Masterclass Systemic Presence

Tijdsduur

Masterclass Systemic Presence

HRD Academy
Logo van HRD Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 HRD Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Ontdek en ontwikkel je systemisch meesterschap als professional (Oude benaming: Masterclass Systemisch Coachen)

De laatste 15 jaar heeft Jan Ardui eigen modellen ontwikkeld die hij vooral toepast binnen zijn activiteit als Executive Coach. Deze modellen maken deel uit van een integratieve en meer omvattende aanpak, Systemic Presence genaamd. Systemic Presence is een kwaliteit van aanwezig zijn, die met een niet-oordelende aandacht en een uiterst verfijnd onderscheidingsvermogen, de dynamieken en onderliggende patronen van systemen en individuen zichtbaar maakt. De essentie van een persoon, team of systeem wordt omarmd in zijn volledige eenvoud én complexiteit. Wat zichtbaar gemaakt wordt, k…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Facilitator / Faciliteren, Systemisch Werk, Trainingsacteur, Theory U en Familieopstellingen.

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Ontdek en ontwikkel je systemisch meesterschap als professional (Oude benaming: Masterclass Systemisch Coachen)

De laatste 15 jaar heeft Jan Ardui eigen modellen ontwikkeld die hij vooral toepast binnen zijn activiteit als Executive Coach. Deze modellen maken deel uit van een integratieve en meer omvattende aanpak, Systemic Presence genaamd. Systemic Presence is een kwaliteit van aanwezig zijn, die met een niet-oordelende aandacht en een uiterst verfijnd onderscheidingsvermogen, de dynamieken en onderliggende patronen van systemen en individuen zichtbaar maakt. De essentie van een persoon, team of systeem wordt omarmd in zijn volledige eenvoud én complexiteit. Wat zichtbaar gemaakt wordt, komt in beweging!

Situering

In het leiden en begeleiden van individuen, teams en organisaties bepaalt de kwaliteit van jouw aanwezigheid als professional de complexiteit die omarmd kan worden.  Het omarmen van complexiteit is een voorwaarde om organische en duurzame verandering te realiseren, een lerend systeem te creëren en groei te bevorderen.

Een belangrijke premisse van Systemic Presence is dat als je iets wilt veranderen, de wil om te veranderen vaak in de weg staat van de verandering. Daarom zijn de interventies van Systemic Presence gericht op het creëren van een klimaat dat helpt om een natuurlijk verander-, leer- en groeiproces op gang te brengen.

De kunst is om bewust te zijn en verfijnd gebruik te maken van alles wat aanwezig is en zeker niets te elimineren. Het is pas door het erkennen van de juiste waarde van alle elementen dat de unieke choreografie van een systeem volledig zichtbaar kan worden en zich op een natuurlijke manier verder kan ontvouwen.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich naar een brede doelgroep: coaches, trainers, consultants, HR professionals en leidinggevenden.

De Masterclass Systemic Presence

De Masterclass Systemic Presence biedt coaches, trainers, consultants, HR professionals en leidinggevenden, een unieke opportuniteit om hun Systemisch Meesterschap te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Je leert hoe je personen, teams en organisaties systemisch kunt modelleren en op die manier ‘organische’ verandering faciliteert.

De 5 modules focussen op heel specifieke thema’s, die essentieel zijn in het begeleiden en leiden van mensen en systemen met een verfijnde dosis integriteit.

Elke module biedt een gedifferentieerd conceptueel kader binnen het gegeven thema en rijkt precieze vaardigheden aan die direct toepasbaar zijn in ieders praktijk.

De opleiding bevat vier niveaus:

 1. Het kennen en begrijpen van systemische modellen, kaders en concepten.
 2. Het integreren van cruciale vaardigheden voor systemisch werk.
 3. Het exploreren van jouw eigen choreografie en unieke DNA.
 4. Het vergroten van jouw systemische impact.

De 10 basisvaardigheden van Systemic Presence

De 10 basisvaardigheden van Systemic Presence die geïntegreerd worden in de opleiding:

 1. Een combinatie van een scherp oordeel en een niet-oordelende attitude.
 2. Luisteren op verschillende niveaus tegelijkertijd.
 3. Ontdekken van verbindende patronen.
 4. Formuleren en geven van reflectieve feedback.
 5. Exploreren van en identificeren met de sterktes en zwaktes.
 6. Omarmen van spanningen en complexiteit.
 7. Integreren van een complementair perspectief.
 8. Toucheren van het organiserend principe.
 9. Gebruik maken van wat aanwezig is op een nieuwe en originele manier.
 10. Belichamen en ontwikkelen van ‘Humble Authority’.

Programma

Het programma bestaat uit 5 tweedaagse modules en sluit af met een terugkomdag.


Module 1.Omarmen van complexiteit door reflectieve Feedback en het proces van Spiraling (Jan Ardui) 

"Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it’s faced." (James Baldwin)

Systemisch Meesterschap begint bij het omarmen van complexiteit. Precieze observatie, een verfijnde aandacht en het toelaten van ‘niet-weten’ zijn essentiële kwaliteiten die nodig zijn om de rijkdom van een systeem te kunnen benaderen. ‘Spiraling’ creëert een hoogkwalitatieve exploratie van waaruit kerndynamieken en verbindende patronen zich ontvouwen. Door het aanleren van de reflectieve feedback-methode en het stellen van precieze vragen maak je deze dynamieken zichtbaar en verruim en verrijk je de bewegingsruimte van het systeem.


Module 2: Identificeren van het enigma en het organiserend principe (Jan Ardui)

"Existential problems cannot be solved; they can only be outgrown." (Carl Jung)

Het is Einstein die ooit zei: “Het is niet dat ik zoveel slimmer ben; ik blijf gewoon wat langer stilstaan bij problemen.” In deze module nemen we de tijd om de probleemruimte van een individu, team of organisatie in al zijn geuren en kleuren te identificeren. We gaan op zoek naar het enigmatische van de probleemsituatie: wat zijn de elementen die maken dat de moeilijkheden onopgelost blijven en dezelfde problemen blijven terugkomen?

In deze module krijg je inzicht in het organiserend principe van de probleemruimte waardoor ook heel duidelijk wordt welke paradigma verschuiving nodig is om uit het probleem te groeien. 


Module 3: Van polariteit naar complementariteit: een paradigma shift (Jan Ardui)           

"Reality can only be understood in complementary terms." (Niels Bohr)

De meeste mensen denken in een uiterst lineaire manier van oorzaak-gevolg verbindingen of het een of-het-één-of-het-andere-denken. Deze polariteiten zijn heel vaak de bron van interne en externe conflicten.

In deze module verruimen we het simplistisch causale denken met een complementair perspectief. Door de verschillen te omarmen en te gebruiken creëer je echte win-win scenario’s.


Module 4: Stimuleren en ontwikkelen van ‘Humble Authority’ (Bo Spaenc en Jan Ardui)

"The human voice is the organ of the soul." (Henry Wadsworth Longfellow)

In deze module exploreren we de natuurlijke link tussen geest en lichaam in Systemisch Meesterschap. We nodigen de deelnemers uit om samen en in aanwezigheid van de groep contact te maken met hun natuurlijke stem. BO SPAENC is muziekcomponist en zangleraar en is onder meer erin gespecialiseerd om mensen weer in contact te brengen met hun natuurlijke stem. Elke stem draagt zijn eigen persoonlijkheid en vertelt zijn eigen muzikale verhaal, ontstaan uit een persoonlijke wereld van ervaringen.

Tegelijkertijd met het werken met stem, leer je om de choreografie van een individu, een groep en organisatie verfijnd in kaart te brengen.

Verbonden zijn met je natuurlijke stem én met je eigen choreografie, is de basis voor het ontwikkelen van een ‘Humble Authority’ en een voorwaarde voor een organische en authentieke impact.


Module 5: Systemische impact (Jan Ardui)

Be the change you want to see in the world. (Gandhi)

In deze laatste module focussen we op hoe je een verschil kan maken dat echt een verschil maakt. Een systemische impact is gekenmerkt door interventies die zowel verandering, leren als groei in zich dragen. Je verdiept hoe jouw impact, duurzaam en ecologisch kan zijn. Met een diep respect voor het verleden, heden en een stevige blik op de toekomst, leer je om een systemische interventie te ontwerpen waarbij elegantie en precisie centraal staan. Alles wat aanwezig is wordt op waarde geschat en gebruikt op een nieuwe en originele manier.


De terugkomdag

Tijdens deze laatste dag, presenteer jij als deelnemer je modellering van de strategie van excellentie van een medecursist. Verder blikken we terug op het proces dat de groep doorlopen heeft en brengen we de kernpatronen van de groep in kaart.

Didactische aanpak

 • De aanpak gedurende deze 5 modules is sterk interactief. Concepten, exploraties en oefenmomenten wisselen elkaar vloeiend af.
 • De modellen, tools en vaardigheden die in de masterclass worden aangereikt, zijn gericht op het werken met individuen, groepen en organisaties.

Evaluatie en certificatie

Op het einde van de opleiding presenteer je een modelleringswerk over de excellentie strategie van een mededeelnemer.  Dit eindwerk dient als proef voor het bekomen van het certificaat 'Masterclass Systemic Presence'.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)