507.12 PLC- en besturingstechniek voor storingstechnici

Type product
Tijdsduur
Logo van WTB Trainingen B.V. / De Techniekschool
Opleiderscore: star_halfstar_borderstar_borderstar_borderstar_border 1 WTB Trainingen B.V. / De Techniekschool heeft een gemiddelde beoordeling van 1 (uit 1 ervaring)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Doel
Het doel van de cursus is de cursist essentiele kennis en vaardigheden bij te brengen op het gebied van besturing- en PLC-techniek Storings- en Onderhoudstechniek. Zo geeft de cursus antwoord op onder meer de volgende vragen:

Hoe werkt een logische besturing? Hoe doorgrond ik een PLC programma? Op welke manieren kun je PLC programmeren? Hoe lokaliseer ik storingen in een PLC besturing? Hoe pas ik een PLC programma aan of wijzig ik instellingen?

Door het toepassen van de juiste onderhoudsintervallen wordt het fabrieksproces geoptimaliseerd en uitval geminimaliseerd. Dit vertaalt zich direct in een besparing van uw kosten. Door het onderhoud preventief te plannen kan het fabrieksproces worde…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Besturingstechniek, PLC-techniek, Onderhoudstechniek, Procesmanagement en Meettechniek.

Doel
Het doel van de cursus is de cursist essentiele kennis en vaardigheden bij te brengen op het gebied van besturing- en PLC-techniek Storings- en Onderhoudstechniek. Zo geeft de cursus antwoord op onder meer de volgende vragen:

Hoe werkt een logische besturing? Hoe doorgrond ik een PLC programma? Op welke manieren kun je PLC programmeren? Hoe lokaliseer ik storingen in een PLC besturing? Hoe pas ik een PLC programma aan of wijzig ik instellingen?

Door het toepassen van de juiste onderhoudsintervallen wordt het fabrieksproces geoptimaliseerd en uitval geminimaliseerd. Dit vertaalt zich direct in een besparing van uw kosten. Door het onderhoud preventief te plannen kan het fabrieksproces worden gestuurd waar nog wel productie mogelijk is, wat zich vertaalt in betrouwbaarheid en continuiteit.
Om het onderhoud goed uit te kunnen voeren is kennis van de meest kritische componenten noodzakelijk. Deze training geeft de onderhoudsmonteur en/of procesoperator meer inzicht in de meest kritieke punten van onderhoud in de elektronica. Deze training past ook in de filosofie van TPM (Total Productive Maintenance). Door aandacht te geven aan het onderhoud van de PLC-techniek en eventuele verbeterpunten aan te brengen et u weer een klein stapje (Kaizen) vooruit. Eveneens wordt er aandacht besteed aan veilig werken met PLC-techniek en wordt de theorie veelvuldig afgewisseld met de praktijk.

Werkwijze
De cursus bestaat uit afwisselende korte theorieblokken en herkenbare praktijkopdrachten. De cursus kent een levendig karakter waarbij eigen inbreng zeer gewaardeerd wordt. Naast de vakinhoudelijke bijscholing vinden wij het belangrijk de cursist te begeleiden ten aanzien van de juiste instelling en werkhouding naar collega's, klanten en bedrijf.

Cursusinhoud
Achtergrondkennis
- Introductie besturingstechniek
- Soorten systemen, waaronder PLC, Embedded software, SCADA
- Inleiding digitale techniek en logische schakelingen
- Inleiding datacommunicatie

Componenten
- PLC's
- Inputs en outputs: sensoren, signaalgevers, ontvangers, veldbussen, bedieningspanelen, motoren, actuators, relais, voedingen, inverters, displays, kleppen, regelventielen, solenoids, (hydrauliek / pneumatiek), inverters, drivers, signaalomzetters, ethernet, overige interfaces en HMI
- Voedingen

PLC-programma's

- Programmeren in Instructielist (IL), structuredText (ST), LadderDiagram (LD) en in FunctieBlokDiagram (FBD)
- Gebruik van programmeertools
- Structureren met behulp van SequentialFunctionChart (SFC)
- Ontwikkelen van een eenvoudig PLC-programma
- Lezen en interpreteren van PLC-programma's

Storingzoeken
- Hardware/ bekabeling falen
- Software en bugs
- Proces falen/ regelingen
- Lokaliseren van veel voorkomende elektrische storingen: draadbreuk, sluiting, slecht contact
- Lokaliseren van veel voorkomende PLC storingen
- Het doen van eenvoudige aanpassingen aan een PLC programma

In bedrijf stellen en testen
- Veiligheid en risico's
- Laden van software
- Gecontroleerd opstarten
- Systematisch controleren
- Fine-tuning

Afsluiting
De cursus wordt afgesloten met een toets en een praktijkopdracht. Bij goed gevolg ontvangt de cursist een certificaat.

Bestemd voor
De cursus richt zich op storings- en onderhoudstechnici binnen de machine-, apparaten-, installatie- en voertuigbouw die zich vakinhoudelijk willen verdiepen op het gebied van:
- Installaties opleveren aan de eindklant
- Diagnostiseren en verhelpen van storingen
- Communiceren met klant en toeleveranciers
- Uitleg geven over de installatie vanuit tekeningen en schema's
- Instructies aan bedienend personeel geven
- De leiding in handen nemen tijdens service, onderhoud en storingen

Gewenste vooropleiding / werkervaring
Niet van toepassing. WTB trainingen heeft de filosofie dat scholing altijd zinvol is voor de ontwikkeling van zowel uw medewerkers als uw bedrijf. Wij stellen daarom geen verplichte vooropleidingseisen. Wij hebben deze cursus ingeschaald op MBO+ niveau.

Lesmateriaal
Lesboek en hand-out.

CursusduurDe cursusduur bedraagt 5 dagen van 6 uur of 10 dagdelen of avonden van 3 uur.

In-company
WTB Trainingen biedt interessante mogelijkheden om deze cursus in-company en op maat voor u te verzorgen. 

Subsidie
Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie of scholingsbijdrage van een scholingsfonds(bijv. OOM(Metaalbewerking) of A+O fonds(Metalektro)). Wij helpen u hiermee graag op weg.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.