Industriële elektrotechniek (elektrisch schakelen)

Niveau
Tijdsduur

Industriële elektrotechniek (elektrisch schakelen)

Vakwijs Opleidingen
Logo van Vakwijs Opleidingen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 Vakwijs Opleidingen heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 10 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Vakwijs Opleidingen biedt dit product standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Apeldoorn, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Groningen, Leiden, Middelburg, N.V.T. / Onbekend, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Westland, Zoetermeer

Beschrijving

Vakwijs IET: Elektrotechniek – Opleiding Industriële elektrotechniek (elektrisch schakelen)

De complete cursus Industriële Elektrotechniek bestaat uit de cursussen ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1 en 2’ en ‘Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 1’. Deze cursussen vormen samen de volledige leerlijn Industriële Elektrotechniek.

In deze complete cursus leer je hoe je motorschakelingen en -besturingen op een veilige en accurate manier kunt bedraden en aansluiten. We werken er naar toe dat je zelfstandig, met behulp van een tekening, een besturingskast met diversen motorschakelingen kunt opbouwen, testen en in bedrijf kunt stellen. Ook leer je hoe je systematisch motors…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Elektrisch schakelen, Industrie (overzicht), Elektrotechniek, NEN 1010 en NEN 3140/ Stipel.

Vakwijs IET: Elektrotechniek – Opleiding Industriële elektrotechniek (elektrisch schakelen)

De complete cursus Industriële Elektrotechniek bestaat uit de cursussen ‘Bedraden motorschakelingen en -besturingen 1 en 2’ en ‘Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 1’. Deze cursussen vormen samen de volledige leerlijn Industriële Elektrotechniek.

In deze complete cursus leer je hoe je motorschakelingen en -besturingen op een veilige en accurate manier kunt bedraden en aansluiten. We werken er naar toe dat je zelfstandig, met behulp van een tekening, een besturingskast met diversen motorschakelingen kunt opbouwen, testen en in bedrijf kunt stellen. Ook leer je hoe je systematisch motorschakelingen en besturingen kunt doormeten, zodat je zelfstandig storingen kunt opsporen en verhelpen.

Voor wie

Je bent werkzaam als monteur of servicemonteur in de utiliteit of industrie en je hebt te maken met schakel- en besturingskasten. Je wilt je kennis en vaardigheden verbreden op het gebied van paneelbouw, motorschakelingen, schema’s analyseren en storing zoeken.

Vakopleiding opzet

In de cursus combineren we theorie met praktijk maar we gaan zoveel mogelijk in op de praktijk. Je gaat zelf, aan de hand van opdrachten en begeleid door een instructeur, aan de slag met motorschakelingen en -besturingen en storing zoeken.

Inhoud Vakopleiding

Tekeningen

  • Schemalezen: hoofd- en stuurstroom
  • Leestechnieken bij uitgebreide schema's (terugbrengen tot deelschema's)
  • Contactcoderingen en verwijzingen
  • Kennen en toepassen van veel gebruikte symbolen NEN 5152 (veiligheden, relaiscontacten, motoren)

Aansluiten/ monteren/ demonteren

  • Uitlezen kenplaat van een motor
  • Aansluiten motor (ster of driehoek)
  • Instelwaarde van de thermische beveiliging
  • Herkenning toegepaste componenten in een besturingskast (o.a. installatieautomaat, diversen relais, thermische relais, motorbeveiligingsschakelaar, softstarter en PILZ noodstoprelais)
  • Het indelen en opbouwen van een besturingskast
  • Het bedraden van motorschakelingen (aan/uit schakeling (Direct on line -DOL-), motorschakeling met ventilator, de omkeerschakeling (links-rechts) en cascadeschakeling, ster-driehoekschakeling, softstarter en veiligheidsschakeling

In bedrijf stellen/ service/ onderhoud

  • Inzetten juiste meetinstrumenten (dubbelpolige spanningstester (duspol), universeelmeter en ampèretang) in de gegeven situatie
  • Het meten aan en begrijpen van de werking van de ster-driehoekschakeling
  • Analyseren waarden en opstellen meetrapport
  • Procedure van het testen en veilig in bedrijf stellen
  • In bedrijf stellen van een softstarter en instellen diverse parameters
  • Systematisch storingzoeken met verschillende meetmethoden
  • Storingen in motorschakelingen opsporen en verhelpen
  • Op de juiste wijze storingen in een meetverslag rapporteren

Veiligheid

  • Herkennen van de gevaren van het werken met 400 volt en welke veiligheidsmaateregelen je moet toepassen

Aandachtspunten

  • Om deel te kunnen nemen aan de cursus Industriële elektrotechniek dien je over enige ervaring/kennis in de elektrotechniek te beschikken.

    De ‘Basiscursus Elektrotechniek’ (waarin ook de module relaisschakelingen is opgenomen) vormt een goede basis om in te stromen in de cursus Industriële elektrotechniek.

    NB. De module ‘Relaisschakelingen’ is eveneens als losse cursus te volgen.
  • Na afloop van de vakmodule ontvang je een Vakwijs certificaat.
Vakopleiding code: IET

Vakwijs biedt als technisch praktijktrainingscentrum diverse trainingen en opleidingen aan particulieren, bedrijven en instellingen. Waar veel aanbieders werken vanuit een theoretisch oogpunt heeft Vakwijs een praktische benadering. Bedrijven en cursusten zien hierdoor direct rendement in de vorm van verhoogde productiviteit op de werkplek.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)