Opleiding Beschermingsbewind

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Opleiding Beschermingsbewind

Learncare Academy
Logo van Learncare Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 Learncare Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 172 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Beschermingsbewind
Gebaseerd op 1 ervaring Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_border
C de Ruiter
8
Opleiding Beschermingsbewind

"prettige omgeving, groep en docenten- nu op naar examens en het geleerde in de praktijk toepassen!........." - 03-11-2015 00:00

"prettige omgeving, groep en docenten- nu op naar examens en het geleerde in de praktijk toepassen!......... " - 03-11-2015 00:00

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
11 mrt. 2024
Toon rooster
event 11 maart 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 18 maart 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 25 maart 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 8 april 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 15 april 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 22 april 2024, 09.00-17.00, Utrecht
placeUtrecht
8 nov. 2024
check_circle Startgarantie
Toon rooster
event 8 november 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 15 november 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 22 november 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 29 november 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 13 december 2024, 09.00-17.00, Utrecht
event 20 december 2024, 09.00-17.00, Utrecht

Beschrijving

Inleiding
Mensen kunnen door bijzondere omstandigheden in de situatie terecht komen dat ze niet meer in staat zijn om zelf hun financiën goed te regelen. De oorzaak hiervan is vaak de geestelijke of lichamelijke toestand waarin iemand verkeert. In veel gevallen neemt de bewindvoerder de financiële administratie over: onder bewindstelling De bewindvoerder zorgt dan bijvoorbeeld voor het beheer van het vermogen en betalingen, het aanvragen van subsidies en controle over inkomsten en uitgaven. Met deze opleiding wordt u opgeleid tot professioneel Civiele Bewindvoerder.

Wat is beschermingsbewind
Onderbewindstelling van goederen is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toest…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

"Ik heb een opleiding HBO Rechten gedaan, is het mogelijk om voor de opleiding 'Civiele Bewindvoerder' vrijstellingen te krijgen?"

Gevraagd door Ans - 16-02-2017 08:18
Of de cursist in aanmerking komt voor vrijstellingen wordt niet bepaald door aanbieder Learncare. Voordat de cursist kan inschrijven voor de opleiding 'Civiele Bewindvoerder', dient hij/zij eerst naar het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM te gaan om met de opleiding te kunnen starten. CBM kan tijdens dit gesprek ook beoordelen of de cursist in aanmerking komt voor vrijstellingen.
Nick Winterswijk
Beantwoord door Nick Winterswijk (Springest adviseur)

"Ik wil graag na afloop van de opleiding bij de kantonrechter aangesteld worden. Is dit mogelijk middels deze cursus?"

Gevraagd door Ans - 16-02-2017 08:14
Bij de Opleiding Civiele Bewindvoerder van aanbieder Learncare is het noodzakelijk om voor aanvang van de opleiding een aanvraag te doen via het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM. Daarna kan de cursist pas beginnen aan de opleiding. CBM zal ook bepalen of de cursist in aanmerking komt om uiteindelijk aangesteld te worden door de kantonrechter.
Nick Winterswijk
Beantwoord door Nick Winterswijk (Springest adviseur)

Inleiding
Mensen kunnen door bijzondere omstandigheden in de situatie terecht komen dat ze niet meer in staat zijn om zelf hun financiën goed te regelen. De oorzaak hiervan is vaak de geestelijke of lichamelijke toestand waarin iemand verkeert. In veel gevallen neemt de bewindvoerder de financiële administratie over: onder bewindstelling De bewindvoerder zorgt dan bijvoorbeeld voor het beheer van het vermogen en betalingen, het aanvragen van subsidies en controle over inkomsten en uitgaven. Met deze opleiding wordt u opgeleid tot professioneel Civiele Bewindvoerder.

Wat is beschermingsbewind
Onderbewindstelling van goederen is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen.
Het is een beschermingsmaatregel om mensen te beschermen tegen zichzelf of anderen.
De bewindvoerder wordt aangesteld door de rechtbank.

Een onder meerderjarigenbewind gestelde persoon verliest het beheer over zijn goederen
Dit heeft wel ver gaande consequenties voor de betrokkenen. Meerderjarigen wiens goederen onder bewind zijn geplaatst kunnen niet meer zelfstandig over die goederen beslissen. Maar blijven wel handelingsbekwaam. Zij kunnen bijvoorbeeld wel vragen om meer huishoudgeld of vakantiegeld mits daar uiteraard voldoende financiële dekking tegenover staat. Alle vaste lasten en eventuele schulden moeten immers op tijd kunnen worden voldaan.

Het is tevens de taak van de bewindvoerder om op een goede en vooral heldere wijze uit te leggen waarom er geen ruimte is om een budget te verhogen. Dit valt niet altijd mee. Het vraagt om geduld en inlevingsvermogen.

Dankbaar maar niet makkelijk
Al met al een niet makkelijk vakgebied maar wel dankbaar als u op de juiste wijze kunt omgaan met emoties en vaak onmacht van cliënten.

Automatisering
Een bewindvoerder moet om zijn werk goed te kunnen uitvoeren over een adequate automatisering beschikken. Dit om alle betalingen stipt op tijd te kunnen uitvoeren.
Cliënten en familie dan wel begeleiders van cliënten moeten regelmatig (liefst) maandelijks) een goed en helder overzicht ontvangen van de inkomsten en uitgaven. Dit voorkomt veel vragen en geeft vertrouwen.

Vooropleiding
U dient te beschikken over minimaal een MBO-4 diploma.
De opleiding civiele bewindvoerder is op een HBO werk- en denkniveau.
Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM beoordeelt of u hieraan voldoet.

Kwaliteitseisen Bewindvoering vanaf april 2014
Om benoembaar te zijn als professionele bewindvoerder dient u ten minste te beschikken over een MBO 4 diploma en een passende beroepsopleiding. Indien u benoemd wilt worden in bewinden wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden (hierna: ‘schuldenbewind’) moet u tenminste beschikken over een HBO diploma. Ook dit diploma moet van een passende opleiding zijn. U kunt ook in schuldenbewind benoemd worden als u beschikt over een MBO 4 diploma en u daarnaast tenminste 2 jaar ervaring als curator of bewindvoerder hebt. Als u op 1 april 2014 nog geen professionele bewindvoerder was, moet u meteen bij uw eerste benoeming aan deze opleidingseis voldoen. Als u op 1 april 2014 al in meer dan twee zaken bewindvoerder was, hebt u twee jaar de tijd om aan de opleidingseis te gaan voldoen.

Het Landelijke Kwaliteitsbureau Curatoren, Beschermingsbewindvoerders en Mentoren (CBM) controleert of je voldoet aan de kwaliteitseisen. Het benoemen als bewindvoerder in een individuele zaak is de verantwoordelijkheid van de kantonrechter. Het blijft ook de verantwoordelijkheid van de kantonrechter in dat arrondissement om toezicht te houden in individuele zaken. De jaarlijkse controle (handhaving) of je nog steeds voldoet aan de kwaliteitseisen, is na 1 januari 2016 een taak van het Landelijk Kwaliteitsbureau. Het Landelijk Kwaliteitsbureau is gevestigd bij de rechtbank Oost-Brabant. Wij adviseren dan ook bij twijfel contact op te nemen met het Landelijk Kwaliteitsbureau en de kantonrechter. Op deze manier zal teleurstelling voorkomen worden.

Voor wie
Een praktijkgerichte opleiding voor iedereen die mensen onder bewindstelling hebben staan of van dienst willen zijn als beschermingsbewindvoerder.

 • Heeft u affiniteit met financiën, sociale wetgeving en juridische zaken?
 • Bent u daarnaast sociaal en communicatief vaardig?
 • Heeft u de zaken graag goed op orde en gaat u het nemen van verantwoordelijkheid niet uit de weg?
 • Dan is de opleiding beschermingsbewindvoerder geschikt voor u!

Belangrijk nieuws
Civiele bewindvoerders mogen vanaf januari 2014 schuldbemiddeling uitvoeren tegen betaling. De bewindvoerder kan niet mee werkende crediteuren verwijzen naar art. 48 lid 1 sub c Wck. (Wet op het consumenten krediet)
Wilt u ook schuldenbewinden gaan uitvoeren? Dan biedt de module schuldenbewindvoerder als vervolg module na de opleiding civiele bewindvoerder u de mogelijkheid.

Intervisie of één webinar
Na de opleiding is het voor u mogelijk om gratis een intervisiemiddag of een webinar bij te wonen. Dit om uw vakinhoudelijk kennis bij te houden. U kunt ervoor kiezen om binnen zes maanden een intervisiemiddag of binnen 12 maanden een webinar bij te wonen.

Inhoud

Als Civiele Bewindvoerder ondersteunt u mensen die zelf geen beslissingen kunnen of willen nemen over hun financiële zaken. U leert op welke manier u uw rol als Bewindvoerder uitvoert en u de financiën van iemand overneemt, structureert en beheert. Als Bewindvoerder bent u ook aanspreekpunt voor de betrokkene(n). Daarom leert u op welke wijze het beste kunt communiceren en hoe u op de juiste manier gesprekken voert.

Resultaat

U beheerst de benodigde kennis en u kent de achtergronden van:

 • De rol en taken van een Bewindvoerder;
 • Verloop van een beschermingsbewind;
 • Minnelijke en wettelijke regelingen bij bewindvoering;
 • Het belastingstelsel en sociaal juridische regel- en wetgeving;
 • Schuldsanering en budgetbegeleiding;
 • Kennis van het ondernemerschap.

U bent in staat een bewindvoeringstraject vorm te geven door:

 • Informatie te geven over een bewindvoeringstraject;
 • Op constructieve wijze samen te werken en te communiceren met de klant;
 • Aan te sluiten bij de klant door houding en communicatieve vaardigheden;
 • Contact te onderhouden met betrokken instellingen.

U bent in staat om de financiën van een onderbewindgestelde te beheren door:

 • Op de juiste wijze een administratie te voeren en bij te houden;
 • Een beschrijving te maken van het inkomen en vermogen dat onder bewind is gesteld;
 • Overzicht te maken van de financiële situatie;
 • De belastingzaken in orde te maken.

Doorgroeimogelijkheid

Na de opleiding civiele bewindvoerder heeft u diverse doorgroeimogelijkheden:

 • Schuldenbewindvoerder;
 • Debtcoach;
 • Schuldhulpverlener NEN 8048;

Zelfstandig leren
Bewindvoerder is zowel een sociaal als financieel/juridisch vak. Zelfstandig leren is een belangrijk gegeven. Wij verwachten dat u de lessen zelfstandig door kan werken en er over nadenkt hoe u de aangereikte leerstof praktisch inzetbaar kan maken. Het is van belang uw eigen voortgang in de gaten te houden en uzelf te blijven motiveren.
Voor deze opzet is niet zomaar gekozen. Ook dit vakgebied vraagt om in verschillende situaties snel te kunnen schakelen en zelfstandig problemen te kunnen oplossen.

Voorbereiding en studiebelasting
Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dient u rekening te houden met een studiebelasting van ca. 8 - 10 uur per studiebijeenkomst.

Examen

Het examen bestaat uit drie onderdelen; schriftelijk examen, praktijk-assessment en de Scriptie Sociale Kaart.

Met het mondeling examen worden de volgende componenten getoetst:

 • Houding en uitstraling. Is de kandidaat in staat de houding en uitstraling aan te nemen die past bij een bewindvoerder;
 • Communicatie. Hier worden de communicatieve vaardigheden van de kandidaat beoordeeld;
 • Argumenteren en onderbouwen. Hierbij wordt gekeken in hoeverre de kandidaat in staat is oplossingen en adviezen te formuleren die nodig zijn voor een succesvol opzetten en continueren van een bewindvoeringstraject.

Uitslag examen
Binnen 3 tot 4 weken

Instituut Certificaat
Voor alle drie de examenvakken moet een ruime voldoende worden gehaald, minimaal een 6. Daarna wordt het Instituut certificaat uitgereikt.

Herexamen
Er bestaat de mogelijkheid van een herexamen voor 1 of meerdere examen vakken. De kosten bedragen 150 euro.

Tijdsduur
Aantal dagen 6 inclusief examen.
De opleiding wordt gegeven in hele dagen van 9.00 uur t/m 17.00 uur gedurende een periode van 6 weken.

Aantal deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 15

8
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Beschermingsbewind
Gebaseerd op 1 ervaring
starstarstarstarstar_border
C de Ruiter
8
Opleiding Beschermingsbewind

"prettige omgeving, groep en docenten- nu op naar examens en het geleerde in de praktijk toepassen!........." - 03-11-2015 00:00

"prettige omgeving, groep en docenten- nu op naar examens en het geleerde in de praktijk toepassen!......... " - 03-11-2015 00:00

Hieronder vind je de veelgestelde vragen van andere bezoekers. Als je ook een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

"Ik heb een opleiding HBO Rechten gedaan, is het mogelijk om voor de opleiding 'Civiele Bewindvoerder' vrijstellingen te krijgen?"

Gevraagd door Ans - 16-02-2017 08:18
Of de cursist in aanmerking komt voor vrijstellingen wordt niet bepaald door aanbieder Learncare. Voordat de cursist kan inschrijven voor de opleiding 'Civiele Bewindvoerder', dient hij/zij eerst naar het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM te gaan om met de opleiding te kunnen starten. CBM kan tijdens dit gesprek ook beoordelen of de cursist in aanmerking komt voor vrijstellingen.
Nick Winterswijk
Beantwoord door Nick Winterswijk (Springest adviseur)

"Ik wil graag na afloop van de opleiding bij de kantonrechter aangesteld worden. Is dit mogelijk middels deze cursus?"

Gevraagd door Ans - 16-02-2017 08:14
Bij de Opleiding Civiele Bewindvoerder van aanbieder Learncare is het noodzakelijk om voor aanvang van de opleiding een aanvraag te doen via het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM. Daarna kan de cursist pas beginnen aan de opleiding. CBM zal ook bepalen of de cursist in aanmerking komt om uiteindelijk aangesteld te worden door de kantonrechter.
Nick Winterswijk
Beantwoord door Nick Winterswijk (Springest adviseur)

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)