing behoeft.
 • Voor degene met weinig werkervaring is een extra  pre-course dag mogelijk om inzicht en basiskennis te krijgen over analyse /ontwerp technieken en methoden.
 • Heb je al veel business analysis ervaring dan kan onze praktijkopdracht examen een uitdaging zijn in plaats van het meerkeuze vragen  examen. Je kunt dan zelf een opdracht uit je werk inbrengen als opdracht om uit te werken onder begeleiding en voor het bepalen van je examen cijfer. 

De deelnemers krijgen gedurende 9 à 12 weken inzicht en kennis aangereikt over business analyse & informatieanalyse technieken. Ook wordt gekeken naar procesontwerp en hoe een conceptueel /logisch gegevensmodel voor de business of een te maken applicatie op te stellen.

Brochure aanvragen:
Bij aanvragen van informatie over een aanbieding is uw telefoonnummer nodig voor een effectieve afhandeling van uw aanvraag.

Uitvoering:

5 lesdagen. Uitvoering eens in de 2 à 3 weken een lesdag. Kan ook online in 15 Skype sessies van 105 minuten (+/- kwartier). 

Opbouw globaal: 

 • 5 lesdagen praktisch bezig zijn met (agile) analyse methoden en technieken voor het bepalen van functionele- en non-functionele eisen, procesanalyse, gegevensanalyse en gedragsanalyse.
 • Modellen die aan de orde komen zijn onder ander data flow diagrammen, databaseschema's/gegevensmodellen, en visuele modelleertalen zoals UML, BPMN, IDEF0, …
 • We hanteren een duidelijke FO template zodat kan gestructureerd een functioneel ontwerp worden samengesteld. 

Inhoud: 
- agile informatieanalyse, 
- requirement elicitatietechnieken,
- procesmodellen (DFD en BPMN),
- gegevensmodellen (ERD, Klassendiagram),
- interactie/gedragsmodellen,
  activity diagram, sequentie diagram, 
  toestanden diagram, use case diagram,
- procesbeschrijvingen: Use Cases, User Stories,
- procedurele en non-procedurele beschrijvingen, 
- requirement analyse en natuurlijke taal specificatie,
- kwaliteitseisen/non-functional requirements,
- opstellen van een Requirement Specification document,
   - FO voor agile omgevingen
   - FO voor normale omgevingen
   - FO voor internet applications
   - FO voor system engineering projects
- gestructureerd ontwerpen,
- event-driven analysis,
- data-driven analysis,
- acceptatietest scenario’s opstellen.

Doelgroep: 
Bestemd voor iedereen die een functioneel ontwerp wil kunnen maken en de bijbehorende elicitatie- en informatieanalyse technieken wil beheersen, zoals: requirement engineer, informatieanalist, functioneel ontwerper, technisch ontwerper, consultants en medewerkers in systeemontwikkeling omgevingen. 

Examen:
Bij de cursus kan een meerkeuze vragen examen worden afgelegd. Het is een open boek examen met 30 vragen, examentijd bedraagt 3 uur. Eventueel kan men het examen vervangen voor een praktijkgerichte opdracht welke beoordeeld wordt.

Niveau & voorkennis:
Enige kennis van analysetechnieken wordt verwacht. HBO niveau cursus. N.B. heb je geen kennis van analysetechnieken of modelleerwijzen, voeg dan 1 extra pre-course lesdag toe zodat je vooraf goed kan worden voorbereid om aan te sluiten. 

Investering:
Aanbieding omdat de cursus al moet starten op de aangegeven data. Let op bijkomende examen en materiaalkosten e.d.

Flexibele cursus met aandacht voor uw situatie.

 1. Cursussen zijn flexibel uitbreidbaar. Elke cursus start met een workshop (1 dag)of foundation deel (2 dagen), uitbreidbaar met extra verdieping tot een advanced of professional cursus.
 2. Wil je met een collega c.q. komen er 2 deelnemers van dezelfde organisatie, dan is korting mogelijk, geef dan je telefoonnummer door.
 3. De cursusprijs is zonder studiemateriaal, boeken, catering en eventuele lunches, extra verdiepingsdagen en examens.
 4. Startgarantie of je eigen doorloopschema opgeven, behoort tot de mogelijkheden!
 5. Flexibele planning; deze kan in overleg met jou of tijdens de uitvoering worden aangepast naar de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)