Holacracy: Wij worden een zelfsturend (holacracy) team

Type product
Startdatum en plaats

Holacracy: Wij worden een zelfsturend (holacracy) team

Xzellent - Training | Coaching
Logo van Xzellent - Training | Coaching
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 Xzellent - Training | Coaching heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 670 ervaringen)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Het team bestaat uit professionals. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en het één en ander loopt goed.

Toch worstelt de leidinggevende met de grens aan autonomie; tot hoever kan ik zaken delegeren en loslaten? Komt het dan wel goed?
De teamleden zijn van mening dat de leidinggevende wat meer zou mogen loslaten en er op mag vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Dat heeft wellicht niet zo veel te maken met wantrouwen maar eerder met het onbekend zijn en geen ervaring hebben met volledig loslaten.
Vaak is er geen complete duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen, terwijl dit het basisprincipe is bij zelfsturing binnen teams.

Teleurstellingen ontstaan doorgaans omdat de verwachtin…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Zelfsturende teams, Holacracy, Zelfkennis & zelfinzicht, Teamleider en Procesregie.

Het team bestaat uit professionals. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en het één en ander loopt goed.

Toch worstelt de leidinggevende met de grens aan autonomie; tot hoever kan ik zaken delegeren en loslaten? Komt het dan wel goed?
De teamleden zijn van mening dat de leidinggevende wat meer zou mogen loslaten en er op mag vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Dat heeft wellicht niet zo veel te maken met wantrouwen maar eerder met het onbekend zijn en geen ervaring hebben met volledig loslaten.
Vaak is er geen complete duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen, terwijl dit het basisprincipe is bij zelfsturing binnen teams.

Teleurstellingen ontstaan doorgaans omdat de verwachtingen niet of onvoldoende met elkaar zijn besproken! Wat kun je leren van de theorie rondom Holacracy?

Wat is Holacracy in het kort?
Holacracy is een organisatiestructuur zoals bijvoorbeeld de matrixstructuur en de lijnstructuur ook zijn. Belangrijke verschillen zijn onder andere dat niet de hiërarchie maar de rollen leidend zijn.
Holacracy verbetert de flow en geeft werknemers een gevoel van empowerment en betrokkenheid. Innovatie, ideeën, oplossingen in plaats van bureaucratisch gesteggel.

Holacracy ontwikkelt een sfeer waarin werknemers zichzelf de vraag stellen: ‘Als dit mijn bedrijf was, wat zou ik dan doen?’ Een nieuwe, andere manier om een organisatie te structureren door rollen en gezagssferen op een andere manier te definiëren en op te tuigen.

De ‘angst’ voor zelfsturende teams is weg te nemen door de duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen met elkaar te bespreken en vast te stellen. Duidelijkheid in rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
Wanneer deze duidelijk zijn en het wederzijdse vertrouwen voldoende is kan begonnen worden aan zelfsturing binnen teams.
Dat hoeft uiteraard niet direct voor de volle honderd procent, verstandiger is het om een soort glijdende schaal als team met elkaar af te spreken zodat iedereen in zijn eigen tempo kan wennen aan de veranderingen. Deze verandering roept ook bij alle betrokkenen nieuw gedrag op en het eigen maken van dat nieuwe gedrag kost tijd.

Deze training is bedoeld om het team geheel of voor een belangrijk gedeelte autonoom te maken. Dat doen we tijdens deze training samen met de leidinggevende en alle teamleden.
Eindresultaat van deze training is een soort samenwerkingsovereenkomst waarbij iedereen weet waar hij aan toe is. Wie heeft welke rol en wat zijn de wederzijdse verwachtingen?

Een eerste stap naar wellicht geheel of gedeeltelijk Holacracy.

Deze training kun je tevens online volgen! De focus ligt dan iets meer op kennis en inzicht in vergelijking met een training op locatie, maar er wordt ook zeker aan de nodige skills gewerkt, onder andere met tussentijdse huiswerkopdrachten.

Na de training 'Wij worden een zelfsturend (Holacracy) team'

 • Zijn alle teamleden gefocust op het teamresultaat en voelen zij zich ook eigenaar van het teamresultaat
 • Is er maximale duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen
 • Weten we als team wie we zijn, wat we kunnen en hoe we dat gaan doen
 • Worden er steeds meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden vanuit de leiding in het team gelegd
 • Zullen (interne) klanten zien dat de kwaliteit van het product/dienst verbetert
 • Zal de intrinsieke motivatie bij de individuele teamleden toenemen

Inhoud training 'Wij worden een zelfsturend (Holacracy) team'

 • Wat is Holacracy als organisatiestructuur?
 • Holacracy spelregels, rollen, besluitvormingsproces, etc.
 • Waar moet zelfsturing binnen het team aan voldoen?
 • Wat zijn de onderlinge verwachtingen binnen het team?
 • Inzicht in jezelf en inzicht in de ander
 • Over welke kwaliteiten en drijfveren beschikken de teamleden?
 • Elkaar ondersteunen, samenwerken, gebruik maken van elkaars kwaliteiten, elkaar feedback geven en hoe dit alles in relatie staat met het team- en organisatiedoel (bijvoorbeeld de klant),
 • Hoe scoort het team op vertrouwen, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaten?
 • In welke ontwikkelingsfase is het team?
 • Afstemmen van taken, bevoegdheden, rollen en verantwoordelijkheden
 • Wat zijn onze valkuilen en waar liggen de kansen?
 • Welke afspraken moeten we maken om dit tot een succes te brengen
 • Afspraken maken over de vorm en frequentie van bijvoorbeeld het teamoverleg en/of indien gewenst bilaterale gesprekken (de ideale communicatiestructuur binnen het team krijgt dan zijn vorm). Holacracy communicatiestructuur?
 • Wat wordt de nieuwe rol van de leidinggevende?
 • Waar liggen de ontwikkelpunten (als team en/of als individu)?
 • Toekomst: proactieve doelen stellen richting zo veel mogelijk zelfsturing
 • Afspraken maken om regelmatig met elkaar te kijken hoe de vork in de steel steekt (evalueren en daar waar nodig bijsturen)
 • Wat gaan we als team vanuit de Holacracy gedachte meenemen? Concreet?

Aanpak training 'Wij worden een zelfsturend (Holacracy) team'
We bieden deze training in verschillende varianten aan, variërend van 1 tot 6 dagen. Dit is afhankelijk van de fase waarin het team zich bevindt en de doelen die we samen stellen. Tevens bieden we de mogelijkheid tot aanvullende coaching.

We zorgen voor inzicht, verdieping en het aanscherpen van vaardigheden door aantrekkelijke werkvormen te gebruiken waardoor de training niet alleen leerzaam, confronterend maar ook leuk is. Centraal staat het Insights Discovery Learning System. De trainers van Xzellent zijn allen geaccrediteerd door Insights.

Voorbereiding
Teamleden vullen voorafgaand aan de training een online vragenlijst in om het persoonlijk profiel en het Teamprofiel vast te stellen Voorafgaand houden we een grondige voorbespreking om de leerdoelen te bespreken en op te stellen.

Competenties
De teamleden werken in deze training aan de competenties Aanpassingsvermogen, Besluitvaardigheid, Confronteren, Creativiteit, Draagvlak creëren, Durf, Efficiëntie, Inlevingsvermogen, Motiveren, Organisatiebewustzijn, Samenwerken.

Deze training verzorgen we alleen als maatwerkprogramma (verschillende varianten mogelijk) voor jouw organisatie. De opzet en inhoud worden in nauwe samenwerking afgestemd. Vanzelfsprekend is een vrijblijvend gesprek met één van onze opleidingsadviseurs mogelijk.

De volgende trainingen kunnen ook interessant voor je zijn:

 • Training Duurzame Teamkracht
 • Training Meer bevlogenheid voor mijn team
 • Training Leidinggeven aan zelfsturende medewerkers

Gemiddelde opleiderscore 9.1  |  Xzellent heeft een 100% tevredenheidsgarantie!

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.