Schuldhulpverlener

Type product
Niveau
Startdatum en plaats

Schuldhulpverlener

Learncare Academy
Logo van Learncare Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 Learncare Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 174 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeOnline
4 nov. 2024 tot 2 dec. 2024
Toon rooster
event 4 november 2024, 09:00-17:00, Online
event 11 november 2024, 09:00-17:00, Online
event 18 november 2024, 09:00-17:00, Online
event 25 november 2024, 09:00-17:00, Online
event 2 december 2024, 09:00-17:00, Online
placeOnline
25 feb. 2025 tot 25 mrt. 2025
Toon rooster
event 25 februari 2025, 09:00-17:00, Online
event 4 maart 2025, 09:00-17:00, Online
event 11 maart 2025, 09:00-17:00, Online
event 18 maart 2025, 09:00-17:00, Online
event 25 maart 2025, 09:00-17:00, Online

Beschrijving

Deze praktische opleiding leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als schuldhulpverlener.

Mensen met problematische schulden zijn vaak niet in staat om zélf de draad weer op te pakken. Daardoor stapelen de problemen zich op, tot ze uiteindelijk niet meer te overzien zijn. Dat kan dramatische gevolgen hebben – niet alleen voor de persoon zélf, maar voor het hele gezin. Een schuldhulpverlener begeleidt mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt. Als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers gaat hij op zoek naar oplossingen voor de financiële problemen van de cliënt.


Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Schuldhulpverlening, Budgetmanagement, Incasso, Budgetteren en Budgetcoach.

Deze praktische opleiding leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als schuldhulpverlener.

Mensen met problematische schulden zijn vaak niet in staat om zélf de draad weer op te pakken. Daardoor stapelen de problemen zich op, tot ze uiteindelijk niet meer te overzien zijn. Dat kan dramatische gevolgen hebben – niet alleen voor de persoon zélf, maar voor het hele gezin. Een schuldhulpverlener begeleidt mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt. Als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers gaat hij op zoek naar oplossingen voor de financiële problemen van de cliënt.


Niet eenvoudig

Schuldhulpverlening is een prachtig vak, maar niet makkelijk. Financiële zorgen kunnen immers een enorme weerslag hebben op het leven van je cliënt. Veel mensen schamen zich voor hun geldproblemen, trekken zich terug uit het openbare leven en lopen zo de kans in isolement te raken. Als erkend schuldhulpverlener is een groot empathisch vermogen dan ook essentieel. Tegelijkertijd moet je de problemen van je cliënten ook van je af kunnen zetten. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.


Praktijk én theorie

Schuldhulpverlener is een vak dat je vooral leert in de praktijk. ‘Leren door doen’ is dan ook een belangrijk component in deze opleiding. Om je werk goed te kunnen uitoefenen, moet je echter een solide theoretische basis hebben. Deze opleiding geeft je voldoende theoretische én praktische handvatten om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan.


Liever een e-learning? Dat kan!

Lijkt deze opleiding je helemaal passend, maar kost het bij elkaar komen je op dit moment te veel tijd? Maar wil je wel de interactie met de docent? Kies dan voor de e-learning variant van de opleiding tot schuldhulpverlener. Dan ben je tóch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je je cliënten optimaal helpen.


Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 8

Maximum aantal deelnemers: 15


Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten moet je rekening houden met een studiebelasting van ca. 5 tot 10 uur per studiebijeenkomst.

 

Ervarend leren

Tijdens de opleiding wordt gewerkt met de methodiek van ‘ervarend leren’. De opleiding vindt plaats in een praktische setting, waarbij we regelmatig gebruikmaken van simulaties, praktijkcases en oriëntatie op het werkveld. Zo krijg je al vanaf het begin feeling met de dagelijkse beroepspraktijk. Ook literatuurstudies en het uitvoeren van verschillende opdrachten maken deel uit van de opleiding.


Goed om te weten

Tijdens de bijeenkomsten heb je een laptop of tablet nodig.


Virtuele lessen

Volg je deze opleiding via virtuele lessen? Dan zal hetzelfde programma gehanteerd worden. De lessen zullen via Zoom gegeven worden, zodat er voldoende gelegenheid is om te oefenen met gesprekstechnieken en rollenspellen.
Doelen

Doel van deze opleiding

Met deze opleiding doe je kennis op van alle processen binnen het vakgebied schuldhulpverlening, van intake tot en met de nazorg. Na het volgen van deze opleiding kan je gelijk aan de slag als schuldhulpverlener. 

Doelgroep

Wat onderscheidt deze opleiding van andere opleidingen tot schuldhulpverlener?

In deze praktische opleiding tot schuldhulpverlener leer je om goed op je eigen handelen te reflecteren. Daardoor ben je bewust van je eigen gedrag en de invloed hiervan op je cliënt. We leren je om jouw eigen handelen ter discussie te stellen en kritisch naar je eigen functioneren te kijken. Bij een door Learncare opgeleide schuldhulpverlener staat het welzijn van de cliënt altijd voorop.

 

Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Na het afronden van deze opleiding zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt na de hbo-opleiding schuldhulpverlener bijvoorbeeld aan de slag als schuldhulpverlener, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp. Je kunt gaan werken bij een gemeente, woningbouwcorporatie, zorginstelling of instelling voor budgetbeheer.

Aanvangsniveau

Vooropleiding

Om de opleiding tot Schuldhulpverlener te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we er vanuit dat je beschikt over minimaal HBO werk- en denkniveau.


Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dien je rekening te houden met een studiebelasting van ca. 5 – 10 uur per studiebijeenkomst.

Onderwerpen

Verschillende kwaliteiten

De dagen van een schuldhulpverlener zijn afwisselend: dan weer ben je bezig met het maken van een plan van aanpak of het maken van afspraken voor een betalingsregeling. Of je bent bezig met het opstarten van een minnelijk of wettelijk schuldsaneringstraject. Een bewindvoerder gaat overigens nog een stap verder. Deze professional werkt vooral voor cliënten die, vanwege allerlei omstandigheden, zelf niet in staat zijn om de financiële huidhouding zelf te regelen. Hierbij kun je denken aan thema’s als het regelen van toeslagen, het aflossen van schulden bij schuldeisers of het verstrekken van zoiets praktisch als geld voor boodschappen.


Deze opleiding is inclusief:

·       Webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal;

·       Een handige memotrainer om dagelijks te oefenen met examenvragen;

·       Samen leren met medecursisten voor een nog beter resultaat;

·       12 maanden toegang tot het online platform;

·       Contact met de docent;

·       Online lesmateriaal.


Programma

Bijeenkomst 1: Inleiding Schuldhulpverlening en achtergronden

De eerste bijeenkomst staat het proces van schuldhulpverlening centraal. De focus ligt daarbij op het proces tot en met het intakegesprek. Ook behandelen we de ontstaansgeschiedenis van schulden, verschillende schuldensoorten en problematische schuldsituaties. We besteden aandacht aan de wettelijke kaders waarin de schuldhulpverlener opereert en we staan stil bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Ten slotte gaan we in op het incassotraject van schuldeisers en bespreken we de verschillende soorten schuldeisers.


Bijeenkomst 2: Manieren om schulden op te lossen en gedragsverandering

Vandaag gaan we dieper in op diverse mogelijkheden om schulden op te lossen, zoals herfinanciering, schuldsanering en schuldbemiddeling. Ook coaching komt vandaag aan de orde. Daarnaast leer je hoe je een gedragsverandering kunt bewerkstelligen bij de cliënt. Daarbij maken we gebruik van de systematiek van de Motiverende Gespreksvoering (ook wel Motivational Interviewing genoemd).

 

Bijeenkomst 3: Traject Schuldhulpverlener, Vrij te Laten bedrag en Vroegsignalering

In de ochtend krijgt de financieel-technische kant van de schuldhulpverlening de aandacht. Je leert hoe je het vrij te laten bedrag (VTLB) berekent en de afloscapaciteit volgens de Recofa-rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Ook behandelen we de beslagvrije voet en de wettelijke en nominale correctieposten. Daarnaast komt een betalingsvoorstel aan schuldeisers aan bod, waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) richtlijnen.

 

In de middag wordt er aandacht besteed aan vroegsignalering. Door een wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening kunnen gemeenten mensen eerder helpen die door schulden in de problemen dreigen te raken.

 

Bijeenkomst 4: De Schuldhulpverlener in relatie tot zijn cliënt en derden

Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten van een schuldhulpverlener. Daarom staat deze dag geheel in het teken van het onderwerp communicatie. Naast de theorie over verschillende gesprekstechnieken, zoals grenzen stellen, het achterhalen van problemen, feedback geven, omgang met weerstanden, leren motiveren en het brengen van slecht nieuws, is er volop ruimte om je communicatieve vaardigheden te oefenen.


Bijeenkomst 5: Belastingen en stappenplan

In de ochtend brengen we een context aan met betrekking tot de inkomstenbelasting. Je krijgt praktische tips waarmee je het inkomen van de cliënt kunt beïnvloeden. Ook doe je kennis op over het boxenstelsel, het begrip partnerregeling, de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen krijg je een theoretisch kader aangereikt dat van belang is voor de schuldhulpverlening.


In de middag frissen wij de belangrijkste zaken voor schuldhulpverlening op en bespreken wij het stappenplan voor de schuldhulpverlening en bereiden wij je voor op het online theorie examen van Learncare. Op deze manier kan je na de opleiding direct aan de slag!


 

Certificaat waardering

Deelname certificaat

Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.

 

Examen SHV I, II en III NEN 8048

Wil je je persoonlijk certificeren als schuldhulpverlener en de Kiwa examen SHV I, SHV II en SHV III behalen? Schrijf je dan in voor de online examentrainingen. Met deze online examentrainingen bereiden wij je voor op de Kiwa theorie examens SHV I, SHV II en SHV III volgens de eind- en toetstermen van de Kiwa. Meer informatie tref je hier aan. 

Prijs omschrijving

Deelname kosten klassikaal: € 2.499,-*

Deelname kosten virtueel: € 2.399,-*


inclusief digitaal lesmateriaal*.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.


*Ontvang je het lesmateriaal liever op papier? Ook dat is mogelijk. Je kunt dit bij je inschrijving aangeven. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95. De opdrachten vind je terug in de online omgeving.


Aanvullende online training

  • Wil je je persoonlijk certificeren als schuldhulpverlener en de Kiwa examen SHV I, SHV II en SHV III behalen? Schrijf je dan in voor de online examentrainingen. Met deze online examentrainingen bereiden wij je voor op de Kiwa theorie examens SHV I, SHV II en SHV III volgens de eind- en toetstermen van de Kiwa. Meer informatie tref je hier aan. 

Vervolg stappen

Wil jij je cliënten begeleiden naar financiële fitheid en aan de slag gaan met het maken van plannen op de lange termijn? Bekijk dan de opleiding tot budget life planner.


Als budget life planner ben je een onafhankelijke expert op financieel gebied. Je begeleidt mensen in het doolhof van informatie, voorwaarden en wet- en regelgeving. Je adviseert hen en stelt een begrijpelijk financieel plan op. Zo help je jouw cliënten hun financiële toekomst veilig te stellen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)