Procederen in hoger beroep

Type product
Tijdsduur

Procederen in hoger beroep

LLM Legal
Logo van LLM Legal

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Deze cursus is bedoeld voor advocaten die hun kennis en vakbekwaamheid in het procederen in hoger beroep op een hoger peil willen brengen. U verdient 4 PO-punten (NOvA) met de cursus.

Inhoud van de cursus

Als advocaat heeft u op uw eigen vakgebied ongetwijfeld al de nodige ervaring opgebouwd. Maar in de praktijk valt het bij het procederen soms erg tegen, en is het eindresultaat beneden de verwachting. Dat ligt niet aan uw vakinhoudelijke kennis, maar aan het feit dat de procedure, zeker in hoger beroep, een aantal valkuilen kent die zich niet voordoen bij de procedure in eerste aanleg. Vaak gaat het daarbij om regels uit jurisprudentie van de Hoge Raad (denk bijv. aan de devolutieve werki…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Hoger Beroep, Procederen, Strafrecht, Advocaat / Advocatuur en Nederlands recht.

Deze cursus is bedoeld voor advocaten die hun kennis en vakbekwaamheid in het procederen in hoger beroep op een hoger peil willen brengen. U verdient 4 PO-punten (NOvA) met de cursus.

Inhoud van de cursus

Als advocaat heeft u op uw eigen vakgebied ongetwijfeld al de nodige ervaring opgebouwd. Maar in de praktijk valt het bij het procederen soms erg tegen, en is het eindresultaat beneden de verwachting. Dat ligt niet aan uw vakinhoudelijke kennis, maar aan het feit dat de procedure, zeker in hoger beroep, een aantal valkuilen kent die zich niet voordoen bij de procedure in eerste aanleg. Vaak gaat het daarbij om regels uit jurisprudentie van de Hoge Raad (denk bijv. aan de devolutieve werking).

Met de cursus Strategisch procederen in hoger beroep wordt daarop diepgaand ingegaan, zodat na afloop van de cursus de systematiek van het procederen in hoger beroep geen geheimen meer voor u heeft. U leert op welk moment u met welke inhoudelijke argumenten naar voren moet komen. Procederen in hoger beroep vraagt immers om een geheel andere benadering dan procederen in eerste aanleg. Veel meer dan in eerste aanleg, moet u zich meteen al bij aanvang van de procedure in hoger beroep afvragen: waar staan we nu in procesrechtelijk opzicht? Wat is nu de eerstvolgende stap? Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen?

De onderwerpen die tijdens de cursus in ieder geval aan de orde komen, zijn:

Grievenstelsel

 • Grievenstelsel / begrip “grief”
 • Partijautonomie: de bepaling van de grenzen van het hoger beroep
 • De “in beginsel strakke regel” van de HR en de “twee-conclusie-regel”
 • Het incidenteel appel
 • Hoger beroep van tussenvonnissen

Devolutieve werking

 • Vier kenmerken van de “devolutieve werking” / ambtshalve optreden door het hof
 • Devolutieve werking en incidenteel appel (voor “alle zekerheid”)
 • Positief en negatief effect van devolutieve werking
 • Reflexwerking en het opstellen van de memorie van grieven
 • Devolutieve werking en bewijskwesties

De rol van art. 25 Rv

 • Aanvulling van feitelijke- en rechtsgronden
 • Toepassing van art. 25 Rv buiten de grieven om
 • Verschillen in geval van bekrachtiging en vernietiging

Recente rechtsvorming in de jurisprudentie

 • De concentratie van het juridisch debat in hoger beroep / tardieve grieven
 • De verbreding van de “in beginsel strakke regel” in recente jurisprudentie
 • Afsnijding escape-route via wijziging van eis / nova / nieuw verweer

Docent mr. G.J. (Gert Jan) Knijp

De cursus Strategisch procederen in hoger beroep wordt al bijna 15 jaar met uitstekende evaluaties gedoceerd (ook in-company) door mr. G.J. (Gert Jan) Knijp, oud-vicepresident van het Gerechtshof Leeuwarden en lid van het Bijstandsteam voor de Gerechtshoven te Den Haag, thans raadsheer-plaatsvervanger.

Docent mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen

Mr. S.M.A.M. (Steven) Venhuizen is senior raadsheer Gerechtshof ’s-Hertogenbosch en al sinds 1985 werkzaam in de rechterlijke macht. Hiernaast verzorgt hij cursussen, welke gericht zijn op het burgerlijk procesrecht.

LLM Legal: kennis in recht en finance.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.