STAP-budget: Gratis leren!

Opleiding volgen met het STAP-budget?

Op 1 mei 2023 opent een nieuwe aanvraagperiode!

Heb je dit jaar geen gebruik kunnen maken van de subsidie? Niet getreurd, want vanaf 28 Februari is het opnieuw mogelijk om een aanvraag te doen voor de STAP-subsidie. Wil je zeker zijn van een plekje voor jouw scholing? Schrijf jezelf nu alvast in voor jouw favoriete leerproduct en kies een startdatum tussen augustus en oktober. Om aanspraak te maken op de subsidie, moet jouw scholing minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na de goedkeuring van de aanvraag starten.

Voorwaarden:

Je kunt alleen gebruikmaken van het STAP-budget als de opleiding of training van jouw keuze is opgenomen in het scholingsregister van DUO. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je niet exact weet welke opleidingen dat zijn, hebben we een speciale STAP-filter ontwikkeld. Met behulp van deze filter weet jij precies voor welke opleidingen het STAP-budget gebruikt kan worden.

Zoek STAP-budget erkende opleidingen

STAP-budget populair filter

Hoe het werkt:

Schrijf je in voor een STAP-subsidiabele opleiding

Je kunt per kalenderjaar maximaal €1.000,- subsidie aanvragen voor één opleiding.

Ontvang je aanmeldbewijs van de opleider

De opleider stuurt je het aanmeldbewijs dat nodig is voor een succesvolle aanvraag.

Vraag op het UWV Portaal met jouw DigiD je STAP-budget aan

Zodra je opleiding door het UWV is goedgekeurd wordt de opleider door het UWV betaald.

Start met je gratis opleiding!

Wanneer je de bevestiging van het UWV hebt ontvangen, kun je met je opleiding beginnen.

  STAP budget rijksoverheid logo

  Veelgestelde vragen

  Wat is STAP?

  Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Tot 1 maart 2022 is het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Het STAP-budget vervangt deze scholingsaftrek. Met deze nieuwe subsidieregeling kun je vanaf 1 maart 2022 per kalenderjaar €1.000,- ontvangen voor scholing. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

  Wanneer kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

  De voorwaarden om dit budget succesvol aan te vragen, zijn dat je... : 18 jaar of ouder bent, maar jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd een EU-burger bent, of partner bent van een EU-burger in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd bent voor de volksverzekeringen.

  Kan ik het STAP-budget voor elke training of opleiding gebruiken?

  Nee. Je kunt alleen gebruikmaken van het STAP-budget als de opleiding of training van jouw keuze is opgenomen in het scholingsregister van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Al het aanbod wat door het DUO is goedgekeurd, staat op Springest.nl met het kenmerk ‘STAP-budget’.

  Wanneer kan ik starten?

  De opleiding dient binnen minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na de aanvraag te starten.

  Meer weten?

  Bekijk ons STAP-helpdesk-artikel of neem contact op met info@springest.nl