STAP-subsidie: ​​Gratis leren voor jouw toekomst!

Op 1 november opent een nieuwe aanvraagperiode!

Heb je dit jaar geen gebruik kunnen maken van de subsidie? Niet getreurd, want vanaf 1 november is het opnieuw mogelijk om een aanvraag te doen voor de STAP-subsidie. Wil je zeker zijn van een plekje voor jouw scholing? Om aanspraak te maken op de subsidie, moet jouw scholing minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na de goedkeuring van de aanvraag starten.

Wat is STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie waarmee je in Nederland een opleiding, training of cursus kunt volgen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid wil je met dit scholingsbudget ondersteuning bieden in de snel veranderende arbeidsmarkt. Door jezelf te blijven ontwikkelen word je steeds beter in je werk, heb je meer kans op een nieuwe baan en kun je voorkomen dat je je baan verliest.

Vanaf wanneer?

Vanaf 1 maart 2022 t/m 2024 en wellicht later, stelt de overheid miljoenen ter beschikking om gratis te leren. Elk kalenderjaar kun je één keer de subsidie aanvragen via het UWV. Deze bedraagt maximaal 1000 euro.

Wat is de eerste mogelijkheid?

In 2022 is er voor de subsidieregeling 160 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Het eerste aanvraagtijdvak wordt op 1 maart 2022 opengesteld. Als jouw aanvraag de eerste keer niet goedgekeurd wordt door het UWV, kun je het dus later nog een keer proberen. 

Hoe maak je gebruik van het STAP-budget via Springest.nl?

Ga naar Springest.nl Kies een opleiding passend bij jou leerwens en schrijf je eenvoudig in - Vraag het STAP-budget aan op het UWV-portaal: nadat je jezelf hebt ingeschreven en het aanmeldbewijs van de aanbieder hebt ontvangen, lever je dit aan in het UWV-portaal.
- Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt de aanbieder via het UWV betaald. Als de training meer dan 1000 euro kost, stuurt de opleider je een factuur met het resterende bedrag.
- Start met je gratis opleiding: Wanneer je bevestiging van het UWV hebt ontvangen, kun je met de opleiding beginnen.

De voorwaarden om dit budget succesvol aan te vragen, zijn dat je… :

- 18 jaar of ouder bent, maar jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd
- een EU-burger bent, of partner bent van een EU-burger
- in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd bent voor de volksverzekeringen

Kan ik het STAP-budget voor elke training of opleiding gebruiken?

Nee. Je kunt alleen gebruikmaken van het STAP-budget als de opleiding of training van jouw keuze is opgenomen in het scholingsregister van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

NB: Al het door DUO goedgekeurde aanbod staat op Springest.nl met het kenmerk ‘STAP-budget’.

Welke aanbieders voldoen aan de eisen van het STAP-budget?

De aanbieders op Springest zijn professionele opleiders met een breed aanbod. Of je nu iets wilt leren op het gebied van communicatie, persoonlijke effectiviteit, of juist iets beroepsspecifieks, je zoekt en boekt het met gemak.

Hoe vaak kan ik van het STAP-budget gebruikmaken?

Je kunt één keer per kalenderjaar gebruikmaken van dit scholingsbudget.

Kan ik mijn scholingskosten ook nog fiscaal aftrekken?

Nee. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten.

Kan mijn werkgever ook een deel van de scholingskosten betalen?

Als een training meer kost dan 1000 euro, kan je aan jouw werkgever vragen om de overige kosten (deels) te betalen. 

Moet ik de opleiding of training zelf voorschieten? 

Dat hangt af van de kosten van de training. Je kunt zelf een opleiding, training of cursus kiezen. Vervolgens kun je tot 1000 euro (inclusief btw) aanvragen via het UWV. Zodra je opleiding is goedgekeurd, wordt de aanbieder betaald via het UWV.

Als de training duurder is dan 1000 euro, stuurt de aanbieder je een factuur met de resterende kosten.

Hoe helpen jullie mij met mijn subsidieaanvraag?

Voordat je het STAP-budget aanvraagt, dien je je in te schrijven bij de aanbieder. Dit is in een paar klikken geregeld via Springest. Na jouw inschrijving stuurt de aanbieder je een bewijs van aanmelding toe. Vervolgens kan je met dat bewijs je subsidie aanvragen via het STAP-portaal van het UWV. Springest biedt geen verdere ondersteuning in de aanvraag op het UWV-portaal en de gunning van de subsidie.

Laat me de STAP-budget erkende producten zien!

Omdat we ons kunnen voorstellen dat je niet exact weet welke opleidingen dat zijn, hebben we een speciale STAP-filter ontwikkeld. Met behulp van deze filter weet jij precies voor welke opleidingen het STAP-budget gebruikt kan worden.

Zoek STAP-budget erkende opleidingen

STAP-budget populair filter

Wanneer kan ik starten?

De opleiding dient binnen minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na de aanvraag te starten.

Wanneer kan ik mijn aanvraag doen?

In 2022 is er voor het STAP-budget 160 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Het eerste aanvraagtijdvak wordt 1 maart 2022 opengesteld.

Kan ik mijn training nog verplaatsen? 

Om gebruik te maken van de subsidie, moet de training binnen minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na de aanvraag starten. Komt de door jouw gekozen datum toch niet uit? Dan kun je met de aanbieder overleggen of jouw startdatum naar een later moment verplaatst kan worden, maar wel binnen de startperiode. 

Kan ik mijn aanvraag nog annuleren?

Als je besluit om toch niet met de scholing te starten of deze af te maken, dan heb je geen recht op de subsidie. De voorwaarden van de STAP-subsidie en de aanbieder zijn hierin leidend. Geef de annulering zo snel mogelijk door bij het UWV. Indien je dit niet doorgeeft, zijn er consequenties vanuit het UWV aan verbonden.

Let op: het kan zijn dat er door de aanbieder annuleringskosten berekend worden. Dit vind je terug in de algemene voorwaarden van de aanbieder. Twijfel je of kosteloze annulering mogelijk is? Neem dan contact op met de aanbieder.
Springest is niet aansprakelijk voor eventuele kosten.

Staat je vraag hier niet tussen? Raadpleeg dan de Vraag en Antwoord-pagina van de Rijksoverheid, bekijk ons STAP-helpdesk-artikel of neem contact op met info@springest.nl

112.100 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken: