International Finance: Anderson’s leerpad van Ivoorkust naar Nederland

international finance

“Op mijn dertiende verhuisde ik van West-Afrika naar Nederland. Mijn moeder trouwde met een Nederlandse man en we belandden in Friesland. Ik probeer één keer per jaar terug naar Ivoorkust te gaan om mijn familie te bezoeken – mijn zus en oma. Met mijn baan kan ik ook hen helpen. Als ik daar ben, zie ik de andere kant van het leven. Ik heb de kans gekregen om iets te doen. Ik kan het beste uit mezelf halen – anderen kunnen niet eens naar school.”

Masteropleiding International Finance

“Ik had altijd de ambitie om een master te behalen. Maar dan komt de vraag: ‘welke master wil je eigenlijk’? Een half jaar geleden heb ik me hierin verdiept, met als resultaat dat ik binnekort aan de Master International Finance begin. Het sluit goed aan bij mijn huidige functie in een Internationale Finance afdeling. Soms merk ik dat ik tekort kom aan kennis en theorie. Ik wil verder in mijn carrière. Ik heb niet meteen een functie op het oog, maar op de afdeling waar ik zit zijn veel mogelijkheden. Om die mogelijkheden te benutten, vinden mijn werkgever – en ik – het noodzakelijk dat ik die master afrond.”

Finance als universele taal

“Nederlands zal nooit mijn moedertaal zijn, maar ik weiger dit als achterstand te zien. Daarom ging ik uit van iets waar ik wel goed in was: cijfers. Ik spreek vloeiend ‘wiskunde’, daarom heb ik mij daar vanaf de middelbare school in gespecialiseerd. Mijn vader was leraar wiskunde – - mijn liefde voor cijfers is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb plezier in wat ik doe, maar ik wil ook het beste uit mezelf halen. Ik ga niet voor het halve werk. Als ik voel dat ik het beter kan doen, doe ik het. Soms lukt het, soms niet, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd.”

Tip: Vergelijk hier de beste Finance opleidingen.

Alle begin is moeilijk, ook in bedrijfseconomie en finance

“In Friesland werd mijn gezin met open armen ontvangen. Ik kon makkelijk spelen met kinderen uit de buurt. Het was lastig communiceren, maar met handen en voeten kwamen we eruit. Goed, spelen met kinderen is één ding – functioneren in de maatschappij is iets heel anders. Helemaal toen ik naar school ging merkte ik dat ik een achterstand had. Dan ga je aan jezelf twijfelen. Ik dacht dat ik niet slim genoeg was. Bewust of onbewust heb ik mezelf laten intimideren, waardoor ik me meer terugtrok. Ik sprak minder, werd stiller. Langzamerhand, toen ik de taal meer machtig werd, veranderde dit. Uiteindelijk heb ik ook mijn Bachelor Bedrijfseconomie gewoon in het Nederlands gevolgd en behaald.”

“De belangrijkste les die ik ooit heb geleerd komt van mijn moeder. Ze leerde me hoe je respectvol met anderen om moet gaan, ook als je het niet met ze eens bent. In mijn carrière, maar ook de rest van mijn leven, heeft dit me veel goed gedaan. Het is prima als je verwoordt dat je het ergens niet mee eens bent, maar doe het dan wel met de juiste timing en bedoelingen.”

Gezin, carrière en doorleren in IT: Waar haal je de energie vandaan?

“Ik ben opgevoed door mijn alleenstaande moeder; ze was altijd hard aan het werk. Ik leerde dat een goede werkhouding en openstaan om te leren van je omgeving de sleutel tot success is, ongeacht je situatie. Kijk goed naar je collega’s en wat mensen boven je doen. Wat doen ze anders dan jij en waarom? Wat kan jij daarvan leren?. Blijf nieuwsgierig en je komt er snel genoeg achter. Door die instelling heb ik de energie om hard aan mijn carrière te werken en door te leren. Maar hoeveel tijd ik ook stop in mijn ontwikkeling, mijn gezinsleven gaat voor. Ik ben geen wereldverbeteraar, en heb geen mooi doel om de planeet beter te maken. Wat ik wil is het beste leven voor mijn gezin. Daar doe je het uiteindelijk toch voor?”

Wat zou je anderen adviseren?

“Ik wou dat ik in het begin voor mezelf een duidelijk pad had gelegd om te bewandelen. Ambitieus als ik ben, voelde het alsof ik een tijd stilstond. Ik moest het bedrijf waar ik nu werk leren kennen. Ik moest ontdekken wat ik belangrijk vond, en wat ik hier wilde bereiken. Dat duurde lang, maar het kwartje is gevallen. Met een training of een coach was dit sneller gegaan, daarvan ben ik overtuigd. Uiteindelijk ben ik er zelf gekomen – iets waar ik trots op ben Tegelijkertijd ben ik blij dat ik de balans tussen presteren en genieten nooit uit oog ben verloren. Mensen die er alleen maar voor het geld zijn, lachen bijna nooit op hun werk.”


keyboard_arrow_upTerug naar boven

Populaire verhalen

Bij Springest draait het om onze gebruikers. Zij delen hun verhalen over hoe een training of opleiding hun leven heeft veranderd.


Anderson Kouakou

Anderson Kouakou (36) is werkzaam bij een grote bank, waar hij medeverantwoordelijk is voor het Afrikaanse portfolio in Trade Finance. “Ik heb veel klantcontact met mensen uit mijn ‘roots’. Helemaal op het gebied van Trade vind ik het leuk om mensen daarover te spreken. Je moet goed om kunnen gaan met klanten, maar daarnaast moet je ook je portfolio onder controle hebben. De combinatie tussen het technische en menselijke is waar ik het voor doe.”

114.040 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken: