Structuur en financiering van de cultuursector

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Structuur en financiering van de cultuursector

Berenschot Academy
Logo van Berenschot Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 Berenschot Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
19 nov. 2024 tot 10 dec. 2024
Toon rooster
event 19 november 2024, 09:30-17:00, Utrecht
event 10 december 2024, 09:30-17:00, Utrecht
placeUtrecht
6 feb. 2025 tot 6 mrt. 2025
Toon rooster
event 6 februari 2025, 09:30-17:00, Utrecht
event 6 maart 2025, 09:30-17:00, Utrecht

Beschrijving

Tijdens de tweedaagse leergang ‘Structuur en financiering van de cultuursector’ gaat u met andere deelnemers en ervaren adviseurs van Berenschot in gesprek over praktijkvoorbeelden.

Met deze tweedaagse leergang verstevigt en verdiept u uw kennis van beleid en bedrijfsvoering in de cultuursector. U krijgt inzicht in diverse perspectieven en modellen op het gebied van cultuurbeleid en de culturele infrastructuur. Zo vormt u een denkraam voor het maken van afspraken tussen overheid en culturele instelling. Daarnaast leert u de financiële huishouding van culturele organisaties kennen, waarbij we onder meer het Iglo-model van Berenschot uitleggen. Ook recente ontwikkelingen, zoals de implementati…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Tijdens de tweedaagse leergang ‘Structuur en financiering van de cultuursector’ gaat u met andere deelnemers en ervaren adviseurs van Berenschot in gesprek over praktijkvoorbeelden.

Met deze tweedaagse leergang verstevigt en verdiept u uw kennis van beleid en bedrijfsvoering in de cultuursector. U krijgt inzicht in diverse perspectieven en modellen op het gebied van cultuurbeleid en de culturele infrastructuur. Zo vormt u een denkraam voor het maken van afspraken tussen overheid en culturele instelling. Daarnaast leert u de financiële huishouding van culturele organisaties kennen, waarbij we onder meer het Iglo-model van Berenschot uitleggen. Ook recente ontwikkelingen, zoals de implementatie van de Fair Practice Code en bijpassende tools, komen uitgebreid aan bod. U krijgt uiteenlopende casussen voorgelegd en er is veel ruimte voor interactie.

Voor wie?

De leergang is ontwikkeld voor beleidsadviseurs kunst & cultuur bij een gemeente of provincie en voor zakelijk professionals bij een culturele instelling of fonds, die beter inzicht willen in hoe de sector is georganiseerd en hoe de bedrijfsvoering van culturele instellingen in elkaar steekt.

Resultaat

Na aEoop van deze tweedaagse leergang:

* kent u de weg in het cultuurstelsel
* beschikt u over een mix van beleidsinstrumenten om cultuurbeleid uit te voeren
* bent u op de hoogte van diverse modellen en perspectieven om de lokale en regionale culturele infrastructuur in kaart te brengen en te duiden
* hebt u inzicht in de bestedings- en Dnancieringsmix van culturele instellingen
* begrijpt u waarom reserves belangrijk zijn en wat een gezond eigen vermogen is voor een culturele organis...

Programma

Tijdens de tweedaagse leergang ‘Structuur en Dnanciering van de cultuursector’ gaat u met andere deelnemers en ervaren adviseurs van Berenschot in gesprek over praktijkvoorbeelden en uw eigen ervaringen.

* Dag 1: Beleid & structuur
* Dag 2: Bedrijfsvoering & financieringTijdens de tweedaagse leergang ‘Structuur en Dnanciering van de cultuursector’ gaat u met andere deelnemers en ervaren adviseurs van Berenschot in gesprek over praktijkvoorbeelden en uw eigen ervaringen.

Dag 1: Beleid & structuur
In de ochtend staat het culturele bestel op het programma. Welke overheid Dnanciert wat en waarom? Welke subsidievormen zijn er? Welke waarden vormen de grondslag van cultuurbeleid? Hoeveel beleidsruimte hebben provincies en gemeenten en waardoor wordt dat bepaald? Welke instrumenten kan een overheid inzetten om beleidsdoelen te realiseren? En wat is de formule voor een succesvol cultuurbeleid? De middag staat in het teken van de lokale en regionale culturele infrastructuur. Welke factoren zijn van invloed op de culturele infrastructuur? Uit welke schakels bestaat de culturele cyclus? Hoe kan het ringenmodel van de VNG helpen nadenken over het culturele voorzieningenniveau van gemeenten? Hoe kan cultuur bijdragen aan lokale maatschappelijke opgaven? Wat is de relatie tussen cultuur en vestigingsklimaat? En hoe is dit alles te vertalen naar concrete keuzes in het cultuurbeleid?

Dag 2: Bedrijfsvoering & financiering
In de ochtend komt de bedrijfsvoering van culturele instellingen aan bod. Hoe verhouden de verschillende inkomsten bronnen en uitgavensoorten zich tot elkaar binnen de exploitatiebegroting van een culturele instelling? In dit licht maakt u kennis met het Iglo-model van Berenschot, om de Dnanciële huishouding van instellingen te structureren en in een beleidsmatig kader te plaatsen. Wat zijn de gevolgen van de Fair Practice Code voor de bedrijfsvoering? En wat is een gezond eigen vermogen? In de middag staat de Dnanciële relatie tussen gemeenten en instellingen centraal. Hoe komen goede afspraken tussen overheid en culturele instellingen tot stand? Hoe kan het Iglo-model helpen bij het bepalen van een passend subsidiebedrag? Aan welke knoppen kunt u draaien als er een gat in de begroting dreigt te ontstaan? Hoe werkt de planning-encontrolcyclus van overheden en wat zijn cruciale momenten hierbinnen? Welke beleidsmatige en Dnanciële interventies zijn effectief?

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)