Studiedag Grensoverschrijdend Werken 2013

Niveau
Tijdsduur

Studiedag Grensoverschrijdend Werken 2013

Grensoverschrijdend werken
Logo van Grensoverschrijdend werken
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 Grensoverschrijdend werken heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

De jaarlijkse studiedag Grensoverschrijdend Werken is dit jaar op donderdag 13 juni. Tijdens deze zeer praktische studiedag komen alle belangrijke actuele thema's rond werken over de grens aan bod. Aan de hand van het ruime aanbod aan diepgaande workshops kunt u deze dag geheel naar uw eigen behoefte invullen. Daardoor is deze studiedag zeer geschikt zowel voor degene met veel als met nog relatief weinig ervaring met grensoverschrijdende arbeid.

Zo is er een workshop internationale mobiliteit, waar we ingaan op alle basisregels op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid. Er zijn specifieke interactieve sessies over de huidige problematiek van pensioenen in internationaal verband, over…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Arbeidsrecht, Human Resource Management (HRM), Sociaal Zekerheidsrecht, Ontslagrecht en Arbeidsvoorwaarden.

De jaarlijkse studiedag Grensoverschrijdend Werken is dit jaar op donderdag 13 juni. Tijdens deze zeer praktische studiedag komen alle belangrijke actuele thema's rond werken over de grens aan bod. Aan de hand van het ruime aanbod aan diepgaande workshops kunt u deze dag geheel naar uw eigen behoefte invullen. Daardoor is deze studiedag zeer geschikt zowel voor degene met veel als met nog relatief weinig ervaring met grensoverschrijdende arbeid.

Zo is er een workshop internationale mobiliteit, waar we ingaan op alle basisregels op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid. Er zijn specifieke interactieve sessies over de huidige problematiek van pensioenen in internationaal verband, over ziektekosten internationaal en een workshop over visa en vergunningen voor buitenlandse werknemers die van toepassing zijn bij het werken in Nederland. We geven een update van de wetswijziging van de werkkostenregeling en de 30%-regeling en bespreken diverse alternatieve vergoedingen. En we besteden apart aandacht aan de actualiteiten rondom grensarbeiders en de specifieke problematiek van deze groep werknemers. Tevens is een workshop geheel gewijd aan de business travellers en kortdurende uitzendingen. Ook kunt u kiezen voor de workshop grensoverschrijdende inhuur van arbeidskrachten, ZZP’ers en onderaanneming (incl. internationale invordering).

In de workshops gaan de deskundige sprekers uit verschillende disciplines diepgaand in op de desbetreffende onderwerpen, zowel vanuit theorie als praktijk, zodat u er in uw dagelijks werk direct mee aan de slag kunt. U kunt drie workshops kiezen (uit het aanbod van acht verschillende).

De vele sprekers van ondermeer de Belastingdienst, Boekel De Nerée en Ernst & Young waarborgen een inspirerende, kwalitatief hoogstaande dag.

Zorg dat u zo goed mogelijk op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen op het complexe terrein van grensoverschrijdend werken. Schrijf u daarom nu in voor deze interessante studiedag.

Programma: Ontvangst vanaf 9.15 uur, we beginnen met de workshops om 10.00 uur. Vanaf 16.45 uur is er een netwerkborrel.

Iedere deelnemer kan aan drie workshops deelnemen. Geef uw keuze aan op het inschrijfformulier.

Workshop 1       Basiscursus Internationale mobiliteit door Jo Sijstermans en Suzanne van Hattum-Coppens
In deze workshop bespreken we de algemene regels rondom de (inter)nationale belasting- en premieheffing. Wanneer en waar moet u als werkgever van een migrerende werknemer belastingen en premies inhouden en afdragen? Wat zijn de valkuilen bij belastingverdragen? Recente jurisprudentie en de wijzigingen in Verordening 883/2004 komen ook aan bod, net als aandachtspunten bij een steeds verdergaande internationalisering. Met praktijkvoorbeelden geven we aan welke risico’s u loopt en hoe u die kunt voorkomen.

Workshop 2     Ziektekosten internationaal door René van der Wissel en Chantal Deen
Als je in een ander land werkt dan je woont, gelden bijzondere regels voor de wettelijke zorgverzekeringen. Binnen de EU bepaalt Vo 883/2004 waar iemand verzekerd is. Ook over het verlenen en vergoeden van medische zorg in een andere lidstaat zijn er regelingen. Buiten de EU bestaan diverse bilaterale afspraken. En in bepaalde situaties moet een private verzekering voor ziektekosten afgesloten worden. We bespreken met vele voorbeelden de verzekering en zorgaanspraken van de internationale werknemer en diens gezin. Kortom, alles wat een werkgever rondom ziektekosten moet regelen.

Workshop 3     Werkkosten en de 30%-regeling door Miriam Michiels en Els van Dierendonck
Werkgevers hebben nog dit jaar om de werkkostenregeling in te voeren. Vele aspecten zijn echter nog onduidelijk en uiteraard loopt men tegen praktische problemen aan. Dit geldt voor ‘gewone’ Nederlandse werknemers, maar des te meer voor medewerkers die expatriate zijn, grensarbeider, of de 30% regeling hebben. Technisch zijn er tal van vragen. Hoewel theoretisch wel te beantwoorden, is het voor werkgevers lastig om de juiste informatie boven tafel te krijgen en goed te verwerken. Zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk lichten we de invoering van de werkkostenregeling toe.

Workshop 4     Visa en vergunningen voor buitenlandse werknemers door Linda Rulander en Eugenie Nunes
Bij expats, of werknemers die in meerdere landen werkzaam zijn, is het lastig te bepalen welk recht van toepassing is en welke rechter bevoegd is. Bovendien moeten altijd de juiste procedures voor arbeidsmigratie worden doorlopen. Wat zijn de juridische en praktische aspecten die voor internationaal opererende bedrijven van belang zijn? Aan de hand van concrete voorbeelden brengen we het grensoverschrijdende arbeidsrecht in kaart. Daarnaast wordt aandacht besteed aan vormgeven van een expatbeleid door de ondernemer en worden juridische en praktische "tips & tricks" gegeven. Ook praten we u bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van 'Modern Migratiebeleid'.

Workshop 5     Grensarbeid: werken zonder grenzen? door Evelien de Jong
Tijdens deze workshop wordt vanuit een praktisch oogpunt stil gestaan bij vraagstukken waar in Nederland werkende grensarbeiders dagelijks mee geconfronteerd worden. Wat zijn de specifieke aandachtspunten voor werkgevers en werknemers op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid?  Zo behandelen we onder meer: waar belastingplichtig, keuzerecht voor buitenlands belastingplichtigen; in welk land sociaal verzekerd? Het recht op medische zorg, kinderbijslag, werkloosheiduitkeringen; vooruitblik nieuwe verdrag met Duitsland.

Workshop 6     Internationale aspecten van pensioen door Carlo Douven en Rutger Mijnen
Theoretisch is het grensoverschrijdend opbouwen van pensioenen, internationale waardeoverdrachten, verzekeren van niet-inwoners etc. mogelijk. In de praktijk is het echter een moeizaam traject. Wij geven aan welke wegen om te komen tot grensoverschrijdende pensioenen evt. begaanbaar zijn. We kijken naar de civielrechtelijke en fiscale aspecten. We eindigen zoals het hoort: Waar ga je je pensioen straks genieten? Hoe werkt het dan bij de belastingheffing en sociale zekerheid?

Workshop 7     Business travellers en kortdurende uitzendingen door Joost Smits
Naast de standaard expatriate zien we diverse andere werknemers de grens overgaan, voor business trips, korte project-uitzendingen etc. We zien echter dat buitenlandse autoriteiten ook die werknemers in de belastingheffing willen trekken. Ter zake van visa worden strengere eisen gesteld aan de aard van de werkzaamheden. Indien men werkt voor de lokale onderneming moet ook een tewerkstellingsvergunning aangevraagd worden. Wij gaan nader in op de business traveller en kortdurende uitzendingen. Hoe kan een onderneming omgaan met deze tewerkstellingen, zowel beleids- als procesmatig?

Workshop 8     Grensoverschrijdende inhuur van arbeid, ZZP'ers, onderaanneming door Paul v.d. Smitte en Theo v. Schendel
Grensoverschrijdende inhuur van arbeidskrachten, tewerkstelling van buitenlandse zzp'ers of het inschakelen van buitenlandse onderaannemers kent vele civielrechtelijke, sociaalrechtelijke en fiscale haken en ogen. In deze workshop vertellen wij u hoe u zich kunt wapenen tegen financiële risico's. Zo gaan we ondermeer in op de G-rekening, direct storten bij de belastingdienst, VAR-verklaring alsmede de diverse certificeringen en de “verklaring van goed betalingsgedrag”. Aan de hand van praktijkcasussen bekijken we hoe u uw risico’s kunt beperkten bij grensoverschrijdende inlening en onderaanneming. Daarnaast krijgt u inzicht in de wijze waarop belasting internationaal feitelijk geïnd wordt.


Het jaarcongres Grensoverschrijdend werken 2013 is zeer geschikt voor adviseurs en andere professionals die regelmatig te maken hebben met mensen die voor korte of langere tijd werken buiten het land waarin ze normaal wonen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)