WMO consulent

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

WMO consulent

Inholland Academy
Logo van Inholland Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,6 Inholland Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,6 (uit 44 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeALKMAAR
27 sep. 2024 tot 30 okt. 2024
Toon rooster
event 27 september 2024, 09:30-16:30, ALKMAAR

Beschrijving

Als WMO consulent handel je zorgaanvragen van burgers af.

Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat kwetsbare burgers de juiste voorzieningen krijgen en zo kunnen blijven meedoen in de samenleving. Als WMO consulent handel je zorgaanvragen van burgers af. Jij zorgt ervoor dat iemand bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding of een traplift krijgt. Ben jij iemand die zich graag verdiept in anderen, altijd mogelijkheden ziet en gemakkelijk communiceert? Wil jij als WMO consulent concrete oplossingen zoeken voor burgers? De post-hbo opleiding WMO consulent stoomt jou in 20 bijeenkomsten klaar voor de beroepspraktijk. De opleidin…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Als WMO consulent handel je zorgaanvragen van burgers af.

Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat kwetsbare burgers de juiste voorzieningen krijgen en zo kunnen blijven meedoen in de samenleving. Als WMO consulent handel je zorgaanvragen van burgers af. Jij zorgt ervoor dat iemand bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding of een traplift krijgt. Ben jij iemand die zich graag verdiept in anderen, altijd mogelijkheden ziet en gemakkelijk communiceert? Wil jij als WMO consulent concrete oplossingen zoeken voor burgers? De post-hbo opleiding WMO consulent stoomt jou in 20 bijeenkomsten klaar voor de beroepspraktijk. De opleiding behandelt alle facetten van gemeentelijke dienstverlening.

Het initiatief tot en het programma van de opleiding WMO consulent is tot stand gekomen in samenwerking met:

Koopman Optima, Interim-management, advies & ondersteuning: investeert in innovaties ter ondersteuning van het openbaar bestuur
De BUCH, werkorganisatie van de gemeenten Bergen | Uitgeest | Castricum | Heiloo
Gemeente Alkmaar
Lees meer over de opleiding WMO consulent

De opleiding WMO consulent bestaat uit 20, tweewekelijkse, bijeenkomsten. De werkvormen zijn afwisselend: je volgt vaardigheidstrainingen, zoals rollenspellen, maar ook colleges en casuïstiekbesprekingen.De opleiding WMO consulent bestaat uit 20, tweewekelijkse, bijeenkomsten. De werkvormen zijn afwisselend: je volgt vaardigheidstrainingen, zoals rollenspellen, maar ook colleges en casuïstiekbesprekingen. Er is veel ruimte voor jouw eigen leervragen:

Module 1
Deze module zal in het teken staan van de kennismaking met het werkveld, de bijbehorende werkzaamheden en de doelgroep. Zowel externe gastsprekers (Wmo-consulenten en ervaringsdeskundigen) als interne docenten (voornamelijk werkzaam binnen de opleiding Social Work) zullen de bijeenkomsten vormgeven. Deze staan in het teken van het in kaart brengen van een eigen ‘kritische beroepssituatie’ (KBS). Deze KBS zal per bijeenkomst worden aangevuld met ‘nieuwe’ informatie en heeft als doel om jou als deelnemer kennis te laten maken met de vele aspecten die een aanvraag met zich meebrengt. Theorievakken die aan bod komen zijn o.a. sociologie, psychologie en recht.

Module 2
Deze module staat in het teken van gesprekstechnieken en bijbehorende methodieken. Uitgangspunt is het ‘keukentafelgesprek’ die veelal bij de burger thuis zal plaatsvinden. Door middel van rollenspelen krijg je inzicht in je eigen verbale en non-verbale vaardigheden. Deze module zal gecombineerd worden met een stage in de praktijk, waarin men het geleerde meteen tot uitvoering kan brengen. Daarnaast zullen er intervisie-bijeenkomsten plaatsvinden om de ervaringen betekenis te kunnen geven en te kunnen reflecteren op hetgeen men meemaak tin de praktijk. Methodieken/onderwerpen die o.a. aan bod zullen komen zijn basisvaardigheden gespreksvoering, motiverende gespreksvoering, signalering huiselijk geweld en kindermishandeling en omgaan met weerstand.

Module 3
Module tot slot bestaat uit het kritisch onder de loep nemen van de huidige gang van zaken binnen de gemeenten, met betrekking tot de Wmo en de rol van Wmo-consulent. Hoe wordt de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd en welke verbeterpunten zijn er? Hierover ga je in gesprek met diverse partijen zoals de hulpverlener (in dit geval de Wmo-consulent) en de hulpvrager. Deze module zal worden ondersteund met lessen over schrijfvaardigheid, onderzoeksvaardigheden en intervisie.

Na afronding van de opleiding WMO consulent ben jij klaar voor een mooie functie bij de gemeente. Je hebt de kennis met betrekking tot de WMO in huis.Na afronding van de opleiding WMO consulent ben jij klaar voor een mooie functie bij de gemeente. Je hebt de kennis met betrekking tot de WMO in huis. Ook heb je kennis van:

regievoering/casemanagement
diverse gesprekstechnieken
rapportagetechniek
houdingsaspecten met als insteek ‘ik als instrument van de gemeentelijke dienstverlening 2.0’
preventief werken
doelgroepen, ondersteuningsvragen en indicatiestellingen
specifieke doelgroepen (GGZ en NAH)
de sociale kaart
samenwerken/netwerken (in- en extern)
morele dilemma’s in de beroepspraktijk
diversiteit
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een diploma van Inholland Academy.

De opleiding WMO consulent is bedoeld voor professionals die:

anderen écht willen helpen
goed aanvoelen wat anderen denken en ervaren
communicatief vaardig, creatief en initiatiefrijk zijn
analytisch vermogen hebben
problematiek bij een cliënt breed kunnen waarnemen en hier simpele en concrete oplossingen voor kunnen vindenDe opleiding WMO consulent is bedoeld voor professionals die:

anderen écht willen helpen
goed aanvoelen wat anderen denken en ervaren
communicatief vaardig, creatief en initiatiefrijk zijn
analytisch vermogen hebben
problematiek bij een cliënt breed kunnen waarnemen en hier simpele en concrete oplossingen voor kunnen vinden
Heb je een hbo-diploma én ervaring in het sociale domein? Dan ben je zonder meer toelaatbaar voor deze opleiding.

Ook met een mbo4-opleiding óf zonder werkervaring in het sociale domein is deelname mogelijk, maar dan zal er wel een assessment vooraf gaan plaatsvinden. Dit assessment bestaat uit een schriftelijk en een mondeling deel. Voor meer informatie, mail Samantha Dooper: samantha.dooper@inholland.nl.

U zoekt persoonlijke aandacht en een opleider die met u meedenkt, u bent bij ons van harte welkom.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)