Projectmanagement: risico- en crisismanagement

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Zuyd Professional

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeHeerlen, Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ
15 okt. 2020

Beschrijving

Organisaties zullen, als ze willen blijven voortbestaan, steeds weer projecten moeten opstarten. Het gevolg is dat een organisatie voortdurend te maken heeft met de risico’s die deze projecten met zich meebrengen.

De strategie van een organisatie moet niet enkel zijn gericht op het vermijden van risico’s, want anders bereik je de gewenste doelen niet, maar op het managen van risico’s. Om inzicht te krijgen in de mate van een risico, moet men risico’s eerst identificeren en beoordelen. Daarna is het mogelijk te beslissen wat met het risico wordt gedaan (accepteren, reduceren, transfereren of stoppen van het project). Vervolgens wordt de voortgang van het risico bewaakt. Ook kan het gebeuren …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Organisaties zullen, als ze willen blijven voortbestaan, steeds weer projecten moeten opstarten. Het gevolg is dat een organisatie voortdurend te maken heeft met de risico’s die deze projecten met zich meebrengen.

De strategie van een organisatie moet niet enkel zijn gericht op het vermijden van risico’s, want anders bereik je de gewenste doelen niet, maar op het managen van risico’s. Om inzicht te krijgen in de mate van een risico, moet men risico’s eerst identificeren en beoordelen. Daarna is het mogelijk te beslissen wat met het risico wordt gedaan (accepteren, reduceren, transfereren of stoppen van het project). Vervolgens wordt de voortgang van het risico bewaakt. Ook kan het gebeuren dat een project in een crisis terecht komt. Een crisis is een zware noodsituatie waardoor het op te leveren projectresultaat in gevaar komt. Hoe kan dit worden voorkomen?

Het is moeilijk om in de toekomst te kijken. Het is echter wel mogelijk om met een relatief geringe tijdsinvestering voor en tijdens een project toekomstige problemen te inventariseren, te analyseren, aan te pakken (te vermijden dan wel te verminderen) en te bewaken. Eén methode die hierbij gebruikt kan worden, is de, door de TU Eindhoven ontwikkelde, Risico Diagnose Methode (RDM). De methode analyseert systematisch de risico’s die van invloed zijn op een project. De methode zorgt tevens voor het formuleren en implementeren van maatregelen om de risico’s te managen. Tijdens de masterclass risico- en crisismanagement leer je wat deze methode inhoudt en hem toe te passen. Daarnaast leer je adequaat te reageren op crisis situaties.

Je kunt de masterclass ook volgen als je minder ervaring hebt. Een voorwaarde hierbij is dat je de opleiding Projectmanagement Basis van Zuyd Professional hebt gevolgd.

Doelgroep
Projectmanagers, -leiders en projectcontrollers die een aantal jaren ervaring hebben in het werken met projecten.

Na dit traject kun je...

 • het proces van risico- en crisismanagement beschrijven en toepassen
 • de belangrijkste technieken voor risicomanagement toepassen
 • de do’s en don’ts benoemen bij het identificeren en analysen van risico’s
 • overzien wat je moet doen als jouw project is een crisis terecht komt

Je werkt aan de volgende competenties:

 • financiële planning
 • voortgangsbewaking
 • resultaatgerichtheid
 • taakgericht leiderschap
 • probleemanalyse
 • analytisch denken
 • risicobeheersing

Programma
Tijdens deze masterclass komende volgende onderwerpen aan bod:

 • projectmanagement en risicomanagement als onderdeel daarvan;
 • hoe pak je risicomanagement aan;
 • identificeren, analyseren van projectrisico’s;
 • bepalen van de risicotopografie van een project.

Je leert tijdens de masterclass de thema's direct toe te passen op jouw praktijk.

Opbouw
Je wordt tijdens de masterclass getraind op actuele kennis en inzichten van risico- en crisismanagement. Je gaat tijdens de masterclass veel met oefeningen en eigen casuïstiek aan de slag, zodat je de inhoud morgen kan toepassen op je werk. 

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)