PGS 15 opslag van gevaarlijke goederen
Startdata en plaatsen
Beschrijving
Inleiding:
Het opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen is niet geheel zonder risico, vandaar dat het bedrijf of organisatie aan wettelijke eisen moet voldoen. Het niet kennen en toepassen van de wettelijke voorschriften rond opslag van gevaarlijke stoffen kan leiden tot een ramp. De Richtlijn opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS15) beschrijft deze regels voor het veilig opslaan van deze stoffen.
In 2011 is een geactualiseerde PGS 15 van kracht geworden.
Wanneer het bedrijf of de organisatie de gevaarlijke goederen opslaat volgens deze richtlijn dan voldoet men aan de Arbeidsomstandighedenwet en –regelgeving. Daarnaast voorkomt u problemen bij het verlenen van uw omgevingsvergunni…
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Inleiding:
Het opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen is niet geheel zonder risico, vandaar dat het bedrijf of organisatie aan wettelijke eisen moet voldoen. Het niet kennen en toepassen van de wettelijke voorschriften rond opslag van gevaarlijke stoffen kan leiden tot een ramp. De Richtlijn opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS15) beschrijft deze regels voor het veilig opslaan van deze stoffen.
In 2011 is een geactualiseerde PGS 15 van kracht geworden.
Wanneer het bedrijf of de organisatie de gevaarlijke goederen opslaat volgens deze richtlijn dan voldoet men aan de Arbeidsomstandighedenwet en –regelgeving. Daarnaast voorkomt u problemen bij het verlenen van uw omgevingsvergunning en natuurlijk bij de naleving van het Activiteitenbesluit.
Maar wij kunnen ons voorstellen dat de aangepaste richtlijn nog de nodige vragen oproept bij de implementatie in uw bedrijf of organisatie. Vandaar de training “aan de slag met PGS 15”
Aan de slag met PGS 15
In elke milieuvergunning worden eisen gesteld aan opslag van gevaarlijke stoffen, meestal gebaseerd op PGS-richtlijnen. Zelfs voor deskundigen is het lezen, interpreteren en toepassen van deze eisen niet altijd eenvoudig. Met behulp van de basiskennis die tijdens de training wordt opgedaan kan de deelnemer de meeste zaken zelf afhandelen of doelgericht advies of ondersteuning vragen en deze op waarde schatten.
Doelgroep:
De cursus is bestemd voor iedere medewerker en leidinggevende die verantwoordelijk is voor het goed beheer van de opslag van gevaarlijke stoffen en preparaten volgens de PGS richtlijnen. Zoals bijvoorbeeld: de milieucoördinator, KAM managers, veiligheidskundige en warehousemanager.
Doelstelling:
Op basis van de indeling van gevaarlijke stoffen (ADR) kunt u een analyse maken van het aanwezige assortiment binnen uw bedrijf en de scheidingseisen voor deze stoffen op juiste wijze toepassen en de juiste maatregelen nemen voor het opslaan.
De cursus verschaft de deelnemers de kennis om bestaande opslagplaatsen te beoordelen en aanpassingen door te voeren om zodoende te zorgen voor veiligheid bij de opslag van gevaarlijke stoffen
Inhoud:
Tijdens de cursus wordt onder andere antwoord gegeven op de volgende vragen:
Wanneer krijg ik te maken met de PGS 15?
Wat is de rol van de Inspectie SZW?
Wat zijn nu precies de aanpassingen t.o.v. de ‘oude’ PGS?
Voor welke stoffen en hoeveelheden geldt deze richtlijn?
Wat zijn de voorschriften voor de kwaliteit van vloeren, brandpreventie, ventilatie, productopvang, veiligheidsignalering en noodprocedures?
Wat zijn de voorschriften wanneer de opslagvoorziening groter is dan 10.000 kg?
Wat zijn de ondergrenzen en vrijstellingen?
Welke basiskennis van de vervoerswetgeving (ADR) is voor mij van toepassing?
Wat zijn de voorschriften t.a.v. gasflessen, spuitbussen, gaspatronen en de zogenoemde CMR-stoffen?
Voorafgaand aan de cursus ontvangt de cursist een voorbereidingsopdracht. Deze opdracht en de oefeningen tijdens de cursus zijn erop gericht het geleerde in de praktijk te brengen. U oefent dus in/met uw eigen werksituatie. Gedurende de training worden de resultaten van de voorbereidingsopdracht verwerkt.
Duur:
De cursus duurt 1 dag van 08:00 tot 16:30 uur.
Bijzonderheden:
Cursisten ontvangen een bewijs van deelname. En natuurlijk wordt tussen de middag een zeer goede lunch verzorgd.
Lesmateriaal:
Cursisten ontvangen het boek “ Aan de slag met PGS 15” t.w.v. € 85. Het meest volledige boek wat wordt uitgegeven door SDU uitgeverij. Hierin is de volledige tekst van de vernieuwde PGS 15 opgenomen, bevat het boek een stoffenoverzicht op UN-nummer en zeer nuttige informatie om praktijkproblemen vlot te herkennen en oplossingsgericht aan het werk te gaan.
IMAG, betaalbare, no-nonsense advies en training door allround praktijkgerichte vakdocenten en trainers, waarbij het resultaat centraal staat.
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.