E-learning Beschermingsbewind

Type product
Niveau

E-learning Beschermingsbewind

Learncare Academy
Logo van Learncare Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 Learncare Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 172 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Beschrijving

E-learning opleiding Beschermingsbewind

Als iemand zijn eigen financiën niet meer kan beheren, dan kan (een deel van) zijn/haar vermogen onder bewind gesteld worden.
Een Bewindvoerder behartigt de financiële belangen van meerderjarigen door middel van beschermingsbewind. Het doel van deze civiele bewindvoering is het scheppen van overzicht in de financiële situatie, die door ziekte, handicap, hoge leeftijd, verslaving, schulden of andere bijzondere omstandigheden waarin een klant zich kan bevinden is ontstaan. Daarnaast is het de taak van de bewindvoerder om inkomsten en uitgaven van de klant te optimaliseren. De bewindvoerder heeft altijd te maken met een betrokkene die handelingsbekwaam is…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

"Ik zie dat je het inleveren van een Scriptie Sociale Kaart deel is van het examen. Wat is een Scriptie Sociale Kaart?"

Gevraagd door Kenny - 21-11-2017 15:31
Elke gemeente heeft eigen beleid. In de Scriptie Sociale kaart geef je weer welke sociale voorzieningen er zijn per gemeente. Daarbij geef je per organisatie de naam en contactgegevens aan, en schrijf je op wat dit bedrijf voor jou als bewindvoerder kan doen. De omvang van dit onderdeel kan verschillen, de een stuurt 4 pagina's, de ander 20. Maar het is belangrijk dat je eigen draai aan het document geeft en dat je laat zien dat je je client binnen deze specifieke gemeente kan begeleiden naar de juiste hulpgevende instanties.
Victoria Broens
Beantwoord door Victoria Broens (Springest adviseur)

E-learning opleiding Beschermingsbewind

Als iemand zijn eigen financiën niet meer kan beheren, dan kan (een deel van) zijn/haar vermogen onder bewind gesteld worden.
Een Bewindvoerder behartigt de financiële belangen van meerderjarigen door middel van beschermingsbewind. Het doel van deze civiele bewindvoering is het scheppen van overzicht in de financiële situatie, die door ziekte, handicap, hoge leeftijd, verslaving, schulden of andere bijzondere omstandigheden waarin een klant zich kan bevinden is ontstaan. Daarnaast is het de taak van de bewindvoerder om inkomsten en uitgaven van de klant te optimaliseren. De bewindvoerder heeft altijd te maken met een betrokkene die handelingsbekwaam is.

Het is ook mogelijk om voor iemand die op het persoonlijke (niet financiële) vlak niet voor zichzelf kan zorgen een mentor te benoemen. De mentor geeft zo iemand advies en neemt zoveel mogelijk in overleg met hem beslissingen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.
De kantonrechter beslist over de ondercuratelestelling, de onderbewindstelling en het mentorschap.

De kantonrechter benoemt de bewindvoerder. Deze kantonrechter toetst of civiele bewindvoering werkelijk noodzakelijk is. De bewindvoerder legt ook aan deze kantonrechter verantwoording af over het door hem gevoerde financiële beleid.

Met deze opleiding word je opgeleid tot professioneel Bewindvoerder ook wel beschermingsbewind genoemd.

Wat is beschermingsbewind
Onderbewindstelling van goederen is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen.
Het is een beschermingsmaatregel om mensen te beschermen tegen zichzelf of anderen.
De bewindvoerder wordt aangesteld door de rechtbank.

Een onder meerderjarigenbewind gestelde persoon verliest het beheer over zijn goederen
Dit heeft wel ver gaande consequenties voor de betrokkenen. Meerderjarigen wiens goederen onder bewind zijn geplaatst kunnen niet meer zelfstandig over die goederen beslissen. Maar blijven wel handelingsbekwaam. Zij kunnen bijvoorbeeld wel vragen om meer huishoudgeld of vakantiegeld mits daar uiteraard voldoende financiële dekking tegenover staat. Alle vaste lasten en eventuele schulden moeten immers op tijd kunnen worden voldaan.

Het is tevens de taak van de bewindvoerder om op een goede en vooral heldere wijze uit te leggen waarom er geen ruimte is om een budget te verhogen. Dit valt niet altijd mee. Het vraagt om geduld en inlevingsvermogen.

Dankbaar maar niet makkelijk
Al met al een niet makkelijk vakgebied maar wel dankbaar als je op de juiste wijze kunt omgaan met emoties en vaak onmacht van cliënten.

Automatisering
Een bewindvoerder moet om zijn werk goed te kunnen uitvoeren over een adequate automatisering beschikken. Dit om alle betalingen stipt op tijd te kunnen uitvoeren.
Cliënten en familie dan wel begeleiders van cliënten moeten regelmatig (liefst) maandelijks) een goed en helder overzicht ontvangen van de inkomsten en uitgaven. Dit voorkomt veel vragen en geeft vertrouwen.

Doelgroep en vooropleiding

Je dient te beschikken over een passende MBO-4 diploma en 2 jaar relevante werkervaring of een passende HBO opleiding.
Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM beoordeelt of je aan de eisen voldoet.
Het Landelijk Kwaliteitsbureau erkent opleidingen niet als algemeen geschikt.
De geschiktheid van een opleiding hangt af van de specifieke situatie van een persoon.
Als de opleiding in een specifiek geval als geschikt wordt gezien is dit geen garantie dat dit bij andere verzoekers ook het geval is. Dit is namelijk afhankelijk van de vooropleiding van een persoon.

Wij adviseren dan ook bij twijfel contact op te nemen met het Landelijk Kwaliteitsbureau en de kantonrechter. Op deze manier zal teleurstelling voorkomen worden.
Bekijk hier een overzicht van passende opleidingen voor bewindvoerders en hoe je een opleidingstoets kan indienen.

Niveau
HBO niveau

Persoonlijke online omgeving

In de online omgeving ontvang je diverse examentrainingen en opdrachten om je extra goed voor te bereiden op het examen. Liever leren via mobiel of tablet? Dat kan met onze gratis memotrainer App. Dagelijks ontvang je vragen en heb je de mogelijkheid om een examendatum in te stellen om zo gericht te trainen.

  • Inclusief handige memo trainer waarbij je dagelijks kunt oefenen met examenvragen
  • Inclusief webcolleges over de theorie
  • Mentor beschikbaar op alle werkdagen

Programma

Al het lesmateriaal staat in je persoonlijke online omgeving zodat jij kan studeren waar en wanneer jij wilt. Het is ook mogelijk om het werkboek thuis te ontvangen voor €59,95.
Onder begeleiding van een docent haal jij het beste uit de opleiding.

Als Bewindvoerder ondersteun je mensen die zelf geen beslissingen kunnen of willen nemen over hun financiële zaken. Je leert op welke manier je je rol als Bewindvoerder uitvoert en je de financiën van iemand overneemt, structureert en beheert. Als Bewindvoerder ben je ook aanspreekpunt voor de betrokkene(n). Daarom leer je op welke wijze je het beste kunt communiceren en hoe je op de juiste manier gesprekken voert.

Zelfstandig leren
Bewindvoerder is zowel een sociaal als financieel/juridisch vak. Zelfstandig leren is een belangrijk gegeven. Wij verwachten dat je de lessen zelfstandig door kan werken en er over nadenkt hoe je de aangereikte leerstof praktisch inzetbaar kan maken. Het is van belang je eigen voortgang in de gaten te houden en jezelf te blijven motiveren.
Voor deze opzet is niet zomaar gekozen. Ook dit vakgebied vraagt om in verschillende situaties snel te kunnen schakelen en zelfstandig problemen te kunnen oplossen.

Inhoud E-learning
Het werk van de Civiele Bewindvoerderzorgstelsel, hypotheken en verzekeren
De civiele bewindvoerder en zijn cliënten
Schuldsituaties
Belastingen en toeslagen
Beslaglegging
Theorie examen

Voorbereiding en studiebelasting
Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dien je rekening te houden met een studiebelasting van 10 à 15 studie uren per week.

Praktijkdag

Voor aanvang van de praktijkdag kan je al je punten doorgeven die je graag wilt bespreken tijdens de praktijkdag, zodat je optimaal wordt voorbereid op het examen.

Als Bewindvoerder ondersteun je mensen die zelf geen beslissingen kunnen of willen nemen over hun financiële zaken. Je leert op welke manier je je rol als Bewindvoerder uitvoert en je de financiën van iemand overneemt, structureert en beheert. Als Bewindvoerder ben je ook aanspreekpunt voor de betrokkene(n). Daarom leer je op welke wijze je het beste kunt communiceren en hoe je op de juiste manier gesprekken voert. Tijdens de praktijkdag zullen voornamelijk de communicatieve vaardigheden worden geoefend.
Het middagdeel staat in het teken van het examenonderdeel assessment.

Alle data voor de praktijkdagen tref je in de E-learning aan.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding ontvang je een gratis live webcollege.
Voorafgaand aan het live webcollege kan je vragen insturen zodat deze behandeld worden. De docent zal tijdens het live webcollege aandacht besteden aan de theorie omtrent bewindvoering met diverse ondersteunende casussen. Er is ook een chat ingebouwd zodat je tijdens het live webcollege ook direct vragen kan stellen.
Alle data omtrent het live webcollege tref je in de E-learning aan.

Examen

Het examen bestaat uit drie onderdelen; theorie examen, praktijk-assessment en de Scriptie Sociale Kaart.
Het praktijk-assessment is een mondeling examen waarbij de volgende componenten worden getoetst:

  • Houding en uitstraling. Is de kandidaat in staat de houding en uitstraling aan te nemen die past bij een bewindvoerder;
  • Communicatie. Hier worden de communicatieve vaardigheden van de kandidaat beoordeeld;
  • Argumenteren en onderbouwen. Hierbij wordt gekeken in hoeverre de kandidaat in staat is oplossingen en adviezen te formuleren die nodig zijn voor een succesvol opzetten en continueren van een bewindvoeringstraject.

Uitslag examen
Binnen 10 werkdagen. Het theorie examen maak je online, de scriptie sociale kaart lever je online in en het praktijk-assessment wordt afgenomen tijdens de praktijkdag.

Instituut Certificaat
Voor alle drie de examenvakken moet een ruime voldoende worden gehaald, minimaal een 6. Daarna wordt het Instituut certificaat uitgereikt.

Herexamen
Er bestaat de mogelijkheid van een herexamen voor 1 of meerdere examen vakken.

Opleidingsduur

Je kunt de e-Learning civiele bewindvoerder binnen vier maanden afronden mits je rekening houdt met minimaal 15 uur studiebelasting per week.
Je hebt maximaal 1 jaar toegang tot de e-Learning.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Hieronder vind je de veelgestelde vragen van andere bezoekers. Als je ook een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

"Ik zie dat je het inleveren van een Scriptie Sociale Kaart deel is van het examen. Wat is een Scriptie Sociale Kaart?"

Gevraagd door Kenny - 21-11-2017 15:31
Elke gemeente heeft eigen beleid. In de Scriptie Sociale kaart geef je weer welke sociale voorzieningen er zijn per gemeente. Daarbij geef je per organisatie de naam en contactgegevens aan, en schrijf je op wat dit bedrijf voor jou als bewindvoerder kan doen. De omvang van dit onderdeel kan verschillen, de een stuurt 4 pagina's, de ander 20. Maar het is belangrijk dat je eigen draai aan het document geeft en dat je laat zien dat je je client binnen deze specifieke gemeente kan begeleiden naar de juiste hulpgevende instanties.
Victoria Broens
Beantwoord door Victoria Broens (Springest adviseur)

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)