Schuldhulpverlener

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Schuldhulpverlener

Learncare Academy
Logo van Learncare Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 Learncare Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 173 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8,3
Gemiddeld cijfer voor Schuldhulpverlener
Gebaseerd op 48 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar
Ollie Bossink - de Ruiter
Jurist
10
Schuldhulpverlener

"Het tempo van Fokke Vermeulen (?) was goed, zijn taalgebruik helder en er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Goede balans tussen theorie en praktijk/casussen. Kennisoverdracht was goed. Zaaltje/locatie wat aan de krappe kant. Lunch en tussendoortjes waren prima verzorgd. " - 10-04-2024 06:47

"Het tempo van Fokke Vermeulen (?) was goed, zijn taalgebruik helder en er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Goede balans… alles lezen - 10-04-2024 06:47

Startdata en plaatsen

placeCAPELLE A/D IJSSEL
23 mei. 2024 tot 20 jun. 2024
Toon rooster
event 23 mei 2024, 07:00-15:00, CAPELLE A/D IJSSEL
event 30 mei 2024, 07:00-15:00, CAPELLE A/D IJSSEL
event 6 juni 2024, 07:00-15:00, CAPELLE A/D IJSSEL
event 13 juni 2024, 07:00-15:00, CAPELLE A/D IJSSEL
event 20 juni 2024, 07:00-15:00, CAPELLE A/D IJSSEL
placeUTRECHT
6 sep. 2024 tot 4 okt. 2024
Toon rooster
event 6 september 2024, 07:00-15:00, UTRECHT
event 13 september 2024, 07:00-15:00, UTRECHT
event 20 september 2024, 07:00-15:00, UTRECHT
event 27 september 2024, 07:00-15:00, UTRECHT
event 4 oktober 2024, 07:00-15:00, UTRECHT
placeZWOLLE
8 okt. 2024 tot 12 nov. 2024
Toon rooster
event 8 oktober 2024, 07:00-15:00, ZWOLLE
event 15 oktober 2024, 07:00-15:00, ZWOLLE
event 22 oktober 2024, 07:00-15:00, ZWOLLE
event 5 november 2024, 08:00-16:00, ZWOLLE
event 12 november 2024, 08:00-16:00, ZWOLLE

Beschrijving

Deze praktische opleiding leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als schuldhulpverlener.

Mensen met problematische schulden zijn vaak niet in staat om zélf de draad weer op te pakken. Daardoor stapelen de problemen zich op, tot ze uiteindelijk niet meer te overzien zijn. Dat kan dramatische gevolgen hebben – niet alleen voor de persoon zélf, maar voor het hele gezin. Een schuldhulpverlener begeleidt mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt. Als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers gaat hij op zoek naar oplossingen voor de financiële problemen van de cliënt.


Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Schuldhulpverlening, Budgetmanagement, Incasso, Budgetteren en Budgetcoach.

Deze praktische opleiding leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als schuldhulpverlener.

Mensen met problematische schulden zijn vaak niet in staat om zélf de draad weer op te pakken. Daardoor stapelen de problemen zich op, tot ze uiteindelijk niet meer te overzien zijn. Dat kan dramatische gevolgen hebben – niet alleen voor de persoon zélf, maar voor het hele gezin. Een schuldhulpverlener begeleidt mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt. Als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers gaat hij op zoek naar oplossingen voor de financiële problemen van de cliënt.


Niet eenvoudig

Schuldhulpverlening is een prachtig vak, maar niet makkelijk. Financiële zorgen kunnen immers een enorme weerslag hebben op het leven van je cliënt. Veel mensen schamen zich voor hun geldproblemen, trekken zich terug uit het openbare leven en lopen zo de kans in isolement te raken. Als erkend schuldhulpverlener is een groot empathisch vermogen dan ook essentieel. Tegelijkertijd moet je de problemen van je cliënten ook van je af kunnen zetten. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.


Praktijk én theorie

Schuldhulpverlener is een vak dat je vooral leert in de praktijk. ‘Leren door doen’ is dan ook een belangrijk component in deze opleiding. Om je werk goed te kunnen uitoefenen, moet je echter een solide theoretische basis hebben. Deze opleiding geeft je voldoende theoretische én praktische handvatten om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan.


Liever een e-learning? Dat kan!

Lijkt deze opleiding je helemaal passend, maar kost het bij elkaar komen je op dit moment te veel tijd? Maar wil je wel de interactie met de docent? Kies dan voor de e-learning variant van de opleiding tot schuldhulpverlener. Dan ben je tóch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je je cliënten optimaal helpen.


Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 8

Maximum aantal deelnemers: 15


Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten moet je rekening houden met een studiebelasting van ca. 5 tot 10 uur per studiebijeenkomst.

 

Ervarend leren

Tijdens de opleiding wordt gewerkt met de methodiek van ‘ervarend leren’. De opleiding vindt plaats in een praktische setting, waarbij we regelmatig gebruikmaken van simulaties, praktijkcases en oriëntatie op het werkveld. Zo krijg je al vanaf het begin feeling met de dagelijkse beroepspraktijk. Ook literatuurstudies en het uitvoeren van verschillende opdrachten maken deel uit van de opleiding.


Goed om te weten

Tijdens de bijeenkomsten heb je een laptop of tablet nodig.


Virtuele lessen

Volg je deze opleiding via virtuele lessen? Dan zal hetzelfde programma gehanteerd worden. De lessen zullen via Zoom gegeven worden, zodat er voldoende gelegenheid is om te oefenen met gesprekstechnieken en rollenspellen.
Doelen

Doel van deze opleiding

Met deze opleiding doe je kennis op van alle processen binnen het vakgebied schuldhulpverlening, van intake tot en met de nazorg. Na het volgen van deze opleiding kan je gelijk aan de slag als schuldhulpverlener. 

Doelgroep

Wat onderscheidt deze opleiding van andere opleidingen tot schuldhulpverlener?

In deze praktische opleiding tot schuldhulpverlener leer je om goed op je eigen handelen te reflecteren. Daardoor ben je bewust van je eigen gedrag en de invloed hiervan op je cliënt. We leren je om jouw eigen handelen ter discussie te stellen en kritisch naar je eigen functioneren te kijken. Bij een door Learncare opgeleide schuldhulpverlener staat het welzijn van de cliënt altijd voorop.

 

Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Na het afronden van deze opleiding zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt na de hbo-opleiding schuldhulpverlener bijvoorbeeld aan de slag als schuldhulpverlener, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp. Je kunt gaan werken bij een gemeente, woningbouwcorporatie, zorginstelling of instelling voor budgetbeheer.

Aanvangsniveau

Vooropleiding

Om de opleiding tot Schuldhulpverlener te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we er vanuit dat je beschikt over minimaal HBO werk- en denkniveau.


Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dien je rekening te houden met een studiebelasting van ca. 5 – 10 uur per studiebijeenkomst.

Onderwerpen

Verschillende kwaliteiten

De dagen van een schuldhulpverlener zijn afwisselend: dan weer ben je bezig met het maken van een plan van aanpak of het maken van afspraken voor een betalingsregeling. Of je bent bezig met het opstarten van een minnelijk of wettelijk schuldsaneringstraject. Een bewindvoerder gaat overigens nog een stap verder. Deze professional werkt vooral voor cliënten die, vanwege allerlei omstandigheden, zelf niet in staat zijn om de financiële huidhouding zelf te regelen. Hierbij kun je denken aan thema’s als het regelen van toeslagen, het aflossen van schulden bij schuldeisers of het verstrekken van zoiets praktisch als geld voor boodschappen.


Deze opleiding is inclusief:

·       Webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal;

·       Een handige memotrainer om dagelijks te oefenen met examenvragen;

·       Samen leren met medecursisten voor een nog beter resultaat;

·       12 maanden toegang tot het online platform;

·       Contact met de docent;

·       Online lesmateriaal.


Programma

Bijeenkomst 1: Inleiding Schuldhulpverlening en achtergronden

De eerste bijeenkomst staat het proces van schuldhulpverlening centraal. De focus ligt daarbij op het proces tot en met het intakegesprek. Ook behandelen we de ontstaansgeschiedenis van schulden, verschillende schuldensoorten en problematische schuldsituaties. We besteden aandacht aan de wettelijke kaders waarin de schuldhulpverlener opereert en we staan stil bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Ten slotte gaan we in op het incassotraject van schuldeisers en bespreken we de verschillende soorten schuldeisers.


Bijeenkomst 2: Manieren om schulden op te lossen en gedragsverandering

Vandaag gaan we dieper in op diverse mogelijkheden om schulden op te lossen, zoals herfinanciering, schuldsanering en schuldbemiddeling. Ook coaching komt vandaag aan de orde. Daarnaast leer je hoe je een gedragsverandering kunt bewerkstelligen bij de cliënt. Daarbij maken we gebruik van de systematiek van de Motiverende Gespreksvoering (ook wel Motivational Interviewing genoemd).

 

Bijeenkomst 3: Traject Schuldhulpverlener, Vrij te Laten bedrag en Vroegsignalering

In de ochtend krijgt de financieel-technische kant van de schuldhulpverlening de aandacht. Je leert hoe je het vrij te laten bedrag (VTLB) berekent en de afloscapaciteit volgens de Recofa-rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Ook behandelen we de beslagvrije voet en de wettelijke en nominale correctieposten. Daarnaast komt een betalingsvoorstel aan schuldeisers aan bod, waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) richtlijnen.

 

In de middag wordt er aandacht besteed aan vroegsignalering. Door een wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening kunnen gemeenten mensen eerder helpen die door schulden in de problemen dreigen te raken.

 

Bijeenkomst 4: De Schuldhulpverlener in relatie tot zijn cliënt en derden

Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten van een schuldhulpverlener. Daarom staat deze dag geheel in het teken van het onderwerp communicatie. Naast de theorie over verschillende gesprekstechnieken, zoals grenzen stellen, het achterhalen van problemen, feedback geven, omgang met weerstanden, leren motiveren en het brengen van slecht nieuws, is er volop ruimte om je communicatieve vaardigheden te oefenen.


Bijeenkomst 5: Belastingen en stappenplan

In de ochtend brengen we een context aan met betrekking tot de inkomstenbelasting. Je krijgt praktische tips waarmee je het inkomen van de cliënt kunt beïnvloeden. Ook doe je kennis op over het boxenstelsel, het begrip partnerregeling, de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen krijg je een theoretisch kader aangereikt dat van belang is voor de schuldhulpverlening.


In de middag frissen wij de belangrijkste zaken voor schuldhulpverlening op en bespreken wij het stappenplan voor de schuldhulpverlening en bereiden wij je voor op het online theorie examen van Learncare. Op deze manier kan je na de opleiding direct aan de slag!


 

Certificaat waardering

Deelname certificaat

Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.

 

Examen SHV I, II en III NEN 8048

Wil je je persoonlijk certificeren als schuldhulpverlener en de Kiwa examen SHV I, SHV II en SHV III behalen? Schrijf je dan in voor de online examentrainingen. Met deze online examentrainingen bereiden wij je voor op de Kiwa theorie examens SHV I, SHV II en SHV III volgens de eind- en toetstermen van de Kiwa. Meer informatie tref je hier aan. 

Prijs omschrijving

Deelname kosten klassikaal: € 2.499,-*

Deelname kosten virtueel: € 2.399,-*


inclusief digitaal lesmateriaal*.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.


*Ontvang je het lesmateriaal liever op papier? Ook dat is mogelijk. Je kunt dit bij je inschrijving aangeven. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95. De opdrachten vind je terug in de online omgeving.


Aanvullende online training

  • Wil je je persoonlijk certificeren als schuldhulpverlener en de Kiwa examen SHV I, SHV II en SHV III behalen? Schrijf je dan in voor de online examentrainingen. Met deze online examentrainingen bereiden wij je voor op de Kiwa theorie examens SHV I, SHV II en SHV III volgens de eind- en toetstermen van de Kiwa. Meer informatie tref je hier aan. 

Vervolg stappen

Wil jij je cliënten begeleiden naar financiële fitheid en aan de slag gaan met het maken van plannen op de lange termijn? Bekijk dan de opleiding tot budget life planner.


Als budget life planner ben je een onafhankelijke expert op financieel gebied. Je begeleidt mensen in het doolhof van informatie, voorwaarden en wet- en regelgeving. Je adviseert hen en stelt een begrijpelijk financieel plan op. Zo help je jouw cliënten hun financiële toekomst veilig te stellen.

8,3
Gemiddeld cijfer voor Schuldhulpverlener
Gebaseerd op 48 ervaringen
starstarstarstarstar
Ollie Bossink - de Ruiter
Jurist
10
Schuldhulpverlener

"Het tempo van Fokke Vermeulen (?) was goed, zijn taalgebruik helder en er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Goede balans tussen theorie en praktijk/casussen. Kennisoverdracht was goed. Zaaltje/locatie wat aan de krappe kant. Lunch en tussendoortjes waren prima verzorgd. " - 10-04-2024 06:47

"Het tempo van Fokke Vermeulen (?) was goed, zijn taalgebruik helder en er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Goede balans… alles lezen - 10-04-2024 06:47

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"De trainer Fokke was goed, geduldig, duidelijk uitleggen a.d.h.v. praktijk voorbeelden. Aangeboden stof is veel maar erg interessant. Deelname aan deze training heeft mij verder op weg gebracht om een keuze voor schuldhulpverlener te maken." - 12-07-2017 13:02

"De trainer Fokke was goed, geduldig, duidelijk uitleggen a.d.h.v. praktijk voorbeelden. Aangeboden stof is veel maar erg interessant. Deelna… alles lezen - 12-07-2017 13:02

starstarstarstarstar_half
Anoniem
9
Schuldhulpverlener

"Zeer persoonlijk, zeer opmerkzaam of mensen de lesstof goed hebben begrepen. Zeer duidelijke uitleg met voorbeelden uit de praktijk. " - 13-11-2015 00:00

"Zeer persoonlijk, zeer opmerkzaam of mensen de lesstof goed hebben begrepen. Zeer duidelijke uitleg met voorbeelden uit de praktijk. " - 13-11-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Anoniem
9
Schuldhulpverlener

"Het volgen van de opleiding Budgetcoach bij Learncare was een hele goede en leerzame ervaring. De vakkundigheid van de docent en het materiaal heeft mij echt op de goede weg geholpen om te starten als budgetcoach. Ik kom graag bij Learncare terug voor een nieuwe opleiding of cursus! Top!" - 13-11-2015 00:00

"Het volgen van de opleiding Budgetcoach bij Learncare was een hele goede en leerzame ervaring. De vakkundigheid van de docent en het materia… alles lezen - 13-11-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"6 dagen scholing op stage adres van Learncare is erg goed bevallen. Duidelijke uitleg en persoonlijke aandacht...perfect geregeld!" - 12-11-2015 00:00

"6 dagen scholing op stage adres van Learncare is erg goed bevallen. Duidelijke uitleg en persoonlijke aandacht...perfect geregeld! " - 12-11-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"Ik ben blij met de duidelijke opfrisdagen, want daarmee onderscheid ik me van allerlei andere opleidingen." - 11-11-2015 00:00

"Ik ben blij met de duidelijke opfrisdagen, want daarmee onderscheid ik me van allerlei andere opleidingen. " - 11-11-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
8
Schuldhulpverlener

"Zelfde geldt voor masterclass VLTB. " - 30-10-2015 00:00

"Zelfde geldt voor masterclass VLTB. " - 30-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"Gezien de hoeveelheid stof is zes opleidingsdagen weinig. " - 29-10-2015 00:00

"Gezien de hoeveelheid stof is zes opleidingsdagen weinig. " - 29-10-2015 00:00

starstarstarstar_halfstar_border
Anoniem
7
Schuldhulpverlener

"Er zijn veel vragen gesteld. Dat vond ik jammer. Je bent dan snel afgeleid. " - 26-10-2015 00:00

"Er zijn veel vragen gesteld. Dat vond ik jammer. Je bent dan snel afgeleid. " - 26-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Anoniem
9
Schuldhulpverlener

"Zeer informatief, goed opgezette webinar. Een aanrader! " - 23-10-2015 00:00

"Zeer informatief, goed opgezette webinar. Een aanrader! … alles lezen - 23-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"De cursus zou in tijd wat uitgebreider mogen waardoor er meer tijd is om op onderwerpen in te gaan. " - 22-10-2015 00:00

"De cursus zou in tijd wat uitgebreider mogen waardoor er meer tijd is om op onderwerpen in te gaan. " - 22-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"Er was veel informatie en behandelstof voor 1 dag. " - 19-10-2015 00:00

"Er was veel informatie en behandelstof voor 1 dag. … alles lezen - 19-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Anoniem
9
Schuldhulpverlener

"Prima! Alles goed geregeld. Jammer dat er niets dichterbij Zeeland gegeven wordt. Breda of Bergen op Zoom zou ook een mooie locatie zijn.
" - 18-10-2015 00:00

"Prima! Alles goed geregeld. Jammer dat er niets dichterbij Zeeland gegeven wordt. Breda of Bergen op Zoom zou ook een mooie locatie zijn. " - 18-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Anoniem
9
Schuldhulpverlener

"De ligging van de accommodatie is centraal geweest. Inhoudelijk afwisseling theorie en interactieve praktijkoefeningen." - 15-10-2015 00:00

"De ligging van de accommodatie is centraal geweest. Inhoudelijk afwisseling theorie en interactieve praktijkoefeningen. " - 15-10-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Anoniem
9
Schuldhulpverlener

"Goede mix tussen theorie en praktijk! " - 15-10-2015 00:00

"Goede mix tussen theorie en praktijk! " - 15-10-2015 00:00

starstarstarstar_halfstar_border
Anoniem
7
Schuldhulpverlener

"Verhelderend, opfrissend en leerzaam! " - 17-09-2015 00:00

"Verhelderend, opfrissend en leerzaam! " - 17-09-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"De E-learning én de Online meeting Examentraining waren opvallend prettig. De E-learning was motiverend. Ik schreef me in voor de klassikale examentraining, hiervoor waren te weinig kandidaten, daarom werd het een online meeting. De persoonlijkhied en toegankelijkheid spreken me erg aan." - 31-07-2015 00:00

"De E-learning én de Online meeting Examentraining waren opvallend prettig. De E-learning was motiverend. Ik schreef me in voor de klassikale… alles lezen - 31-07-2015 00:00

starstarstarstarstar
Anoniem
10
Schuldhulpverlener

"Goede les, vorige keer was er een probleem met de inbel verbinding. Deze keer was alles in orde. " - 23-07-2015 00:00

"Goede les, vorige keer was er een probleem met de inbel verbinding. Deze keer was alles in orde. " - 23-07-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Schuldhulpverlener

"Persoonlijke aandacht, enthousiasme in de lessen en een goede afwisseling tussen praktijk en theorie. Indien je zonder achtergrond in de schuldhulpverlening deze opleiding volgt is die wel pittig." - 19-07-2015 00:00

"Persoonlijke aandacht, enthousiasme in de lessen en een goede afwisseling tussen praktijk en theorie. Indien je zonder achtergrond in de sch… alles lezen - 19-07-2015 00:00

starstarstarstarstar
Anoniem
10
Schuldhulpverlener

"Goede inhoudelijke opleiding die aansluit op de praktijk. Goede organisatie en snelle reacties bij vragen en aanmeldingen. " - 14-07-2015 00:00

"Goede inhoudelijke opleiding die aansluit op de praktijk. Goede organisatie en snelle reacties bij vragen en aanmeldingen. " - 14-07-2015 00:00

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)